Veľkonočná všehochuť ponúkne aj niekoľko premiér

Klasické rozprávky, diela zo zlatého fondu kinematografie, každé sviatky opakované stálice, programy s náboženskou tematikou a niekoľko premiér - televízna Veľká noc nebude oproti tým predchádzajúcim ničím výnimočná.

13.04.2017 12:00
Ansel Elgort a  Shailene Woodley Foto:
Ansel Elgort a Shailene Woodley vo filme Na vine sú hviezdy.
debata
Dráma Na vine sú hviezdy vznikla podľa knižného bestselleru Johna Greena a rozpráva romantický príbeh dvoch tínedžerov Hazel a Gusa, ktorých spojil boj s rovnakou chorobou – rakovinou. „Na vine sú hviezdy nemusí ukazovať skutočnú komplikovanosť rakoviny, ale ukazuje zápas so smrťou a schopnosť prežiť veľkú stratu. Možno je to dosť pravdy na jeden film,“ napísal v recenzii na film Josha Booneho portál Thewrap.com a aj mnohí ďalší kritici hodnotili snímku pozitívne, najmä vdaka hereckým výkonom Shailene Woodleyovej a Ansela Elgorta. Okrem nich v snímke, ktorú v premiére uvedie televízia JOJ v piatok o 20.35 h, uvidíte aj Willema Dafoa či Lauru Dernovú.

Skupina štyroch špičkových iluzionistov, ktorí sa hrajú na mačku a myš s FBI, sa divákom prvýkrát predstavila v roku 2013 v trileri Podfukári. Jeho pokračovanie, ktoré sa do kín dostalo vlani, uvedie Markíza v premiére sobotu o 20.30 h. Jesse Eisenberg, Woody Harrelson, Dave Franco a ich nová kolegyňa Lizzy Caplanová sa tentoraz nečakane ocitnú v Číne, kde sa stanú rukojemníkmi technického génia, ktorý má s nimi svoje plány. V snímke sa predstavia aj Michael Caine, Daniel Radcliffe či Morgan Freeman.

Animované hity

Premiérami na sobotný večer lákajú aj konkurenčné televízie. Jednotka uvedie pokračovanie francúzskeho dobrodružného rodinného filmu Bella a Sebastián 2. Príbeh malého Sebastiána a jeho priateľky Belly si získal divákov v 60. rokoch televíznym spracovaním, teraz siahli po ňom francúzski filmári a dočkali sa tiež priaznivých reakcií. JOJ v rovnakom čase láka na animovanú dobrodružnú komédiu Veľká šestka. Príbeh o malom konštruktérovi robotov, jeho kamarátoch a robotovi Baymaxovi inšpirovaný rovnomenným marvelovským komiksom, sa pred dvomi rokmi postaral o prekvapenie, keď získal Oscara za najlepší animovaný film. Všetci boli totiž presvedčení, že vo vrecku ho má kinohit Ako si vycvičiť draka 2.

Z animovanej produkcie ponúknu toho televízie viac. Aktuálneho oscarového víťaza, Zootropolis – príbeh idealistickej zajačice, ktorá túži po policajnej kariére v meste snov Zootropolise, kde sa všetky zvieratká navzájom rešpektujú, až kým sa nezačnú diať čudné veci, odvysiela HBO v sobotu o 17.40 a v nedeľu o 9.30 h. Ďaleko do histórie sa obzrie televízia JOJ, ktorá v pondelok o 15.15 zaradila do programu Disneyho prvý celovečerný film Snehulienka a sedem trpaslíkov. Keď vznikal, Disneho kolegovia si klopali na čelo a mysleli si, že projekt, ktorý na niekoľko rokov zamestnal okolo 2 000 technikov a kresličov, slávneho animátora zruinuje – film mal prezývku Disneyho bláznovstvo. Na premiére, ktorú navštívili aj Charlie Chaplin či Marlene Dietrichová, však diváci už počas premietania film prerušovali potleskom.

Iný animovaný hit, Shreka, nasadila na pondelok Markíza. Odvysiela ho o 17.15 h HBO 2 zase v nedeľu zoberie rodinného diváka do podmorského sveta, keď sa najskôr o 16.15 bude hľadať Nemo a o 17.55 zase jeho zábudlivá kamarátka Dory. A JOJ v piatok (16.35 h) a v nedeľu (9.55 h) pozýva na výlet do Doby ľadovej 3. Po ňom bude v oba dni nasledovať Doba ľadová: Veľkonočné prekvapenie.

Na Divákov čakajú cez Veľkú noc aj klasické hrané rozprávky ako Princezná so zlatou hviezdou (Markíza, piatok 17.40 h), Mahuliena, zlatá panna (Jednotka, nedeľa 17.25 h), Princ Bajaja (Jednotka, piatok 17.40 h) či Ako sa budia princezné (Jednotka, sobota 17.35 h). Populárny Nekonečný príbeh zaradila do vysielania JOJ (piatok o 12. h) a Česká televízia láka na Babičku Boženy Němcovej z roku 1971 (nedeľa 14.55 h a pondelok 14.25 h) aj viacero rozprávok z vlastnej produkcie. Jednotka zase odvysiela počas veľkonočných popoludní niekoľko nemeckých rozprávok.

V programe nechýbajú ani filmové klasiky. Už v piatok ráno (7.40 h) si môžu diváci na Markíze pripomenúť zverinec Oldřicha a Lubomíra Lipského v komédii Šesť medveďov s Cibulkom. Z dielne Oldřicha Lipského je aj Adela ešte nevečerala (Jednotka, pondelok 14.25 h). Zasmiať sa s hrdinami komédie Vesničko má středisková Jiřího Menzla môžete na ČT1 hneď dvakrát (sobota 20. h, pondelok 15.45 h). Príbeh plný svojráznych postavičiek nestarne ani po tridsiatich rokoch od svojho vzniku. Na ČT1 sa môžete zasmiať aj s rozhádanými susedmi Bartáčkovcami a Novákovcami, ktorí si neustále robia naprieky v komédiách Zítra to roztočíme, drahoušku…! (nedeľa 17.15 h) a Co je doma, to se počítá, pánové (pondelok, 17.25 h.

Mojžiš, Ježiš aj František

K Veľkej noci na obrazovkách tradične patria aj diela s náboženskou tematikou. Na Veľký piatok odvysiela Jednotka v dvoch častiach za sebou od 20.25 h výpravný biblický film Mojžiš, v ktorom hlavnú postavu stvárnil Ben Kingsley. Jeho Mojžiš patrí podľa viacerých kritikov v televíznom svete k tým najlepším. V snímke účinkujú aj Christopher Lee či David Suchet. V nedeľu poteší fanúšikov rockových opier Jesus Christ Superstar (20.40 h, Dvojka). Ku klasikám sviatočného vysielania patrí aj Ježiš Nazaretský z dielne režiséra Franca Zeffirelliho. Hviezdami nabitú štvordielnu minisériu z roku 1977, ku ktorej napísal scenár autor Mechanického pomaranča Anthony Burgess, bude Jednotka vysielať od piatka do pondelka vždy okolo poludnia. Franco Zeffirelli je podpísaný aj pod filmom Brat Slnko, sestra Luna, ktorý Dvojka odvysiela v nedeľu o 22.25 h. Sugestívny príbeh o svätom Františkovi z Assisi pohladí aj piesňami hudobníka Donovana, hudbou Riza Ortolaniho a kamerou Ennio Guarnieriho. Na nedeľné dopoludnie pripravila jednotka teradičný prenos z Ríma, v piatok večer zase Dvojka odvysiela krížovú cestu z rímskeho Kolosea. V rovnakom čase bude na Markíze bežať Farma…

Hlavný vysielací čas bude na Veľkonočnú nedeľu patriť pôvodnej tvorbe. Zatiaľ čo Česká televízia odvysiela Rodinný film – tohtoročného víťaza Cien českej filmovej kritiky, slovenské televízie stavili na seriály – Tajné životy (Jednotka), 1989 (JOJ) a šou Tvoja tvár znie povedome (Markíza). V pondelok nasadí Markíza ďalšiu šou, keď sa po rokoch do vysielania vráti nová podoba Vylomenín. Večer na Jednotke bude v nedeľu pokračovať premiérou ďalších dvoch častí výpravnej britskej Kráľovnej Viktórie. Seriálovú premiéru možno počas Veľkej noci naladiť aj na AMC, kde sa vo štvrtok večer, iba pár dní po svetovej premiére, začne tretia séria spin-offu seriálu Perníkový tatko Better Call Saul. HBO zase v pondelok večer nasadí do vysielania premiéru tretej série mysteriózneho fantasy Pozostalí a šiestej série komediálnej Viceprezidentky z prostredia Bieleho domu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #program #Veľká noc