Recenzia: Jackie nám nedovolí smútiť

Do domu bývalej prvej dámy Jackie Kennedyovej, ktorej osud poznačil v roku 1963 atentát na manžela - prezidenta USA Johna Fitzgeralda Kennedyho, prichádza reportér s túžbou poodhaliť skutočnú tvár jednej z najuznávanejších žien v modernej americkej histórii.

17.03.2017 09:00
Natalie Portmanová Foto:
Jackie Kennedyovú si zahrala herečka Natalie Portmanová.
debata

Snímka Jackie však nie je pozvánkou do Bieleho domu, ale do vnútra mladej ženy, ktorá pochovala dve deti a manžela po tom, ako jej postrelený umieral v lone. Jackie je k návštevníkovi zdvorilá, no hranice svojho súkromia si stráži prísnejšie, ako keď po prvýkrát prekročila prah prezidentského sí­dla…

Toto nie je životopis

Populárneho životného príbehu sa zhostil čilský režisér Pablo Larraín. Autor snímky Neruda, ktorá je nekonvenčným životopisom čilského básnika Pabla Nerudu, sa aj do filmu Jackie pustil s odvahou experimentátora. Jackie nie je nostalgickým filmovým mýtom ani faktografickým zhrnutím najzásadnejších momentov života populárnej ženy. Je skôr štruktúrovanou štúdiou osobnosti, okolo ktorej sa roky vznáša verejný oblak zidealizovaných poloprávd a dohadov.

Scenárista snímky, ocenenej za scenár na benátskom festivale, Noah Oppenheim vyberá najdramatickejšiu životnú udalosť, ktorá jednej z najmladších prvých dám radikálne zmenila svet a nepochybuje, že divák má o legendárnom páre základné informácie. Rozpráva cez optiku hrdinky a ako ústredný motív volí okolnosti príprav prezidentovho pohrebu. Symbolická rozlúčka totiž v danom momente znamenala pre Jackie omnoho viac ako pre ostatný svet. Na jej príbehu sa tak zrkadlí univerzálny stav človeka, ktorý sa ocitá v neznesiteľnom tichu a smutnej samote.

Politické konflikty odvíjajúce sa od smrti prezidenta, manželský vzťah, aj iné fakty známe o rodine Kennedyovcov buď opomína, alebo sa o ne opiera len vtedy, keď ovplyvňujú vnútorný stav a konanie hrdinky. Sústredí sa na daný moment a psychologizáciu postavy.

Konflikty kreslí v náznakoch, drámu nehyperbolizuje, dokonca aj v emocionálne vypätých momentoch je striedmy. Utlmenou emocionalitou postáv a takmer nulovým odkrývaním vzťahov ilustruje, že Jackie bola vo svojom zúfalstve a smútku sama a ako silná osobnosť mu neprepadla, no záujem o príbeh tým ochabuje. Jackie je zaujímavý charakter, ale situácií, kde by to mohla ukázať, je zúfalo málo.

Málo príležitostí ožiť

Jackie je intelektuálny film, premyslene narúša žánrové očakávania a aj na úkor páčivosti odkazuje, že je slobodný. Predsa v ňom však vystupuje hollywoodska herečka Natalie Portman, na ktorej obsadení Pablo Larraín trval. Keď sa cez režiséra Darrena Arronofskeho náhodou dostal k ponuke režírovať film, prijal ju pod podmienkou, že Jackie nebude hrať nikto iný ako Portman. Keď súhlasila, zredukovali scenár a nechali v ňom len obrazy s Jackie.

Portman je profesionálka a perfekcionistka, pri dôkladnom naštudovaní reálneho predobrazu postavy si dala záležať a Jackie sa absolútne odovzdala, no v kontexte mdlého deja pôsobí jej postava často nečinným, nudným dojmom. Larraínovi sa celkom nedarí odkryť vnútorné prežívanie postavy, sám si totiž nastavil mnoho mantinelov. Šikovne sa síce vyhýba nástrahám a úskaliam látky, neheroizuje a nepodlieha sentimentu, no zabraňuje divákovi stotožniť sa s hrdinkou, prežiť s ňou emóciu a dospieť spolu s Jackie k určitému poznaniu či obrodeniu.

Aj keď prejav je plný tichého napätia a mystérie, filmu chýba výraznejší konflikt, ktorý by jej vnútorný boj zviditeľnil. Larraín definuje jej náhlu samotu, no neobjasňuje, čo k zavraždenému manželovi skutočne cítila, neukazuje jej emócie, len zúfalstvo.

Divák cinefil však môže jeho zámery odhaľovať s pôžitkom, no táto hra, ani pôsobivý estetický koncept nestačia na stominútový film. V určitých momentoch týkajúcich sa najmä príprav prezidentovho pohrebu, sa film nepríjemne zacyklí, situácie sú banálne, nezaujímavé a sľubný nástrel v prvých dvadsiatich minútach filmu sa zmení na nepohodlnú nudu. A bez výraznejších výkyvov pokračuje až do konca.

Aj napriek výhradám však prišiel Pablo Larraín s odvážnym konceptom a ukázal, že životopisný príbeh môže byť pre invenčného filmára vzrušujúcim ihriskom, kde sa dajú s konvenciami robiť malé kúzla. Jeho malý experiment teda rozhodne stojí za to.

HODNOTENIE PRAVDY

3 hviezdičky z 5

  • Jackie / USA 2016 / réžia: Pablo Larraín / scenár: Noah Oppenheim / hrajú: Natalie Portman, Peter Sarsgaard, Greta Gerwig a ďalší / premiéra: 9. marca

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jackie #Natalie Portman