Zem prišla, zaspievala a vyhrala

Veľkolepá folklórna šou, ktorá ctí tradície našich predkov, ukáže svetu krásu, pestrosť a hodnotu slovenského folklóru i slovenskej krajiny. Tak znel oficiálny opis desaťdielneho televízneho programu Zem spieva, ktorý sa v sobotu 8. apríla skončil finálovým kolom a vyhlásením víťaza celej šou. Ambiciózny projekt z dielne RTVS však napokon dokázal oveľa viac. Okrem toho, že pred obrazovky dostal v hlavnom vysielacom čase hneď niekoľko generácií, divákom ukázal, aké ďalšie podoby môže mať televízna zábava.

10.04.2017 18:26
Zem spieva Urpín Foto:
Víťaz celej šou - folklórny súbor Urpín počas finálového vystúpenia, v ktorom sa predstavila aj Elena Vacvalová (vpravo).
debata

Sobotňajšie finále si pozrelo 583-tisíc divákov, čím sa stalo najsledovanejším formátom celého dňa. Pozitívne výsledky sledovanosti však v prípade relácie Zem spieva nie sú ničím prekvapujúcim. Vo vysokých číslach sa držalo všetkých desať častí, ktoré v priemere sledovalo 507-tisíc divákov.

Zem spieva však nedosiahla počas finálového večera vysoké čísla len v sledovanosti. Oproti dvom semifinálovým kolám, kde prišlo 65-tisíc a 83-tisíc SMS hlasov, sa tentoraz svojich folklórnych favoritov rozhodlo podporiť až 235-tisíc divákov. Tí svojimi hlasmi nakoniec za víťaza zvolili folklórny súbor Urpín z Banskej Bystrice. Neoficiálne si však prvú priečku uzurpoval niekto iný. Ako počas finálového večera odznelo niekoľkokrát: Dnes je jasné, kto v skutočnosti zvíťazil. Zvíťazil folklór.

Projekt plný očakávaní

Ako má verejnoprávna televízia uchopiť folklór? Ako má zo zdanlivo okrajovej témy vytvoriť konkurencie schopný obsah vysielacieho času? Aj tieto otázky si v RTVS kládli už od roku 2013, keď o podobnom type programu začali premýšľať. Po prieskume mnohých zahraničných formátov sa však napokon rozhodli pre pôvodný projekt „šitý na mieru“.

Keď RTVS predstavila novú šou s názvom Zem spieva, odkazujúcim na slávny dokumentárny film Karola Plicku z roku 1933, diváci jednoducho nevedeli, čo majú čakať. A tŕpli aj tvorcovia relácie, ktorí nevedeli, ako Slováci na šou zareagujú. Hlavnou myšlienkou totiž nebolo len spopularizovať slovenský folklór, no takisto ho priviesť do 21. storočia. Odieť oblasť našej kultúry, ktorú do veľkej miery sprofanoval socializmus, do moderného šatu, bolo pre našu verejnoprávnu televíziu veľkou výzvou.

Daniel „Sorizzo“ Kis, Dominika Morávková a... Foto: RTVS
Zem spieva S hudbou vesmírnou Daniel „Sorizzo“ Kis, Dominika Morávková a Marek Koleno ako moderátorská trojica S hudbou vesmírnou.

Po veľkom záujme zo strany folkloristov, ktorých sa z rôznych kútov Slovenska zozbieralo na kastingoch asi 2-tisíc, nasledoval aj záujem či skôr prvotná zvedavosť zo strany divákov. Prvá časť šou Zem spieva, ktorú Jednotka odvysielala 28. januára, sa so 630-tisíc divákmi stala najsledovanejšou reláciou na Slovensku. Čo bolo dôležitejšie, pred televízor si sadli aj mladší diváci odchovaní na licencovaných televíznych formátoch ako Slovensko hľadá SuperStar či Hlas Česko Slovenska. Zem spieva však ukázala, že dokáže vyvolať rovnako búrlivé reakcie, z folkloristov dokáže urobiť rovnaké „superstars“ zvučného mena a z folklóru tému, ktorá odrazu zaujala oveľa širšie publikum.

Pozitíva výrazne prevážili negatíva

Nový projekt, samozrejme, mal aj svoje chybičky. Dlhá stopáž niekedy strácala tempo. Priame prenosy zase poriadne potrápili neskúsenú moderátorskú trojicu S hudbou vesmírnou – Daniela „Sorizza“ Kisa, Mareka Kolena a Dominiku Morávkovú, napriek tomu však nepôsobili rušivo a ich obsadenie bolo z hľadiska dramaturgie veľmi šikovným ťahom. Pozitíva relácie napokon prevážili menšie nedostatky. Napokon, pozitívna emócia bola aj cieľom celej šou. „Oproti iným súťažiam tu nie sú porazení. Tu sa tešíme z toho, čo je a ako je to bohaté. Nikto nebude prepadávať, nikto nebude s nikým konfrontovaný, má to byť taká feel good show,“ povedala už na začiatku šou jej dramaturgička Martina Cyprichová.

V poslednom vystúpení finálového kola odkaz šou trefne zhrnul aj Marek Ťapák, ktorý sa predstavil ako lokálpatriot zoskupenia Horehronskí chlopi: „Ďakujem všetkým, ktorí sa zúčastnili a ktorí zorganizovali takúto šou. Zistili sme, že folklór je absolútne živý, životaschopný, ľudia sa vedia zabaviť, má to sledovanosť, má to rating a je to to naše. To, čo si musíme uchovávať a pestovať, zveľaďovať a posielať ďalším generáciám.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #finále #folklór #RTVS #sledovanosť #televízie #Marek Ťapák #Zem spieva