Slovenská filmová úroda opäť pod jednou strechou

„Slovenský filmový rok 2017 začal veľmi dobre, na dva významné svetové festivaly Berlinale a Rotterdam sa dostali štyri filmy so slovenskou účasťou,“ hovorí člen prezídia Slovenskej filmovej a televíznej akadémie, ktorá už tretí rok organizuje prehliadku Týždeň slovenského filmu, scenárista Marek Leščák. Podujatie sa momentálne koná v Bratislave.

04.04.2017 12:00
Červený kapitán Foto:
Týždeň slovenského filmu premietne aj detektívku Červený kapitán, ktorá vznikla podľa predlohy Dominika Dána. Je posledným filmom, v ktorom si zahral Ladislav Chudík.
debata (1)

Film Ivety Grófovej Piata loď si začiatkom roka priniesol z Berlinale Krištáľového medveďa a ocenili tu aj snímku Cez kosti mŕtvych poľskej filmárky Agniezsky Holland, na ktorej sa Slovensko koprodukčne podieľalo. Mimo súťaže premietli česko-slovenskú životopisnú drámu s dvanástimi Českými levmi na konte – Masaryk v réžii Juliusa Ševčíka.

Dokazuje to, že slovenský film upevňuje svoje miesto v kontexte európskeho kinematografického priestoru a je schopný konkurovať kinematografiám s omnoho väčším produkčným či historickým zázemím. A uhniezďuje sa aj doma. Politický triler Únos, ktorý prispel do aktuálnej spoločenskej diskusie a komédia Všetko alebo nič pritiahli do kín státisíce divákov, okrem iného aj generácie, ktoré sa tuzemskej tvorbe spravidla vyhýbali. Tieto snímky, s výnimkou Masaryka, uvedie až budúcoročný Týždeň slovenského filmu. Ak však máte rezervy v tom, čo sa na Slovensku minulý rok nakrútilo a premietalo, môžete ich zaplátať takmer tridsiatkou iných celovečerných filmov a niekoľkými krátkymi snímkami do nedele 9. apríla v bratislavskom kine Lumière práve na Týždni slovenského filmu.

Týždeň slovenského filmu 2017 (upútavka)

Súčasťou programu je aj spomínaný Masaryk, psychologická dráma Ja, Olga Hepnarová či Učiteľka režiséra Jana Hřebejka, nominované na cenu Slnko v sieti v kategórii najlepší hraný film. Slávnostným vyhlásením laureátov národných filmových cien Týždeň slovenského filmu vyvrcholí a priamy prenos odvysiela Jednotka v piatok večer.

Okrem spomínaných snímok sú súčasťou programu detektívka Červený kapitán, roadmovie Stanko, rafinovaná rodinná dráma Rodinný film či dokumentárne filmy Richard Müller: Nespoznaný Mira Rema a Para nad riekou, o džezmenoch v emigrácii. K obom dokumentom sú pripravené diskusie s tvorcami a protagonistami.

Prehliadku v pondelok otvorila predpremiéra absolventského filmu režisérky Terezy Nvotovej Špina, ktorý mal začiatkom roka medzinárodnú premiéru na áčkovom festivale v Rotterdame v sekcii Bright Future zameranej na začínajúcich filmárov. Snímku tam premietli mimo súťaže, no už účasť na jednom z najprogresív­nejších festivalov v Európe so zameraním na objavovanie nových, zaujímavých tvorcov je pre mladú režisérku úspechom. Hlavnú hrdinku, znásilnenú tínedžerku, ktorá sa vyrovnáva s traumatizujúcou skúsenosťou v hanbe a tichu stvárnila Dominika Morávková (Pirko, Johankino tajomstvo).

V roku 2013 v Rotterdame ocenili ako najlepší celovečerný film snímku Môj pes Killer režisérky Miry Fornay a vlani tu mal premiéru dokument 5 October Martina Kollára. Dokumentárna roadmovie o režisérovom bratovi, ktorý čaká na riskantnú operáciu, nechýba ani v programe prehliadky a rozhodne stojí za to, vidieť ju.

Počas Týždňa slovenského filmu bude čas aj na zhodnotenie filmovej tvorby uplynulého roka. V utorok o 13. h. sa v kine Lumière upriami pozornosť na hraný film. Prelúskajú sa ním filmoví odborníci Václav Macek a Michal Michalovič a v ďalších dňoch sa odbornej reflexii nevyhnú ani dokumenty a animované filmy.

Počas apríla a mája poputuje výber filmov do ďalších deviatich slovenských miest pod názvom Ozveny týždňa slovenského filmu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #učiteľka #Červený kapitán #týždeň slovenského filmu #Pirko #Masaryk