Filmy: Hysterická Binoche a nudný dobrodruh

V kinách sú práve dva veľmi dlhé filmy. Francúzska Ospalá zátoka trvá 122 minút, americké Stratené mesto Z dokonca až 141 minút.

07.05.2017 09:00
Ospalá zátoka Foto:
Film Ospalá zátoka je o podozrivých rybároch a zdegenerovaných aristokratoch. Nechýba obézny komisár a jeho útly pomocník.
debata

Kým film Francúza Bruna Dumonta má byť podľa tvorcov divokou komédiou a retro detektívkou v jednom, dielo režiséra Jamesa Graya, ktoré produkoval sám Brad Pitt, je označené ako dobrodružný film.

Pozor na obe snímky. Kto zhliadne trailer na novinku propagovanú ako francúzsky film roka 2016, môže očakávať kostýmovú detektívku v štýle Hercula Poirota. Tomu sa dielo režiséra Dumonta podobá pramálo. Ktosi na filmovom portále csfd.cz Ospalú zátoku výstižne priblížil slovami: „Zmiešajte Hercula Poirota, Panstvo Downton, Monty Pythonovcov a Cimrmana, prešpikujte štipkou sociálnej kritiky a Mlčaním jahniat a máte Ospalú zátoku. Je to totálna hlúposť, ale veľmi dobre zahraná, nakrútená a veľmi zábavná.“ Alebo slovami iného diváka: „Karikatúra dojímavej melodrámy o empatickej smotánke a služobníctve, ktoré nadovšetko miluje svoje lordstvo. Lenže tu smotánku tvoria degeneráti, retardovia, psychotici, zatiaľ čo poddaní majú vyššie vrstvy len ako svoju obživu, a to doslova. Ani s láskou to nie je horúce, lebo aj tá najsympatickejšia postava z honorácie je v jadre deformovaná.“ Niekoho rozčúlia zázračné momenty – keď obézny komisár nevie vyriešiť prípad strácajúcich sa turistov, začne sa vznášať vo vzduchu ako balón, iného hysterická slepačia aristokratka v podaní Juliette Binoche, kanibalská rodina rybárov, opakované pády mnohých postáv a namiesto sofistikovanej frašky vidia film približujúci sa k prihlúplym komédiám Zdeňka Trošku. Kým jeden sa na filme kráľovsky baví, iný ho nevie stráviť už po piatich minútach.
Ale to nič nie je proti dobrodružnému filmu o stratenom meste v amazonskej džungli, kde za celých 141 minút nepocítite ani štipku napätia. Napriek jedovatým hadom, ľudožrútskym domorodcom či nebezpečným chorobám. Už dávno som nevidela film, ktorý by z človeka ani na minútu nevydoloval nijakú emóciu. Nuž, hlavne nečakajte Indianu Jonesa. Stratené mesto Z naozaj nie je veľkoplátnová zábava, ale skôr komorná dráma o rojkovi, ktorý by chcel byť dobrým manželom a otcom, no zároveň túži objavovať stratené svety. Ani Sienna Miller a Robert Pattinson film nezachránia. A keď nudný dobrodruh v podaní Charlieho Hunnama ide na tretiu výpravu, tušíte, že sa to zasa skončí o ničom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ospalá zátoka #Stratené mesto Z