JOJ chce vypnúť Českú televíziu na Slovensku

Po snahách o zastavenie nelegálneho vysielania televíznych staníc Nova a Prima na Slovensku prišla snaha, aby slovenskí operátori nešírili ani vysielanie Českej televízie.

11.04.2017 17:00
televia , CT, česká televízia Foto: ,
Skončí Česká televízia na Slovensku podobne ako Nova či Prima?
debata (92)

Televízia JOJ im rozposlala výzvu, aby na Slovensku vypli všetky české kanály, teda aj Českú televíziu, pokiaľ nemajú vysporiadané práva na vysielanie. Informoval o tom portál zive.sk. Operátori nevidia dôvod na to, aby Česká televízia z ich ponuky vypadla. Pravda oslovila aj Českú televíziu, do uzávierky však nereagovala.

„JOJ Group si dlhodobo vedie a dopĺňa adresár subjektov, ktoré porušujú licenčné práva a komunikuje s nimi, preto je zaujímavé, že sa do médií tieto informácie dostávajú až teraz,“ reagovala hovorkyňa JOJ Group Lucia Kulihová. „Televízia JOJ nijako neobmedzuje šírenie médií, ktoré majú riadne vysporiadané licenčné práva pre slovenské územie. Naše snahy neznamenajú, že obmedzujeme konkurenčný boj na slovenskom mediálnom trhu. Dlhodobo deklarujeme, že našou manažérskou povinnosťou je chrániť naše obchodné práva a vyzývame všetky subjekty, ktoré chcú na našom trhu obchodovať, aby mali licenčné práva vysporiadané. Televízie Prima a Nova už dokázali spustiť na Slovensku stanice s lokálnymi licenciami, čo je legislatívne korektný postup,“ uviedla oficiálne stanovisko televízie.

Prekážajú zahraničné filmy aj seriály

„Naše snahy neznamenajú, že poškodzujeme divákov. Ide nám o zamedzenie nezákonného vysielania, ktoré poškodzuje nielen naše obchodné záujmy, ale aj záujmy ostatných slovenských televízií. Podobne ako Prima či Nova, aj Česká televízia sa môže uchádzať o licenciu na lokálne vysielanie pre SR,“ povedala marketingová riaditeľka JOJ Ivana Semjanová.

JOJ prekáža, že Česká televízia, ktorú čaká v apríli voľba riaditeľa, na Slovensku vysiela aj akvizičné tituly, teda zahraničné filmy či seriály, na ktoré nemá licenčné práva na Slovensku, ale iba v Česku. Z tohto dôvodu ukončili v minulosti na Slovensku svoje vysielanie televízie Prima a Nova a svoje hlavné kanály nahradili stanicami Nova International a Prima Plus. Tie sú pre divákov sklamaním, pretože vysielajú len vlastnú tvorbu televízií.

Podľa Semjanovej by sa to však malo zmeniť, ako príklad dáva stanicu JOJ Family, ktorá v Česku vlani nahradila vysielanie TV JOJ. K vlastnej tvorbe začala nakupovať aj zahraničné tituly s licenciou pre český trh a podobne sa podľa nej budú časom správať aj vyššie spomínané slovenské variácie Novy a Primy. Problémovými však zostávajú ďalšie stanice z portfólia Primy ako Prima Cool či Prima Love, ktoré sú dostupné aj naďalej.

Operátori by mali problémové zahraničné tituly blokovať, v praxi sa to však nedeje. V on-line archíve Českej televízie, ktorý je dostupný aj na Slovensku, je obsah, na ktorý televízia nemá slovenskú licenciu, blokovaný.

Kompetenciu sankcionovať operátorov má Rada pre vysielanie a retransmisiu. „Rada v tejto súvislosti viedla s operátormi viaceré správne konania, ktoré v mnohých prípadoch ukončila uložením finančnej pokuty. V prevažnej väčšine sa týkali práve nelegálneho šírenia českých staníc. Súhlas na šírenie svojich programových služieb pritom vysielatelia operátorom nemôžu udeliť spravidla z dôvodu, že ich licenčné práva na vysielanie istých programov sú teritoriálne obmedzené,“ uviedla hovorkyňa Rady Lucia Jelčová. „Pokiaľ majú slovenskí vysielatelia dojem, že šírením českých staníc na území Slovenska dochádza k zásahu do ich majetkových práv, je pochopiteľné a legitímne, že sa proti takému konaniu snažia brániť. K tomuto zásahu má pritom dochádzať narušením exkluzivity na vysielanie konkrétnych programov,“ dodala.

Jednou z posledných pokút, ktoré Rada udelila za šírenie českých staníc vrátane Českej televízie bez súhlasu vysielateľa, je decembrová sankcia 10-tisíc eur pre spoločnosť UPC. UPC sa proti rozhodnutiu ohradila a odvolala sa na súd.

To isté odporúča rada vysielateľom, ktorí majú pocit, že sú poškodzované ich majetkové práva – mali by sa obrátiť na súd. Rada má síce kompetenciu sankcionovať prevádzkovateľov vysielania, ak šíria program vysielateľov, ktorí im na to neudelili súhlas. Má to však aj háčik. Takýto súhlas musia rade preukázať iba operátori, ktorí sídlia na Slovensku.

Operátori problém nevidia

Poskytovatelia televíznych služieb, ktorých Pravda oslovila, problém nevidia. „S Českou televíziou máme uzavretú platnú zmluvu. Momentálne sme od nášho zmluvného partnera nezaznamenali signály, že by mal voči aktuálnemu nastaveniu distribúcie staníc skupiny ČT akékoľvek výhrady,“ píše sa v stanovisku Telekomu, ktoré poskytol Pravde. „So všetkými stranami priebežne komunikujeme, rokovania zatiaľ nemajú definitívne závery, kľúčový je pre nás, samozrejme, dopad na našich zákazníkov,“ dodal Telekom, ktorý ponúka televíznu službu Magio.

Televízne služby vrátane vysielania Českej televízie ponúka aj Orange. „Zákazníci Orangeu si môžu dokúpiť balík českých staníc zvlášť, cez tretiu stranu, ktorá tieto programy na Slovensku distribuuje. Orange neeviduje žiadnu oficiálnu žiadosť na vyradenie Českej televízie,“ vyjadril sa operátor. Vysielanie českých staníc pre Orange zabezpečuje spoločnosť Alin-Sa Pro Limited sídliaca na Cypre.

Aktuálnu situáciu nevidí dôvod meniť ani UPC. „Nie je jediný dôvod, aby operátori upravovali ponuky podľa vyhlásení programových spoločností, pokiaľ sa to netýka ich vlastných programov. Z nášho pohľadu vedie TV JOJ na tému dostupnosti programov nerelevantnú rétoriku,“ uviedol hovorca spoločnosti UPC Jaroslav Kolár. „Keď ide o požiadavku vysielateľa TV JOJ na vyradenie programov Českej televízie, považujeme ju za bezpredmetnú. Tak ako Slovenská televízia aj verejnoprávna Česká televízia je súčasťou EBU (Európska vysielacia únia), združenia verejnoprávnych televíznych staníc. Európska únia finančne významne podporuje európsku televíznu tvorbu, preto je nepredstaviteľné, aby sa akýkoľvek televízny subjekt snažil zamedziť prístup obyvateľov EÚ k tomuto vysielaniu. Naopak, ambíciou EÚ je zjednodušovať prístup k takýmto službám a informáciám všetkým členom únie, o čom svedčí aj nedávno schválené rozhodnutie o zrušení roamingu v krajinách EÚ,“ myslí si Kolár.

© Autorské práva vyhradené

92 debata chyba
Viac na túto tému: #Orange #Rada pre vysielanie a retransmisiu #UPC #Česká televízia #TV JOJ #TV Nova #Magio