Hlas Lízy zo Simpsonovcov či Máničky doznel, herečka Štáchová zomrela

„Zrejme som infantilná, pretože inak by som sa celý život nevydržala hrať s bábikami,“ vtipkovala pred rokom pre portál Novinky.cz česká bábkoherečka, scenáristka, režisérka a neskôr aj riaditeľka pražského Divadla Spejbla a Hurvínka Helena Štáchová. Interpretka, ktorá svoj hlas požičala postavám Máničky, Babinky, ale aj Líze zo seriálu Simpsonovci, zomrela v noci z utorka na stredu vo veku 72 rokov.

22.03.2017 11:25 , aktualizované: 23.03.2017 13:00
debata (1)
Herečka a dabérka Helena Štáchová na archívnom... Foto: Profimedia
Herečka a dabérka Helena Štáchová na archívnom zábere. Herečka a dabérka Helena Štáchová na archívnom zábere.

Helena Štáchová zasvätila divadlu celý život. Predtým, ako odišla študovať na Divadelnú fakultu Akadémie múzických umení, strávila v Divadle Spejbla a Hurvínka rok ako elévka. V roku 1966 sa doň vrátila už ako stála členka bábkohereckého súboru. Jej životným partnerom sa stal principál divadla Miloš Kirschner. Keď cestovali po svete, snažili sa, aby bábky hovorili jazykom krajiny, do ktorej prišli. Aj keď to boli Japonsko či Čína.

Vedenie divadla prevzala Štáchová po smrti Miloša Kirschnera v roku 1996. Hneď na úvod ju však čakali krušné chvíle súvisiace so súdnym sporom o práva na postavy Spejbla a Hurvínka, ktorý sa ťahal osem rokov. Súd napokon v roku 2008 vyhrala a divadlu tak zabezpečila ďalšiu existenciu. „Myslím, že ani Miloš Kirschner svojho času netušil, akú má doma partnerku,“ spomína pre Český rozhlas na svoju kolegyňu Martin Klásek, ktorého hlasom v súčasnosti prehovárajú slávne bábky Spejbl a Hurvínek. „Vždy sa dokázala za divadlo postaviť, prinášať mnoho nových vecí a nápadov, zveľaďovať veci a dohliadať na nás všetkých. Bola to super šéfka,“ dodal.

Štáchová sa podpísala aj pod viaceré hry pre deti a dospelých. Svoje hry sama režírovala a niekoľko rokov sa starala aj o profil divadla ako jeho dramaturgička. Je tiež autorkou mnohých detských kníh o Hurvínkovi či autobiografie Život na nitích, ktorú vydala v roku 2006. Divadelníčka v nej okrem iného opisuje aj ťažké chvíle, ktoré jej priniesla zákerná choroba či vážna autonehoda.

Napriek neľahkým chvíľam nikdy neprišla o svoj entuziazmus a dodávala ho aj svojim postavám. „Spoznávam sa v Máničke, Babinke, ale aj v Líze zo seriálu Simpsonovci. Máme rovnaké nutkanie spasiť svet, zmysel pre humor, sme vegetariánky, ekologičky a tiež sme ľahko pedantné,“ priznala pre Novinky.cz. Viac slobody však predsa len cítila pri svojich bábkach, ktorým písala texty a mohla tak, na rozdiel od animovaného seriálu, ovplyvniť ich vývoj. Čo sa týka ďalšieho osudu postáv, hlasu Lízy Simpsonovej sa zhostí herečka Ivana Korolová, v divadle úlohu Máničky a Babinky prevezme Marie Šimsová, ktorú si Štáchová sama vyškolila.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #herečka #Helena Štáchová #Divadlo Spejbla a Hurvínka