Na Piatu loď naladí poetický animák

Ako predfilm snímky Piata loď uvidia diváci osemminútový experimentálny animovaný film 39 týždňov, 6 dní.

16.03.2017 14:00
film, 39 týždňov, 6 dní Foto:
Záber z filmu 39 týždňov, 6 dní.
debata

Na jeho začiatku nebolo nič a na jeho konci sa spoluautorom filmu, poľskej animátorke pôsobiacej na Slovensku Joanne Kozuch a animátorovi Borisovi Šimovi narodila dcérka Mila.

Na základe vlastnej skúsenosti vytvorili krátky filmový denník o manželskom páre v období očakávania prírastku. Hravou formou odkrývajú rozdiely vo vnímaní tehotenstva mužom a ženou. Ich výtvarný dokument je animovanou imaginatívnou kolážou o tom, ako sa dvaja stanú rodinou. Autori vyzdvihujú krehkosť subjektívnych pocitov páru pripravujúceho sa na rodičovstvo a ich 39 týždňov, 6 dní definuje surrealisticky snová poetika.

„Piata loď reflektuje tému rodičovstva a rodiny z úplne iného pohľadu, ale zdalo sa nám veľmi zaujímavé prezentovať experimentálnu, takmer nepríbehovú animáciu spolu s výtvarne a významovo silným hraným filmom. Navyše, okrem podobnej témy, spája tieto filmy aj podobná cieľová skupina divákov. Pre náš film je to aj jedinečná príležitosť, ako ho dostať k domácemu publiku, do slovenských kín,“ hovorí filmárka Joanna Kozuch. Jej predchádzajúci animovaný film Fongopolis získal viacero významných filmových cien doma aj v zahraničí. Boris Šima stojí za výtvarným stvárnením obľúbeného detského seriálu Mimi a Líza a s jeho režisérkou Katarínou Kerekešovou spolupracuje aj na jej novom seriáli Websterovci.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Piata loď #39 týždňov #6 dní