Twin Peaks sa vráti v máji na HBO

Jeden z najočakávanejších televíznych návratov posledných rokov je čoraz bližšie. Seriál Twin Peaks sa po štvrťstoročí vráti na televízne obrazovky.

11.04.2017 09:00
Kyle MacLachlan Foto: ,
Kyle MacLachlan v Twin Peaks opäť stvárni agenta Coopera.
debata

Na Slovensku ho v premiére odvysiela HBO 22. mája a v rovnakom termíne bude prístupný aj na HBO GO. Tí, ktorí pôvodný mysteriózny seriál nesledovali, si prvé dve série od 1. mája môžu pozrieť na HBO GO a HBO3.

„Je to celovečerný film, ktorý má 18 častí,“ povedal Lynch pre magazín Entertainment Weekly o pokračovaní kultového seriálu. Aj keď o tom, čo sa v pokračovaní bude diať, tvorcovia veľa neprezradili. „Twin Peaks je kozmológia. Čo je podľa mňa na novej verzii uspokojujúce je, že je hlbším preskúmaním tejto témy. Čo je Červená izba? Ako Červená izba funguje? Kde je agent Cooper? Dokáže sa vrátiť?“ povedal David Nevins, prezident televízie Showtime, ktorá stojí za pokračovaním Twin Peaks.

Ťažko povedať, či pokračovanie dá odpovede na niektoré otázky, o ktorých fanúšikovia seriálu už roky diskutujú, alebo položí ešte viac otázok. „Každý chce vedieť, čo predstavuje Červená izba v Twin Peaks, ktorá sa objavila aj vo filme (Twin Peaks: Fire Walk With Me – pozn. red). Presne to neviem ani ja. Dobre si spomínam na to, keď som dostal tento nápad, ale neviem prečo,“ povedal David Lynch v rozhovore pre nemecký magazín Cinema začiatkom 90. rokov. „Budem asi veľmi prekvapený, keď raz zistím, čo to v skutočnosti je,“ dodal Lynch. Všetko je však možné. Režisér totiž vtedy tvrdil aj to, že po filme Fire Walk With Me (1992) žiadne pokračovanie Twin Peaks nevznikne. „Nebudú žiadne nové epizódy Twin Peaks, toto je koniec,“ tvrdil režisér seriálu, ktorý sa teraz vracia. Príznačne po štvrťstoročí.

Práve v Červenej izbe sa agent Dale Cooper, ktorý vyšetruje brutálnu vraždu Laury Palmerovej, stretne vo finále druhej série s Laurou Palmerovou. Tesne predtým, ako zmizne, mu povie: Opäť sa uvidíme o 25 rokov. A ten čas práve nastal.

„Milujem agenta Coopera. Bola to moja prvá televízna skúsenosť a ani neviete, čo vlastne máte, kým o niečo neprídete alebo toho v živote viac nezakúsite. Uprostred toho som to bral tak trochu ako niečo samozrejmé, nemal som to s čím porovnať a tak až po rokoch si teraz uvedomujem, aké ťažké je nemať nielen seriál, ktorý je hitom, ale spraviť seriál, ktorý má taký vplyv ako mal Twin Peaks. To sa stáva raz za život. Takže teraz cítim rešpekt a vďačnosť,“ cituje Ew.com Kylea MacLachlana, ktorý sa aj v nových častiach predstaví ako agent Cooper. Okrem neho sa diváci môžu tešiť na návrat Sheryl Leeovej (Laura Palmerová) či Davida Duchovneho (transgender agentka Denise Brysonová), ale aj na nové postavy, ktoré stvárnia Naomi Wattsová, James Belushi, Laura Dernová, Michael Cera, Jennifer Jason Leighová či Tim Roth.

Seriál z dielne Davida Lyncha a scenáristu Marka Frosta bude mať 18 hodinových častí. Twin Peaks, ktorého prvé dve série sa v Amerike vysielali v rokoch 1990 a 1991, je považovaný za prelomové televízne dielo, ktoré vydláždilo cestu ambicióznym a inovatívnym televíznym projektom, ktoré sú dnes úplnou samozrejmosťou. Niekde na začiatku bol však David Lynch, ktorý sa novou sériou Twin Peaks vrátil k réžii väčšieho projektu po jedenástich rokoch od snímky Inland Empire (2006).

debata chyba
Viac na túto tému: #HBO #Twin Peaks