Baba z ľadu zaujala Dafoea aj Fondu

Najnovší film Bohdana Slámu Baba z ľadu v hlavnej úlohe so Zuzanou Kronerovou získal na newyorskom filmovom festivale Tribeca cenu za najlepší scenár v kategórii zahraničných filmov.

29.04.2017 12:00
Baba z ľadu Foto:
Zuzana Kronerová a Pavel Nový vo filme Baba z ľadu, ktorý na newyorskom festivale Tribeca získal v kategórii zahraničných filmov cenu za scenár.
debata

Príbeh netradičnej love story šesťdesiatničky Hany (Kronerová) si získal porotu, v ktorej sedeli herci Willem Dafoe, Peter Fonda či Ruth Wilsonová. „Scenár dokáže vytvoriť svet. Tento film nás vrelo a s humorom vedie do osobitného a excentrického sveta poháňaného nepravdepodobným milostným príbehom,“ komentovala svoje rozhodnutie porota.

„Mali sme síce signály, že cenu dostaneme, ale už sme mali objednané letenky späť, a tak sme ,prchli',“ povedal Českej televízii Bohdan Sláma, ktorý bol na festivale spolu so Zuzanou Kronerovou a s producentom Pavlom Strnadom. „Reakcie divákov boli úžasné. Publikum v New Yorku sa smialo na rovnakých miestach ako v Čechách, prežívalo to rovnako. Všetkým sa veľmi páčila Zuzka Kronerová, Pavel Nový aj ďalší herci,“ povedal režisér, ktorý Kronerovú, aj keď predtým do menších úloh, obsadil do všetkých svojich celovečerných filmov vrátane debutu Divoké včely či oceňovanej snímky Šťastie.

„Sláma má jednu výhodu, vie písať. Ešte som uňho nenaďabila na scenár, ktorý by nebol dobrý. Preto som hrala vo všetkých jeho filmoch. Je autorským režisérom, je schopný napísať príbeh, a to je obrovská devíza. Má veľké šťastie, že má tento talent. Túto vlastnosť mu určite v dobrom aj mnohí závidia,“ povedala pred časom pre Pravdu Zuzana Kronerová, ktorá v Slámovej novinke stvárnila hlavnú postavu – vdovu Hanu, ktorej životný stereotyp zmení stretnutie s otužilcom Broňom (Pavel Nový). „Prvým impulzom bol nápad, ktorý spája téma rodiny, revolty a otužilectva. Napadol mi príbeh pani, ktorá má sebeckých synov, stretne partiu otužilcov a oslobodí sa,“ povedal o impulze k nakrúteniu filmu režisér a scenárista Bohdan Sláma. Jeho snímka rozpráva aj o tom, ako môže človek zmeniť svoj život a nájsť lásku v každom veku.

Snímku, ktorá vznikla v česko-slovensko-francúzskej koprodukcii, chválili aj zahraniční recenzenti. Portál screendaily.com poznamenáva, že film narába so životmi svojich starších protagonistov s citom, ale aj s obdivuhodnou úprimnosťou a chváli presvedčivé a podmanivé herecké výkony Zuzany Kronerovej a Pavla Nového. Rovnako ako Hollywood Reporter. „Spojením obozretnosti a otvorenosti nepredvídateľnými spôsobmi Kronerová a Nový podávajú výnimočné výkony, ktoré krištáľovo čistú metaforu plávania v ľadovej vode menia na plnokrvný emocionálny zážitok,“ napísal magazín, ktorý ocenil, že napriek veku postáv Sláma, ako jeden z mála tvorcov, trval na ich telesnosti. Snímku chválil aj magazín Variety, podľa ktorého by mohla pritiahnuť do kín ľudí kategórie 60+, teda publikum, na ktoré filmári často nemyslia. Aj Variety chváli herecké výkony dvojice protagonistov. „Zatiaľ čo na hollywoodsky remake základnej dejovej línie je možné pomyslieť ľahko, ťažko si predstaviť staršie hollywoodske hviezdy, ktoré by boli ochotné takto nefalšovane odhaľovať pustošenie starnutia,“ napísal magazín.

Festival Tribeca vznikol v roku 2002 vraj ako reakcia na teroristické útoky z 11. septembra 2001. Založili ho herec Robert De Niro a producentka Jane Rosenthalová so svojím manželom Craigom Hatkoffom. Český film tu už slávil úspech pred jedenástimi rokmi. Za úlohu v komédii Účastníci zájazdu si vtedy cenu odniesla Eva Holubová a celé herecké obsadenie v réžii Jiřího Vejdělka získalo za svoje výkony zvláštne uznanie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bohdan Sláma #Tribeca #Baba z ľadu