Jake Gyllenhaal ako anarchista bojujúci proti Islamskému štátu

Americký herec Jake Gyllenhaal sa predstaví v dráme o Američanoch, ktorí v Sýrii bojujú proti teroristickej organizácii Islamský štát (ISIS).

25.03.2017 09:00
Jake Gyllenhaal Foto: ,
Herec Jake Gyllenhaal sa na pripravovanej snímke bude podieľať aj ako producent. 
debata

Novinka je adaptáciou článku Anarchists vs. ISIS Setha Harpa, ktorý vyšiel vo februári v magazíne The Rolling Stone. Autor v ňom sledoval neorganizovanú skupinu mladých mužov, dobrovoľníkov, ľavičiarov a vyvrheľov, ktorí sa pridali ku kurdským Oddielom ľudovej sebaobrany (YPG) bojujúcim proti teroristom a zároveň uprostred vojny vytvorili anarchistické zoskupenie. Tridsaťšesťročný rodák z Los Angeles sa na snímke bude spolu s Rivou Marker pros­tredníctvom ich spoločnosti Ninestories po­dieľať aj ako producent.

„Často nás tematicky zaujme materiál o hľadaní identity, najmä vo svete, v ktorom je teraz jednoduchšie cítiť sa menej zainteresovaný. Sethov príbeh je o ľuďoch, čo opustia všetko známe, aby sa mohli dať dokopy za najbrutálnejších podmienok,“ vysvetlila výber námetu Marker. Okrem nej a Gyllenhaala sa pod projekt ako producent podpíše aj Michel Litvak z Bold Films a pod hlavičkou spoločnosti Bozi aj Daniel Espinosa, ktorý so spomínaným hercom pracoval aj na snímke Život (2017). Švédsky filmár bude tiež režisérom novinky. Gary Michael Walters bude jej výkonným producentom. 

Jacob Benjamin „Jake“ Gyllen­haal je synom scenáristky Naomi Foner a režiséra Stephena Gyllen­haala. Jeho prvou väčšou rolou bolo stvárnenie Homera Hickama vo filme Októbrové nebo (1999). Zahral si aj v mysterióznej dráme Donnie Darko (2001) a snímkach ako Highway (2002), Deň po tom (2004), Mariňák (2005), Dôkaz (2005), Zodiac (2007), Bratia (2007), Princ z Perzie: Piesky času (2010), Zdrojový kód (2011), Patrola (2012), Bojovník (2015) či Nočné zvieratá (2016). Vďaka účinkovaniu v dráme Skrotená hora (2005) ho nominovali na Oscara a získal cenu BAFTA. Na konte má aj dve nominácie na Zlatý glóbus za herecké výkony vo filmoch Láska a iné závislosti (2011) a Sliedič (2014).

debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Jake Gyllenhaal #ISIS #Anarchists vs. ISIS #Seth Harp