Zuzana Kronerová je živel

Pochádza zo slávneho hereckého rodu a svojím talentom za rodičmi nijako nezaostáva. Jedna z najvýraznejších a najpopulárnejších slovenských herečiek svojej generácie Zuzana Kronerová oslávi 17. apríla 65. narodeniny.

15.04.2017 09:00
Herečka Zuzana Kronerová si obľúbila otužovanie. Foto: ,
Herečka Zuzana Kronerová oslavuje.
debata
Zuzana Kronerová sa nedávno vrátila na filmové plátna v civilnej „otužileckej“ tragikomédii českého režiséra Bohdana Slámu Baba z ľadu, kde je ako matka dospelých synov odhodlaná odpútať sa od materských povinností a chytiť za pačesy vlastné šťastie. Ako filmová herečka bola už päťkrát nominovaná na Českého leva, v roku 2001 si jedného zaslúžila za stvárnenie vedľajšej postavy v celovečernom debute Bohdana Slámu Divoké včely. „Sláma má jednu výhodu, vie písať. Ešte som uňho nenaďabila na scenár, ktorý by nebol dobrý. Preto som hrala vo všetkých jeho filmoch. Je autorským režisérom, je schopný napísať príbeh, a to je obrovská devíza. Túto vlastnosť mu určite v dobrom aj mnohí závidia,“ prezradila nedávno v rozhovore pre Pravdu.

Zuzana Kronerová už dávno dokázala, že nie je len dcérou slávnych hercov Jozefa Kronera a Terézie Hurbanovej-Kronerovej. Po absolvovaní herectva na bratislavskej VŠMU sa v polovici 70. rokov uchytila ako herečka v divadle Nová scéna v Bratislave, neskôr pôsobila v inscenáciách Činohry Slovenského národného divadla, kde nabrala skúsenosti s dramatickými postavami, a začiatkom 90. rokov spoluzakladala bratislavské divadlo Astorka Korzo '90. Ako jeho stála členka tvorí gro komorného súboru.

Zuzana Kronerová je živel, väčšina divákov si ju zamilovala v komediálnych polohách, situácie na javisku rieši dynamicky vynaliezavo, charakteristickým drsným humorom dokáže vyzdvihnúť povahové nedostatky svojich postáv a odkryť cynické paradoxy života. Charakterovú drobnokresbu uplatnila okrem iného aj v postave Evelíny Brtkovej v „astorkárskej“ inscenácii Obchod na korze. Hra odkazuje na rovnomenný oscarový film v hlavnej úlohe s herečkiným otcom.
Pravidelne sa objavuje v slovenských aj českých filmoch či televíznych seriáloch, vedľajšie úlohy jej zverili Jan Hřebejk v Pupende, Alice Nelis v Mamas & Papas či Anjeloch a v snímke Domácí péče – scenár Slávka Horáka ju mimoriadne oslovil – si zahrala ľudovú šarlatánku. Videli sme ju v detektívke Michala Kollára Červený kapitán či v Párnického rozprávke Johankino tajomstvo. Kronerová nespolupracuje len so známymi filmármi, rada sa nechá inšpirovať mladými a pravidelne účinkuje v študentských filmoch.
Herečka Zuzana Kronerová si prevzala cenu Slnko... Foto: SFTA
ZUzana Kronerová Herečka Zuzana Kronerová si prevzala cenu Slnko v sieti ako najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe za film Červený kapitán.
„Na našom povolaní je krásne to, že tam neexistuje žiaden stereotyp. Že sa človek môže boriť vždy s iným charakterom. Vždy je niekým iným. Okrem otužovania sa môže naučiť aj iné zručnosti. Už som aj zvárala, jazdila som na traktore… My herci sa naozaj nenudíme, je to krásne premenlivé povolanie.“
Herečka Zuzana Kronerová čítala rozprávky deťom...
Herečka Zuzana Kronerová prišla na Ples v opere...
+3Zuzana Kronerová a Milan Lasica v Trenčianskych...
3 krát:
  • V roku 1997 získala divadelné ocenenie Dosky ako najlepšia herečka sezóny
  • Vyučuje herectvo na Divadelnej fakulte VŠMU
  • Venuje sa aj spevu, konkrétne šansónom

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #Zuzana Kronerová