Televízne tipy Pravdy: Dokument o tom, že svet má stále nádej aj slávne Mustangy s Marilyn Monroe

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 23. do 30. marca. Televízne tipy pre vás vybrala Helena Dvořáková, redaktorka Magazínu Pravdy.

23.03.2017 14:00
Mustangy Foto:
Montgomery Clift, Marilyn Monroe a Clark Gable v snímke Mustangy (1961).
debata

Štvrtok 23. 3.

Encyklopédia slovenských obcí: Betliar, Dvojka, 17.15
Betliar je teraz populárny aj cez televízny seriál 1890, dobre si je teda o ňom pozrieť aj dokument. Celý tento encyklopedický cyklus o slovenských obciach by sme mali poznať.

Jen o rodinných zá­ležitostech, ČT2, 22.30
Film vznikol podľa knihy Jaromíry Kolárovej, ktorá napísala aj predlohu k filmom Holky z porcelánu a Léto s kovbojem. To boli veselé filmy, kým tu ide o politické procesy v päťdesiatych rokoch. Režisér Jiří Svoboda ho odvážne nakrútil ešte za minulého režimu, ale k divákom sa dostal práve v čase revolúcie a tá už jeho otvorenosť prehlušila. Bude zaujímavé pozrieť si ho po rokoch. Hrajú vynikajúci herci: J. Bartoška, J. Hanzlík, M. Vančurová, M. Kňažko, K. Roden, M. Macháček.

Môj pes Killer, Dvojka, 23.15
Tento slovenský film nakrútila v roku 2013 Mira Fornayová a mala s ním veľký úspech. Je to o priateľstve so psom, ale najmä o rodinných tajomstvách. Obe témy sú divácky vďačné a dobre sa dajú prepojiť, lebo aj pes je vlastne členom rodiny.

Môj pes Killer (trailer)

Piatok 24.3.

Machu Picchu, ČT2, 21.00
Machu Picchu vzrušuje a vyvoláva otázky: ako ho postavili, ako zaniklo? Tento archeologický dokument z roku 2010 sa snaží naplniť hypotézy a zrekonštruovať minulosť. Je neuveriteľné, že na mieste ruín pulzoval život. Vďaka filmu to možno v predstavách uvidíme, ale najmä sa dozvieme o najnovších objavoch. Dokonca vraj film odhalí, prečo mesto vzniklo.  

Zajtra, HBO2, 23.10
Optimistický dokument o ľuďoch, ktorí sa snažia zlepšiť svet a chrániť prírodu a život ľudí. Film je vraj dobrý, lebo ukazuje konkrétne návody a dôkazy toho, že to ide. Cyril Dion a Mélanie Laurentová protirečia predpovediam o krízach a ohrození ľudstva. Konečne niekto dáva aj nádej!

Zajtra (trailer, anglicky)

Sobota 25.3.

Kráľovská noc, HBO, 16.50
Rozkošný film o tom, ako sa oslavoval koniec druhej svetovej vojny. Všade v Európe kvitli orgovány a ľudia šaleli od šťastia. Aj princezné z kráľovskej rodiny smeli odísť z domu a zapojiť sa do osláv v Londýne. Princezna Alžbeta a Margaret sa vymanili spod dozoru a zažili dobrodužnú noc plnú zábavy aj nebezpečenstva. Do Buckinghamského paláca sa vrátili až ráno, ale všetko sa odpustilo, lebo nastal mier!

Modrý kód, Prima Plus, 20.15
Nový seriál z nemocničného prostredia! Lekári a sestričky sú obyčajne sexi, príbehy dramatické. A k tomu hviezdne obsadenie! Doktor Viktor Žák (Igor Chmela) sa musí vyrovnať so stratou svojej ženy, mladej sestričky Jitky, ktorá zomrela pri pôrode. Svedomitá doktorka Lucie Krutinová (Eva Josefíková) musí bojovať o svoju pozíciu, pretože na doktorku je jednoducho príliš krásna. Vystupuje tam aj skúsený primár (Jiří Štepnička) a svojráznu sestričku hrá aj známa, ale málo obsadzovaná Sabina Laurinová. Mnohé zaujímavé postavy pripomínajú slávnu nemocnicu na okraji mesta, ale vraj je to niečo iné.

Modrý kód (upútavka)

Nedeľa 26.3.

Mustangy, Cinemax, 9.50
Arthur Miller sa týmto scenárom lúčil s poéziou divokého západu. Vo filme hrá ešte Clark Gable a Marilyn Monroe. Je to smutný a pôsobivý príbeh o koncoch.

Pondelok 27.3.

Juha, Dvojka, 22.30
Román Juha napísal  významný fínsky spisovateľ Juhani Aho. Filmová adaptácia tohto románu v podaní Aki Kaurismäkiho vyznieva veľmi zvláštne, lebo sa v ňom hovorí málo, je to skoro ako nemý film, ale silný príbeh je pôsobivý aj bez slov. Film rieši trojuholník – dobrý manžel, manželka a svetácky záletník.

Utorok 28.3.

Za každú cenu, HBO, 22.00
Film sa odohráva v západnom Texase, kde je vraj ťažké odlíšiť poctivého človeka od lotra. Aj poctivci ľahko zapadnú  do zločinu. V tomto filme ich do toho núti aj pomsta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Môj pes Killer #Machu Picchu #televízne tipy #Arthur Miller #Mustangy