Filmové premiéry: Cuky Luky vo filme aj Jan Němec a jeho strastiplná cesta do Cannes

Od štvrtka 20. apríla si diváci v slovenských kinách môžu pozrieť posledný film Jana Němca Vlk z Královských Vinohrad, slovenskú komédiu Cuky Luky Film či dobrodružnú snímku Stratené mesto Z.

20.04.2017 16:00
Vlk z Královských Vinohrad Foto:
Herec Jiří Mádl v snímke Vlk z Královských Vinohrad.
debata

Vlk z Královských Vinohrad

Rozviate a úprimné rozprávanie o svojom živote prináša jedna z najoriginál­nejších postáv českého filmu a legendárneho tvorcu českej novej vlny – režisér Jan Němec. Posledný film tohto režiséra vychádza voľne z autorovej poviedkovej knihy Nepodávej ruku číšníkovi. Ústredným bodom rozprávania sú udalosti roku 1968 a cesta Johna Jana alias Jana Němca na festival v Cannes, kde mali traja zástupcovia českej novej vlny šancu získať Zlatú palmu. Ľavicoví francúzski filmári na čele s Jean-Lucom Godardom ale pod vplyvom revolučných študentských búrok festivalovú súťaž predčasne ukončili. Osudovú ranu potom Němcovej sľubnej medzinárodnej kariére zasadil príjazd ruských tankov do Prahy v roku 1968; nasledovala komplikovaná cesta do exilu a slávny porevolučný návrat.

Cuky Luky Film

Cuky Luky Film porozpráva príbeh začiatku šialeného priateľstva, ktoré ich navždy zmení. Cuky (Petra Polnišová) je neuznaná video bloggerka s túžbou po sláve, Luky (Zuzana Šebová) zas celebrita na výslní, ktorá má všetko, čo by si človek mohol priať. Okrem jedinej jednej veci – lásky. Aby Luky získala muža svojich snov, musí z obyčajnej ženy z ľudu vytvoriť Miss. Čo sa však stane, ak tou obyčajnou ženou bude práve expertka na trapasy, Cuky?

Stratené mesto Z

V roku 1906 sa britský bádateľ Percy Fawcett (Charlie Hunnam) po prvýkrát vydal do Amazónie. Počas expedície pod záštitou Kráľovskej geografickej spoločnosti podplukovník Fawcett a jeho asistent Henry Costin (Robert Pattinson) zmapovali dosiaľ neznáme územie v Bolívii. S pomocou domorodcov idú proti prúdu Rio Verde. Výprava čelí kanibalom, chorobám, nekonečným dažďom a nedostatku potravín, ale Fawcett sa nevzdáva. Hlboko v srdci pralesa nachádza dôkazy o existencii neznámej, veľmi vyspelej civilizácie. V Anglicku sa mu vedecká obec vysmieva. Percyho odhodlanie a posadnutosť nájsť bájne mesto Z, sú aj napriek tomu stále silnejšie. S podporou oddanej manželky (Sienna Millerová) sa v roku 1925 Percy, spoločne so synom (Tom Holland) a verným priateľom Costinom, opäť vydáva do džungle.

Baby šéf

Baby šéf je v skutočnosti veľký boss. Navonok síce pôsobí ako milé bábätko, ale vo svojom vnútri je to skúsený biznismen posadnutý obchodnými úspechmi. Pracuje pre organizáciu BabyCorp a jeho hlavným poslaním je zistiť, prečo deti prehrávajú na trhu rodičovskej lásky. Kým lásky k deťom ubúda a podiel BabyCorp na trhu klesá, o to rýchlejšie rastú výsledky konkurenčnej spoločnosti Šteňa a. s. Tá namiesto detí presadzuje do rodín malých chlpatých domácich maznáčikov. Jej zakladateľ Francis E. Francis môže byť spokojný a verí, že deti z biznisu s láskou úplne odstráni.

Stáť pevne

Scenárista Léo sa vydáva do divokej prírody, aby našiel vlkov. Namiesto nich stretáva pastierku Marie, s ktorou počne dieťa. Odsťahuje sa na statok, kde žijú s jej čudáckym otcom. Po pôrode sa Marie nedokáže o dieťa postarať a zuteká. Leo zostáva s kojencom sám. S novou rolou sa vysporadúva bezcieľnymi potulkami, sexuálnymi avantúrami i svojráznou lesnou terapiou. Alain Guiraudie nakrútil film na hranici perverzného pastorále, psychologickej drámy a symbolického portrétu muža, ktorý nedokáže byť otcom, milencom ani tvorcom.

debata chyba
Viac na túto tému: #filmové premiéry #Jan Němec #Vlk z Královských Vinohrad #Cuky Luky Film