Televízne tipy Pravdy: Účastníci zájazdu aj novinka Môj kamarát drak

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 4. 5. do11. 5. Televízne tipy pre vás vybrala Katarína Sedláková, redaktorka Magazínu Pravdy.

04.05.2017 09:00
Robert Redford Foto:
Robert Redford vo filme Môj kamarát drak.
debata

Štvrtok 4. 5.

Waterloo! Posledná Napoleonova bitka, ČT1, 15.40

V belgickom Waterloo si Napoleonovu poslednú bitku pripomínajú dodnes. Odohrala sa 18. júna 1815 a na jej predvlaňajšie dvojsté výročie Belgičania pripravili rôzne oslavy a expozície. Vo Waterloo majú k Napoleonovi niekoľko múzeí, osobne sa mi najviac páčil pamätník so sochou leva a pri ňom moderné múzeum pod zemou, kde si možno pozrieť filmy aj množstvo figurín vojakov v dobových uniformách, dokonca si aj vyskúšať zábavný vedomostný kvíz. A poznatky k nemu možno dodá aj tento film.

Rodinné vinárstvo, HBO, 20.00

Toto je zaujímavý námet. Francúzsky film o uznávanom parížskom kritikovi vín Charlesovi Maréchalovi. Ten musí prevziať vinicu, ktorú jeho rodina vlastní už dvesto rokov. Teraz jej však hrozí bankrot, lebo otec stratil všetok záujem o pestovanie vína. Charles sa teda vracia nielen do Burgundska, ale aj k tradičným metódam výroby vína. Myslí si totiž, že uspeje tam, kde otec pohorel. Lenže počasie mu nehrá do karát a Charles zisťuje, že uživiť sa pestovaním vína je oveľa ťažšie, ako ho koštovať.

Sobota 6. 5.

Účastníci zájazdu, Markíza, 15.40

Máte radi Michala Viewegha? Alebo komédie? Kto chce spojiť oboje, nech si pozrie oddychovú komédiu podľa jeho bestselleru s Annou Polívkovou, Evou Holubovou, Bobom Kleplom, Ondrejom Kovaľom, Kvetou Fialovou a Janou Štěpánkovou.

Asterix a Obelix, Prima Cool, 20.00

Alebo zasa dáte radšej prednosť Francúzom? Potom tu máme dobrodružnú komédiu o dvoch svojráznych galských hrdinoch z roku 1999. Asterix a Obelix chrabro odolávajú Rimanom a dokonca nevedomky pomôžu Caesarovi, ktorého zosadil slávychtivý Detritus. Nechýbajú filmové hviezdy – Michel Galabru, Gérard Depardieu, Roberto Benigni.

Nedeľa 7. 5.

Môj kamarát drak, HBO, 20.00

Niečo pre priaznivcov fantasy. Starý rezbár Meacham (Robert Redford) deťom zo susedstva roky rozprával o drakovi, ktorý žije hlboko v lesoch severozápadného pobrežia USA. Pe jeho dcéru Grace, rangerku v národnom parku, boli tieto príbehy len divokými historkami. Kým však nestretla malého Peta, záhadného desaťročného chlapca, ktorý vraj žije v lesoch s obrím zeleným drakom Elliotom. Ten sa zjavne v mnohom podobá drakovi z historiek rezbára… S pomocou jedenásťročnej Natalie sa Grace vydáva zistiť, odkiaľ sa Pete vzal, kam patrí a či jeho drak existuje.

Vyšší princíp, Dvojka, 20.05

Ten film z roku 1960 som videla dávno. A ktorási jeho fanúšička mi ho pripomenula citátom: „Ale vy, pane profesore, žijete ještě v Trojské válce, že?“ Vraj jej mamička hovorila, že keď je človek mladý a rozhnevaný, tak ho tento film jednoducho zasiahne a basta. Pretože niečo v ňom volá po vyššom princípe. Áno, aj mňa zasiahol. A hrá v ňom mladý Ivan Mistrík aj Jana Brejchová. A profesora František Smolík.

Tichý Američan, ČT2, 22.05

Film podľa predlohy Grahama Greena o dvoch mužoch a žene, pre ktorých je milostná vášeň dôležitejšia než udalosti okolo nich. Michael Caine bol za stvárnenie hlavnej postavy nominovaný na Oscara.

Pondelok 8. 5.

SĽUK – 65 rokov, Dvojka, 12.50

Nedávno som videla najnovšie predstavenie Slovenského ľudového umeleckého kolektívu – Genesis a bolo skvelé. Rada si pozriem hudobno-tanečný program k 65. narodeninám SĽUK-u.

Saturnin, ČT1, 13.15

Čo sa stane, keď sa sluha stane pánom svojho pána? Pozrite si českú komédiu Saturnin z roku 1994. Svojského sluhu hrá Oldřich Vízner. A okrem neho v snímke hrajú aj Ondřej Havelka, Lucie Zedníčková, Lubomír Lipský, Milan Lasica, Jana Synková a Petr Vacek.

Obchod na korze, Jednotka, 16.55

Oscar za zahraničný film z roku 1965. Čo lepšie môže televízia na výročie konca vojny ponúknuť? Bravúrny Jozef Kroner a Ida Kaminska.

Musíme si pomáhať, ČT1, 21.25

A kto by filmov z vojnových čias nemal dosť, môže pokračovať s filmom úspešnej tvorivej dvojice Hřebejk – Jarchovský. Aj on mal nomináciu na Oscara (v roku 2001), ktorú síce nepremenil, no zato získal päť Českých levov – pre najlepší film, pre Jana Hřebejka za najlepšiu réžiu, pre Annu Šiškovú ako herečku v hlavnej úlohe, pre Bolka Polívku ako herca v hlavnej úlohe aj pre Petra Jarchovského za najlepší scenár. V príbehu hrdinov proti svojej vôli z konca 2. svetovej vojny v českom malomeste uvidíte okrem Polívku a Šiškovej aj skvelého Jaroslava Dušeka, Csongora Kassaia, Martina Hubu, Simonu Stašovú a Jiřího Pechu.

Lovci nacistov, Markíza, 23.15

Helen Mirrenová ako vyslúžilá agentka Mossadu? Pred tridsiatimi rokmi bola súčasťou tajnej izraelskej operácie, ktorej cieľom bolo chytiť a zabiť známeho nacistického vojnového zločinca, ukrývajúceho sa na Ukrajine. To znie zaujímavo. Americký triler Johna Maddena z roku 2010 sa v origináli volá Debt (Dlh) a má celkom vysoké hodnotenia, pozriem si ho.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #televízne tipy #Môj kamarát drak #Účastníci zájazdu #Asterix a Obelix