Televízne tipy Pravdy: Komédia Ako sa zbaviť nevesty a dokument Bróďa

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 27. 4. do 4. 5. Televízne tipy pre vás vybrala Helena Dvořáková, redaktorka Magazínu Pravdy.

27.04.2017 12:00
Andrea Kerestešová Foto:
Andrea Kerestešová v komédii Ako sa zbaviť nevesty.
debata

Štvrtok 27.4.

Pani Bovaryová, Cinemax, 20.00

Pani Bovaryová je symbolom ženy, ktorá sa nevmestí do kože. Nudí sa v malom meste, nudí ju aj manžel. Internet ešte neexistuje a nie je ani ako a komu zatelefonovať. Ema nasadí manželovi, vidieckemu lekárovi, parohy, ale ani to jej nepomôže. Milenec je podvodník a klamár. Ema to neunesie. Tento svetoznámy príbeh napísal Gustav Flaubert v roku 1857 a umiestnil ho do okolia Ruonu. Vychádzal z novinovej správy o tom, že sa zabila žena vidieckeho lekára.

Otvor oči, HBO, 21.55

Sivý zákal očí je veľmi častou poruchou zraku a je aj námetom tohto filmu: starší manželia, ktorí žijú v nepálskych horách, strácajú zrak. Slepnú už pätnásť rokov a hrozí im, že nebudú vôbec vidieť. To sa deje v chudobných oblastiach sveta bežne, niet pomoci, ale sem príde medzinárodná zdravotnícka organizácia The Seva Foundation, ktorá zariadi pre manželov rýchlu a lacnú operáciu. Nenaplní sa teda nepálske príslovie o tom, že budú slepí, čo je vraj podobné, ako mať ústa, ale nemať ruky. Manželia Manisara a Durga znova vidia! Vraj je to veľmi zaujímavý dokument odohrávajúci sa na pozadí Himalájí. Je tam plno informácií, hoci celé nakrúcanie trvalo iba tri dni.

Piatok 28.4.

Bróďa, ČT1, 10.45

Už je to pätnásť rokov, čo svojich divákov opustil český herec Vlastimil Brodský, zvaný Bróďa. Vo filme o tejto legende vystúpi množstvo jeho priateľov a príbuzných (napr. J. Satoranský, S. Zindulka, O. Havelka, R. Jelínek, V. Jasný, J. Menzel, K. Weinlich, P. Taussig). Brodský hral v mnohých významných filmoch. Výborný bol napríklad v Rozmarnom lete. Tam zahrala aj jeho typická plachosť, tvár, ktorá bola smutná, a predsa vyvolávala úsmev. Tridsať rokov pôsobil vo Vinohradskom divadle, mal dve deti s dvoma ženami. Hodinový dokument to všetko priblíži.

Nesiahajte na prachy, ČT2, 21.50

Lúpež, pri ktorej sa podarí získať takmer päťdesiat kíl zlata, sa oplatí. Podarilo sa to aj Maxovi a Ritonovi, starnúcim zlodejom, ktorí sa už chystajú skončiť s kradnutím. Toto mal byť ich majstrovský kúsok na rozlúčku, no namiesto pokojnej staroby prichádza dráma, trest, smrť. Kto to spôsobil? Aj v tomto filme platí – za všetkým hľadaj ženu! Veľa toho však pobabrali aj samotní muži. Veď, hoci boli lupiči džentlmeni, radšej sa mali venovať poctivému remeslu. Sobota 29.4.: Miss Slovensko 2017, JOJ, 20.30 Zaujímalo by ma, či aj mužom tak splývajú krásavice, ktoré sa prihlásili do súťaže Miss Slovensko, ako mne. Sú podobne krásne. Na samotnej súťaži pred kamerou sa však – dúfajme – rozvinú ako ružičky a ukážu svoje osobitosti. Kto si spojí večer s tipovaním víťazky, má o „napinák“ postarané.

Ako sa zbaviť nevesty, Markíza, 20.30

Výborná herečka Lenka Vlasákoví hrá v tomto filme cukrárku. Nie je to však žiadna sladká idyla – vychováva syna a musí krotiť svoju kurióznu mamu v podaní nestarnúcej Jany Švandovej. Vo filme ide o zvláštny trojuholník: bývalý manželský pár a mužova nová snúbenica. Cukrárka by však chcela manžela späť, už to tak aj vyzerá, ale ukáže sa, že on si našiel novú lásku a chce sa ženiť. Objedná si u bývalej ženy svadobnú tortu, no svokra zasiahne. Film nadobúda akčnosť a grády. Je to však najmä typická česká romantická komédia z vlaňajška s množstvom epizódnych postáv. Nakrútil Tomáš Svoboda, hrá aj mladá Jenůvka Boková, či staršia, ale obľúbená Jana Boušková. Manžela stvárnil David Matásek.

Nedeľa 30.4.

Len a spol., Cinemax, 20.00

Len je úspešný hudobný producent, ktorý sa však nahnevá na pomery v hudobnom priemysle. S prácou sekol priamo na slávnostnom odovzdávaní hudobných cien a usadil sa na vidieku, aby mal od všetkého pokoj. Pozerá staré televízne programy a počúva hudbu. Samotu mu naruší príchod odcudzeného syna a popovej hviezdy, niekdajšej Lenovej chránenkyne. Tiež majú problémy s hudobným svetom a chcú sa radiť. Nájde na to Len ešte silu? Veď sám prežíva krízu stredného veku a má všetkého dosť!

Sépia a veľryba, Cinemax 2, 20.30

Tento film je vraj nádherný, hoci v ňom ide o rozvod. Manželia majú dvoch synov, v rodine panuje ťažoba, mení sa im život, lúčia sa a je to bolestné. Každý situáciu vníma inak, najťažšie sa s rozvodom vyrovnávajú deti. Hoci ide o častý námet súčasných umeleckých diel, v tomto prípade je spracovaný originálne. Niekto sa dokonca v diskusii vyjadril, že taký film ešte nevidel. Noah Baumbach bol za scenár nominovaný na Oscara. Vraj je to autobiografický príbeh, a tak mu divák verí.

Streda 3.5.

Picassovo dedičstvo, Dvojka, 23.40

Dnes by stačilo mať jedného pekného Picassa a človek by bol „za vodou“. Kto si vlastne užíva dedičstvo po geniálnom maliarovi, ktorý mal viacero žien i detí? Vraj nezanechal žiaden testament, a tak trvalo šesť rokov, kým sa jeho pozostalosť usporiadala a rozdelila medzi príbuzných. Picasso v živote bral vážne iba svoju umeleckú tvorbu, všetko ostatné bolo niečo navyše, na čo sa až tak nesústreďoval. Platilo to aj o rodine a vzťahoch. Zároveň však všetkých zahrnul do svojho umenia, a tým svoju istú ignoranciu voči blízkym odčinil. Film je vlastne o tomto jeho zvláštnom živote. Bitka o dedičstvo teda nebola – nemal vo svojom okolí až takých primitívov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #televízne tipy #Ako sa zbaviť nevesty #Pani Bovaryová #Bróďa