Do Cannes sa rútia aj Slováci

Jedna z najväčších filmových udalostí roka, festival v Cannes, odštartuje svoj 70. ročník už 17. mája. V hlavnej súťaži tam odpremiérujú nové filmy Sofia Coppola, Michael Haneke, Jorgos Lanthimos, Lynne Ramsay či americký nezávislý filmár Noah Baumbach.

15.04.2017 12:00
Judit Bárdos, Bohéma Foto:
Herečka Judit Bárdos.
debata

Na čele hlavnej poroty bude tento rok španielsky filmár Pedro Almódovar. 

Snímky uvedené na jednom z najvýznamnejších svetových festivalov spravidla rezonujú celú nadchádzajúcu filmovú sezónu a slovenským tvorcom sa tento rok podarilo zamiešať karty až v dvoch dôležitých súťažiach.

Mladá filmárska sila

Do Cinéfondation, vôbec jednej z najprestížnejších súťažných sekcií zameranej na krátkometrážnu tvorbu študentov filmových škôl na svete, vybrali krátky film Atlantída, 2003 Michala Blaška, študenta 4. ročníka réžie na bratislavskej VŠMU.

Do súťaže sa každoročne prihlasuje viac ako 2 500 filmov. A príbeh dvoch milencov – ukrajinských emigrantov, utekajúcich za lepším životom, ktorých spája a rozdeľuje túžba po živote v Nemecku, patrí medzi pätnásť najlepších snímok. Posudzovať ich bude medzinárodná porota na čele s rumunským filmárom Cristianom Mungiu. Podľa neho je Cinéfondation príležitosťou pre mladých tvorcov upevňovať a nachádzať cestu k vlastnému výrazu a stať sa autormi so "silným hlasom”.

Kurátorku sekcie oslovil film silnou emocionalitou a znepokojivou atmosférou. Scenárista a režisér filmu Michal Blaško pracuje s motívom zrady, hrdinov s tajomstvom podrobil krízovej situácii, z ktorej nik nevychádza ako jednoznačný zradca či naivná obeť.

Účasť v Cannes je tým najlepším miestom pre prvý kontakt s publikom, filmové prehliadky totiž obvykle samy prejavia záujem o filmy s premiérou na prestížnych áčkových festivaloch. „Už nášmu predošlému študentskému filmu Strach veľmi pomohla premiéra na festivale v San Sebastiane. Aj pre ďalší život filmu Atlantída, 2003 je kľúčové, že má v Cannes premiéru a nejde len o uvedenie v súťaži,“ hovorí Blaško, ktorý s krátkometrážnou snímkou Strach obehol množstvo medzinárodných festivalov. Okrem iného ju ocenili vo Francúzsku či v Portugalsku. Atlantída, 2003 je piatym filmom slovenského autora uvedeným na festivale od vzniku samostatnej republiky. V rovnakej sekcii už premietali napríklad film režiséra Aramisova Cagey Tigers či Ďakujem dobre Mátyása Priklera a naposledy, v roku 2013 cestoval do Cannes Matúš Vizár s krátkym animovaným filmom Pandy.

Bárdos na canneskom plátne

V druhej najdôležitejšej sekcii festivalu Un Certain Regart (Iný pohľad) súťaží koprodukčná snímka Vychladnutie, na ktorej sa podieľalo aj Slovensko. Absolvent pražskej FAMU György Kristóf zveril jednu z hlavných postáv herečke Judit Bárdosovej (Fair Play). Producent Marek Urban z produkčnej spoločnosti Sentimentalfilm prezentoval projekt pred dvoma rokmi na podujatí canneského festivalu Cinéfondation l’atelier zameraného na podporu mladých filmárov, kam sa každoročne dostane len úzky výber „najsľubnejších projektov“. 

Vychladnutie je dráma o mužovi, ktorého náhla strata zamestnania vyženie za prácou naprieč východnou Európou. Cesty mu skríži plejáda podivuhodných postavičiek a už anotácia naznačuje sľubne bizarný akcent Kristófovho celovečerného debutu, ktorý by mohol v sekcii zameranej na vychádzajúce talenty s „iným pohľadom na vec“ zaujať.

Festival v Cannes otvorí film Les fantômes d'Ismaël reži­séra Arnauda Desplechina a špeciálne premietania budú mať napríklad nový projekt Alejandra Gonzáleza Iñárritua VR exhibit či seriál v réžii Jane Campionovej Top of the Lake: China Girl.

Snímky guru ruského filmu Andreja Zviaginceva Loveless a film The Killing of the Sacred Deer jedného z najbizarnejších rozprávačov súčasnosti Jorgosa Lanthimosa súťažia v hlavnej sekcii s ďalšími 16 filmami, okrem iného aj s novinkou kontroverzného Francoisa Ozona či maďarského režiséra Kornéla Mundruczóa. Spolu s ďalšími snímkami sa dostanú aj do slovenskej distribúcie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Judit Bárdos #Pedro Almodóvar #Cannes 2017