Výpravný seriál o kráľovnej Viktórii nahliada do jej vlastných denníkov

V Anglicku divácky mimoriadne úspešný seriál Kráľovná Viktória o jednej z najvýznamnejších britských panovníčok bude mať premiéru na Jednotke vo dvoch častiach za sebou už túto nedeľu (9. apríla).

08.04.2017 12:00
debata (1)
Herečka Jenna Colemanová ako kráľovná Viktória. Foto: ITV
Kráľovná Viktória Herečka Jenna Colemanová ako kráľovná Viktória.

Mladučká princezná Viktória sa jedného dňa zobudí z detstva a musí čeliť zodpovednosti za celé impérium. Na čelo Británie sa dostala v roku 1837 ako osemnásťročná a z trónu, na ktorom dovtedy sedávali statní muži, sotva dosiahla na zem. Stala sa symbolom krajiny, ktorá počas jej vlády dosiahla najväčší rozmach a na jej čele zotrvala viac ako šesť dekád.

Tvorcovia výpravného seriálu, ktorého rozpočet prekročil 10 miliónov libier, sa zamerali na obdobie troch rokov, od Viktóriinej korunovácie po sobáš s princom Albertom a narodenie jej prvého dieťaťa. Kráľovná Viktória je podľa autorov živý, romantický a veselý seriál a práve tieto parametre vraj chýbajú množstvu televíznej produkcie.

Za osemdielnym seriálom stojí televízna producentka a scenáristka Daisy Goodwinová, ktorá vyštudovala históriu so zameraním na viktoriánsku éru na Univerzite v Cambridgei. Inšpirovaná autentickými denníkmi panovníčky najprv zamýšľala napísať „iba“ román o jej živote, no nahromadený materiál bujnel a Goodwinová ho napokon pretavila do televíznej série. Tá nie je kolektívnym dielom takzvanej scenáristickej izby, autorka na ňom pracovala individuálne, osobne fascinovaná Viktóriiným príbehom.

Kráľovná Viktória, 1. a 2. časť (upútavka)

Goodwinová vykreslila romantičku Viktóriu ako nezávislú, vášnivú, modernú panovníčku, ktorá má potenciál vzbudiť záujem o históriu aj u mladého diváka. Na jej príbehu ju fascinoval fakt, že bola nielen vládkyňou vo svete, ktorému dominovali muži, ale dokázala sa presadiť aj ako manželka a matka.

Anglická televízia ITV už predala seriál do ďalších 150 krajín sveta a hlavnú postavu v ňom stvárnila mladá herečka známa z populárneho britského sci-fi seriálu Doctor Who Jenna Colemanová, ktorá má bez debaty atraktívnejšiu tvár ako slávna panovníčka. Jej partnera, princa Alberta, hrá mladý herec Tom Hughes. Seriál sa nakrúcal na panstve v Yorkshire na severe Anglicka.

Ako to už pri slávnych historických ikonách býva, nie každý sa stotožní so zámermi filmárov. Seriálu vyčítali, že príliš exponuje Viktóriinu posadnutosť premiérom krajiny, v seriáli oproti skutočnosti prikrášleným a omladeným lordom Melbournom. Goodwinová sa obhajovala argumentom, že Viktória Melbourna spomínala na každej strane svojich denníkov.

Fanúšikovia historických príbehov a atraktívnych „kostýmových promenád“ by si mali prísť na svoje, čo dokazujú aj pozitívne ohlasy anglických divákov. Aj vďaka nim sa chystá aj druhá séria, ktorá by sa mala dostať na obrazovky ešte tento rok.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #premiéra #denník #seriál #Jednotka #Kráľovná Viktória #Spojené kráľovstvo