Román Malé ženy sa opäť dočká televízneho spracovania

Televízie BBC a PBS chystajú trojdielnu minisériu, ktorú začnú nakrúcať v júli.

06.05.2017 12:00
Winona Ryder, Claire Danes Foto:
Winona Ryder a Claire Danes (vpravo) vo filmovom spracovaní románu Malé ženy (1994).
debata

Britská televízia BBC pripravuje v spolupráci so svojím americkým náprotivkom PBS trojdielnu adaptáciu románu Malé ženy (1868) spisovateľky Louisy May Alcott. Tvorkyňou minisérie bude Heidi Thomas, ktorá stojí aj za seriálom Zavolajte sestričky (2012). O réžiu sa postará Vanessa Caswill. Produkciu pre BBC aj antológiu Masterpiece, v rámci ktorej PBS projekt ponúkne, zastreší spoločnosť Playground. Rebecca Eaton a Lucy Richer sa pod novinku podpíšu ako výkonné producentky, o produkciu sa postarajú aj Susie Liggat, Colin Callender, Sophie Gardiner a spomínaná Thomas. S nakrúcaním by mali začať v júli. Mená hereckého obsadenia tvorcovia oznámia v blízkej dobe.

Príbeh sa zameriava na štyri sestry Jo, Meg, Beth a Amy Marchové, ktoré dospievajú v období americkej občianskej vojny. Zatiaľ čo je ich otec na bojisku, ony sa s pomocou svojej mamy musia naučiť vyrovnať s láskou či zármutkom. „Malé ženy je jeden z najmilovanejších románov v angličtine a to z dobrého dôvodu. Jeho ľudskosť, humor a láskyplnosť nestarnú a ako štúdia lásky, zármutku a dospievania nemá rovného,“ vyjadrila sa o predlohe Thomas v stanovisku. „Niet lepšieho času na to, aby sme sa znova pozreli na príbeh rodiny usilujúcej sa o šťastie v neistom svete a ja som nadšená, že môžem dievčatá Marchové priniesť novej generácii divákov,“ dodala.

Malé ženy sa dočkali viacerých filmových a televíznych spracovaní. Medzi ne patrí napríklad film z roku 1949, v ktorom si zahrala Elizabeth Taylor, televízny muzikál z roku 1958 alebo snímka z roku 1994. V nej sa ako sestry predstavili Winona Ryder, Claire Danes, Kirsten Dunst a Trini Alvarado. V súčasnosti je okrem minisérie vo výrobe aj filmová adaptácia Malých žien, v ktorej sa ukáže Lea Thompson.

debata chyba
Viac na túto tému: #seriál #Malé ženy