Almodóvar bude mať ťažký výber

Michael Haneke, Francois Ozon či oscarový Michel Hazanavicius, ktorého The Artist odštartoval víťaznú cestu filmovým svetom práve v Cannes, sa budú v máji na festivale na francúzskej Riviére uchádzať o Zlatú palmu.

24.04.2017 12:00
Nicole Kidman Foto: ,
Nicole Kidman sa objaví v súťažných filmoch Yorgosa Lanthimosa a Sofie Coppollovej.
debata

Pri pohľade na program súťaže sa žiada povedať, že organizátori pripravili na jubilejný, 70. ročník festivalu naozaj silnú zostavu. S jubileom však nemá mnoho spoločného. Festival v Cannes patrí totiž k tým, ktoré v hlavnej súťaži ponúkajú hviezdne režisérske mená každý rok.

Sme hluchí a slepí

Jednou z najočakávanejších premiér v Cannes bude film Happy End Michaela Hanekeho. Ten si v roku 2012 odniesol z Cannes Zlatú palmu za snímku Láska. Po piatich rokoch sa vracia s novinkou, do ktorej opäť obsadil Isabelle Huppertovú a Jeana-Louisa Trintignanta, ale tiež Mathieua Kassovitza či Tobyho Jonesa. „Film je portrétom veľmi zámožnej rodiny, ktorá vedie veľkú spoločnosť v Calais, neďaleko od migrantského tábora. A hovorí veľa o tom, ako v našich životoch, v našom privilegovanom svete, sme príliš často hluchí a slepí voči krutej realite sveta,“ povedala Isabelle Huppertová v rozhovore pre magazín The Hollywood Reporter. „Všetci vieme o negatívnej sile obrazov, tých, ktoré kolujú po internete, o tom, ako obrazy môžeme použiť na to, aby sme rozprávali o naozaj hrozných veciach, ale myslím si, že aj hrané filmy, ako je tento, majú svoju úlohu v tom, ak chceme pochopiť, čo sa deje a porozumieť samým sebe,“ dodala herečka.

Domácu francúzsku kinematografiu bude v hlavnej súťaži zastupovať aj novinka Michela Hazanaviciusa. Filmár, ktorého preslávil nemý čiernobiely film The Artist, sa na festival vracia so snímkou Redoubtable (Obávaný). Zatiaľ čo jeho The Artist bol poctou nemej ére kinematografie, tentoraz sa režisér zameral na francúzsky film konca 60. rokov a ikonu francúzskej novej vlny Jeana-Luca Godarda, ktorého vo filme stvárnil Louis Garrel. Snímku nakrútil na základe autobiografickej knihy herečky Anne Wiazemsky. Keď mala 17 rokov, Godard sa do nej zamiloval a neskôr si ju vzal za ženu. V Hazanaviciusovom filme ju stvárnila Stacy Martinová. Na iného francúzskeho velikána, sochára Augusta Rodina, sa v súťažnom filme Rodin zameral režisér Jacques Doillon. Slávneho sochára si zahral Vincent Lindon.

Súťažiť bude aj Francois Ozon. Vo svojom najnovšom filme L'amant Double (Dvojaký milenec) rozpráva príbeh krehkej Cloé, ktorá sa zamiluje do svojho psychoterapeuta Paula. Časom sa k nemu aj nasťahuje, neskôr však zistí, že Paul tají časť svojej identity. Ústrednú dvojicu stvárnili Jérémie Renier a Marine Vacthová, vo filme sa objaví aj Jacqueline Bissetová.

V znamení Nicole Kidmanovej

Grécky režisér Yorgos Lanthimos sa postupne stáva jednou z najosobitejších filmárskych osobností v Európe. Naposledy zaujal absurdnou dystopickou víziou vo filme Homár, s ktorou v Cannes získal Cenu poroty a dokonca mu vyniesla aj oscarovú nomináciu za scenár. Teraz sa o Zlatú palmu uchádza so snímkou The Killing of a Sacred Deer (Zabitie posvätného jeleňa). Aj tentoraz zveril hlavnú úlohu Colinovi Farrelovi, ktorý stvárnil chirurga Stevena, jeho ženu hrá Nicole Kidmanová. Steven si vezme pod svoje krídla tínedžera. Chlapcovo čoraz zlovestnejšie správanie ho však prinúti spraviť nemysliteľnú obetu. Psychologický triler s nadprirodzenými prvkami sa inšpiroval majstrom gréckej tragédie Euripidom.

Farrell a Kidmanová hviezdia aj v ďalšom súťažnom filme – Sofia Coppollová ich obsadila do hlavných úloh filmu Beguiled. V príbehu z prostredia dievčenskej školy, ktorá počas americkej občianskej vojny chráni dievčatá pred okolitým svetom a jej chod naruší zranený vojak, sa objavia aj Elle Fanningová či Kirsten Dunstová.

Tým sa však výpočet filmov Nicole Kidmanovej v tohtoročnom programe Cannes nekončí. Okrem dvoch súťažných snímok sa objaví aj v sci-fi komédii Camerona Mitchella Ako sa rozprávať s dievčatami na párty a tiež v druhej sérii mysteriózneho seriálu z dielne Jane Campionovej Top of The Lake s podtitulom China Girl. Tú festival netradične spolu s pokračovaním kultového Twin Peaks Davida Lyncha zaradil do svojho oficiálneho programu pri príležitosti 70. výročia prehliadky.

Okrem spomínaných sa v súťaži predstavia novinky Andreja Zvjaginceva,  Sergeja Loznicu, Fatiha Akina, Todda Haynesa, Lynne Ramsayovej či maďarského filmára Kornéla Mundruczóa. V poradí 70. ročník festivalu v Cannes sa začne 17. a potrvá do 28. mája. O držiteľovi Zlatej palmy a ďalších cien v hlavnej súťaži bude rozhodovať porota pod vedením španielskeho režiséra Pedra Almodóvara. Jej členkou bude aj americká herečka a producentka Jessica Chastainová. Ďalších porotcov prezradí festival neskôr.

V Cannes bude mať tento rok zastúpenie aj slovenská kinematografia. V sekcii Un Certain Regard (Iný pohľad) sa o cenu uchádza slovenský koprodukčný debut režiséra Györgya Kristófa Vychladnutie (Out), v ktorom si zahrala napríklad aj Judit Bárdos. Do sekcie Cinéfondation, zameranej na krátke snímky študentov filmových škôl, zase vybrali Atlantídu, 2003 Michala Blaška, študenta 4. ročníka réžie na bratislavskej VŠMU.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pedro Almodóvar #Cannes 2017