Príbeh z rieky, Špunti na vode

Niekedy si aj dobrí manželia, prípadne partneri, potrebujú jeden od druhého „odpočinúť“ a pobudnúť v partii seberovných.

30.04.2017 12:00
Jiří Langmajer Foto:
Jiří Langmajer a Nelly Řehořová vo filme Špunti na vode.
debata

Aj vo filme Špunti na vode sa na krátky čas oddelia ženy od mužov a vzniknú tak dve samostatné partie, ktorých dobrodružstvá na plátne sledujeme.

Nie sú to však dobrodružstvá ľúbostné. Režisér Jiří Chlumský nakrútil síce film o láske, ale je to láska, ktorá trvá a spája veľkú rodinu. Dobre padne vidieť film, kde nehrozia žiadne veľké drámy, len bežné šarvátky medzi manželmi. Aj tie však môžu stačiť na to, aby zmenili plány, ako cestovať na zlatú svadbu rodičov. Bratia David a Igor (Hynek Čermák a Jiří Langmajer), ku ktorým sa pridá aj bratranec Ondra z Kanady (Pavel Liška), majú naplánované, že sa k rodičovskej chalupe dopravia – ako kedysi v rannej mladosti – po rieke Sázave. Manželkám však pred výletom nesplnia všetky požiadavky – David napríklad neopraví komín na dome, ktorý buchne práve vo chvíli, keď je slávnostne prestreté, a tak hrozí, že im Sázavu zatrhnú. Nakoniec sa však ženy dohodnú, že mužov na vodu pustia, ale – prifaria im aj sedem detí. Samy si pôjdu pekne krásne na bicykloch a užijú si dámsku jazdu. K manželkám Nele (Tatiana Vilhelmová) a Alici (Anna Polívková) sa pridá aj Ondrova frajerka (Jana Kvantíková).
Na filme je sympatické, že sa odohráva prevažne v prírode. Má pokojné tempo a zápletky sú skôr milé, než by napínali nervy, hoci príde aj na zdravotné ťažkosti, prekážky na rieke, vypukne súboj s cudzími vodákmi, ale je to všetko skôr nevinná prekáračka na pobavenie, nič vážneho. Nenásilný je aj humor filmu, často sú jeho zdrojom práve detské „hlášky“ a nápady. Ako to už vo filmoch tohto druhu býva, deti sú milé, fotogenické, vnášajú na plátno nevinnosť a pohodu. Silnou stránkou Špuntov na vode je práve oná rukolapná pohoda – všetci sú usmievaví, pokojní, majú sa radi, nie sú ani bývalí eštébáci, ani zbohatlíci, ani veľkí filozofi. Pracujú, snažia sa žiť poctivo, vychovávať dobre deti. Starí rodičia sú tiež z takého cesta, a tak spolu vydržali v láske až do zlatej svadby! V rodine je veľa detí (a ešte chcú ďalšie), na okolí je krásna príroda, nocuje sa v stane, pádluje sa, bicykluje, skrátka – príjemný život.

Samozrejme, takýto pohodový film sa celkom nemôže vyhnúť určitým klišé – ženská partia sa v krčme napríklad opije borovičkou, fajčia a je im zle. Také niečo tam však nemohlo chýbať! A trojica herečiek Vilhelmová, Polívková, Kvantíková „spúšťanie sa“ zahrala s pôvabom.

V českej kinematografii majú rodinné komédie tradíciu a mnohé sú nezabudnuteľné. Najväčší úspech mala asi veselohra Marie Poledňákovej S tebou ma baví svet. Pri Špuntoch na vode si divák možno na tento film o pánskej jazde s deťmi nevdojak spomenie. Aj tu sú dobrí, ale hriešni oteckovia, rázne mamy, v oboch filmoch je veľa prírody (tam bol sneh, tu je zeleň a voda), v oboch účinkujú aj slovenskí herci. Vtedy to bol Július Satinský a Zdena Studenková, v „Špuntoch“ je to Ján Jackuliak a Jana Kvantíková. Je pochopiteľné, že táto slovenská dvojica nedokáže natoľko na seba upriamiť pozornosť a pozdvihnúť film, ako to kedysi dokázali Studenková a Satinský, ale ich slovenčina znie dobre a ich postavy dej osviežujú. Nemožno nasilu a nostalgicky porovnávať: Satinský bol Satinský a tento film má zasa iné kvality a iné priority – v súčasnom rozjatrenom svete ponúka normálny obraz života, malé radosti všedného dňa, šťastie, ktoré poskytuje rodina. V dobrých vzťahoch sú aj provokácie, nedorozumenia, zvady, ale často ich ukončí obyčajná pusa. Film má happyend – vrcholí dokonca svadbou, hoci je to svadba zlatá! Ženích a nevesta sú už starí (Dana Syslová a Arnošt Goldflam), ale stále ich život baví a tešia sa z potomkov. A tí sa idú ďalej množiť. Ako vyplýva z jedného záverečného dialógu pri tanci, skúsia to hneď tam. Na svadbe. Čiže, posolstvo filmu: Milujme sa a množme sa, špunti majú zelenú!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jiří Langmajer #Špunti na vode