Walt Disney čelí žalobe za oscarový film Zootropolis

Spoločnosť Walta Disneyho čelí žalobe za porušenie autorských práv v súvislosti s oscarovým animovaným filmom Zootropolis (2016). Podľa scenáristu Garyho L. Goldmana je totiž kópiou jeho rovnomenného projektu, ktorý spoločnosti v minulosti dva razy prezentoval. Žalobu podala jeho spoločnosť Esplanade Productions v utorok na súde v Kalifornii.

23.03.2017 07:00
Zootropolis Foto:
Snímka Zootropolis získala tento rok Oscara pre najlepší animovaný film.
debata (5)

„Disneyho Zoo­tropolis je veľmi podobný Goldmanovmu prí­behu. Namiesto legálneho zaobstarania si práv na jeho prácu však obvinená strana vyhlásila, že nemá záujem produkovať jeho dielo. Následne skopírovali jeho námet, prostredie, dej, postavy, dialógy – niektoré z nich doslovne,“ zdôvodnila spoločnosť obvinenie v 37-stranovej žalobe. Podľa nej Zootropolis, príbeh zajačice Judy, ktorá príde do veľkého mesta a s pomocou lišiaka odhalí sprisahanie, nepochybne vychádza z Gol­dmanových detailov o postavách. 

Žalujúca strana obvinila spoločnosti Walt Disney, Disney Enterprises, Inc, Walt Disney Pictures, ABC, Buena Vista Home Entertainment, Disney Consumer Products, Disney Book Group, Disney Shopping, Disney Store USA, Buena Vista Books, and Disney Consumer Products a Interactive Media.

Zootropolis (trailer)

„Žiadame, aby obvinená strana zaplatila spo­ločnosti Esplanade všetky škody, zahŕňajúc aj možné budúce škody, ktoré spoločnosť utrpela alebo utrpí,“ uviedla žalujúca strana v dokumentoch­. Celosvetové tržby filmu Zootropolis, ktorý získal Oscara pre najlepší animovaný film, pritom prekročili miliardu dolárov.

Disney obvinenia odmieta a tvrdí, že sú plné nepravdivých informácií. „Žaloba pána Goldmana je plná zjavne nepodložených obvinení. Je to bezcharakterný pokus urobiť si nárok na niečo, čo nevytvoril a budeme sa proti tomu brániť na súde,“ potvrdil hovorca pre portál Deadline. 

Gary L. Goldman je známy najmä vďaka filmom Totall Recall (1990), Minority Report (2002) či Next (2007), na ktorých sa podieľal ako výkonný producent alebo scenárista.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Walt Disney #obžaloba #plagiátorstvo #Oscar 2017 #Zootropolis