Do Bratislavy mieri tvorca Falka aj scénografka Paula Sorrentina

Šiesty ročník festivalu Visegrad Film Forum, ktorý sa uskutoční 25. až 29. apríla v priestoroch Filmovej a televíznej fakulty Vysokej školy múzických umení (VŠMU) v Bratislave, otvorí projekcia fantazijnej snímky Nekonečný príbeh (1984) spojená s prípadovou štúdiou.

19.04.2017 16:00
Nekonečný príbeh Foto:
Festival Visegrad Film Forum otvorí projekcia snímky Nekonečný príbeh (1984).
debata

Film premietnu za osobnej účasti britské­ho maskéra a tvorcu špeciálnych efektov Colina Arthura, ktorý vytvoril aj legendárneho draka Falka. V rámci festivalu, ktorý sa uskutoční pod záštitou bratislavského primátora Iva Nesrovnala, sa návštevníci môžu zúčastniť na prednáškach o filmovej a televíznej produkcii, stret­nutiach s filmovými tvorcami, masterclassoch alebo filmových projekciách. „Návštevníci sa môžu tešiť na rôzne typy úspešných hostí z prostredia autorského filmu, či už hraného, alebo dokumentu, a tiež aj na tie profesie z filmovej oblasti, o ktorých toho divák veľa nevie,“ vysvetlil výkonný riaditeľ podujatia Jakub Viktorín. 

V sobotu 26. apríla sa so záujemcami podelí o skúsenosti televíznou výrobou talianska archi­tektka Ludovi­ca Ferrario, ktorá spolupracuje s Paolom Sorren­tinom a stojí za scénami zo seriálu Mladý pápež (2016), filmov Veľká nádhera (2013) či Mladosť (2015). V ten istý deň sa uskutoční aj masterclass Štěpána Hulíka, Pavly Janouško­vej Kubečkovej a Tomáša Hrubého, ktorí stoja za projektami Horiaci ker (2013) a Pustina (2016) televízie HBO. O budúcnosti európskej televízie bude zase 28. apríla diskutovať výkonný producent spomínanej televízie Steve Matthews, ktorý zodpovedá za výrobu pre strednú Európu.

Mladý pápež (trailer)

„Mimo film sme sa tento rok zamerali aj na TV produkciu, keď diváci môžu nahliadnuť do zákulisia výrob TV seriálov z pohľadu rôznych pozícií. Záber na TV produkciu bol motivovaný aj tým, že už niekoľko rokov seriály poskytujú pre filmárov väčšie možnosti v rámci rozprávania príbehu a niekedy až celého autorského prístupu,“ uviedol Viktorín. 

Filmovej tvorbe sa budú venovať prednášky s ukrajinským režisérom Segejom Loznitsom a spomínaným Colinom Arthurom (27. a­príl), s rakúskou filmárkou Anjou­ Salomonowitz (28­. apríla) a britským tvorcom Peterom Stricklandom (29. apríla). Pre návštevníkov si organizátori festivalu pripravili aj projekcie ich snímok. Z tvorby prvého menovaného ponúknu snímky Krajina (2003) a Blokáda (2004), od Salomonovitz premietnu snímky Nikdy to nepochopíš (2003) a Stalo sa to len nedávno (2006), od posledného menovaného si záujemcovia budú môcť zase pozrieť film Katalin Varga (2009). Súčasťou festivalu bude aj projekcia experimentálneho česko-rakúskeho titulu Menandros & Tha?s (2016). 

Podujatie dá tiež priestor začínajúcim filmárom. Študenti odprezentujú svoju filmovú tvorbu v rámci štyroch blokov. V prvom to budú študenti z Egypta a Česka, v druhom z Ukrajiny a Slovenska, v treťom začínajúci filmári z Maďarska a Srbska a v poslednom zase z Írska a Poľska. Každý festivalový deň ukončia večerné programy na piatich rôznych miestach v Bratislave, ktoré obsiahnu žánre ako twist, rock, džez, rock'n'roll, medzinárodný jukebox, indie, elektronickú tanečnú hudbu, techno alebo a­kustické koncerty vybraných kapiel.

debata chyba
Viac na túto tému: #Visegrad Film Forum #Nekonečný príbeh #Colin Arthur #Ludovica Ferrario