Ruskej pravoslávnej cirkvi sa nepáčia Simpsonovci

Predstavitelia ruskej pravoslávnej cirkvi požadujú zvýšenie vekovej hranice pre sledovanie amerického animovaného seriálu Simpsonovci kvôli epizóde, v ktorej hlavný hrdina Homer loví v kostole pokémonov, virtuálne postavy odchytávané v reálnom svete pomocou aplikácie na mobilných telefónoch.

05.05.2017 12:00
Simpsonovci Foto:
V novej časti seriálu našiel Homer Simpson záľubu v chytaní pokémonov, ktorých loví aj v kostole.
debata (1)

Agentúra TASS napísala, že v ruských médiách podľa kňazov sa začala propaganda falošných morálnych hodnôt, ktorá cieli na mladistvých.

V novom diele seriálu Simpsonovci, ktorý mal v Amerike premiéru koncom apríla, hlavný hrdina Homer hrá obľúbenú hru aj v miestnom kostole. Na pokarhanie kňaza odpovie, že „hra je obľúbenejšia, než bol kedysi Ježiš“.

Podľa predstaviteľov pravoslávnej cirkvi popularita hrdinov seriálu stojí na ich „ohavnosti“, a preto je potrebné pred nimi mládež chrániť. Nový diel môže vraj podkopať morálne zásady mladistvých a vyprovokovať ich, aby sa do kostola vydali loviť pokémonov.

Kňazi požadujú zvýšiť vekovú hranicu pre sledovanie seriálu, pretože si sú vedomí, že nie je možné jeho vysielanie zakázať úplne. V súčasnosti je v Rusku relácia odporúčaná pre divákov od 16 rokov. Ruská televízia 2×2 už oznámila, že nový diel neodvysiela. Ako pripomína portál Hollywood Reporter, televízia vznikla v roku 2007 a zameriava sa na vysielanie kreslených programov. Okrem Simpsonovcov vysiela napríklad aj South Park.

Podľa niektorých duchovných sú Simpsonovci žiarivým príkladom toho, že médiá šíria silnú propagandu falošných morálnych hodnôt. „Dokonca vo filmoch pre deti sa začali masovo objavovať hrdinovia netradičnej sexuálnej orientácie,“ povedal moskovský kňaz Andrej Novikov. Cieľom tejto propagandy je podľa neho rozložiť ruskú spoločnosť.

Petrohradský kňaz Vladimir Vasiliki si myslí, že ruský mediálny trh by mal vytvoriť „ochranné pásmo pre mediálne produkty“, ktoré bude nevhodný obsah filtrovať.

Súd v Jekaterinburgu nedávno obvinil ruského blogera Ruslana Sokolovského z hanobenia viery, keď v miestnom najväčšom pravoslávnom kostole lovil pomocou mobilného telefónu pokémonov. Hrozí mu až tri a pol roka v nápravnom zariadení.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Simpsonovci