Filmové premiéry: Kráľ Artuš, ako ho nepoznáte aj romanca s padlým anjelom

Od štvrtka 11. mája si diváci v slovenských kinách môžu pozrieť historický veľkofilm Kráľ Artuš: Legenda o meči, švédsku komédiu Muž menom Ove či romantický film Pád.

11.05.2017 16:00
Kráľ Artuš Foto:
Herci Djimon Hounsou (vľavo) a Charlie Hunnam (Kráľ Artuš) vo filme Kráľ Artuš: Legenda o meči.
debata

Kráľ Artuš: Legenda o meči

Uznávaný anglický režisér a scenárista Guy Ritchie (Zbaľ prachy a vypadni!, Sherlock Holmes, Krycie meno: U.N.C.L.E.) prináša svoj originálny pohľad na klasickú legendu o kráľovi Artušovi a čarovnom meči. Keď mladému Artušovi (Ch. Hunnam) zavraždia otca, vlády a anglickej koruny sa ujme jeho strýko (J. Law). Artuš príde o detstvo i vlastnú identitu, až kým nenarazí na čarovný meč Excalibur. V okamihu, keď ho ako vyvolený vytiahne zo skaly, obráti sa mu život hore nohami. Donútený uznať svoju pravú identitu (následník trónu), musí začať bojovať nielen za seba.

Muž menom Ove

Ove je tvrdohlavý a večne sa sťažujúci mrzutý muž, ktorý pohŕda všetkými okolo neho a dáva im to aj zreteľne najavo. Bývalý predseda družstva vlastníkov, ktorému nedávno zomrela milovaná manželka Sonja, teraz terorizuje susedov ako samozvaný strážca poriadku. Zvrat v jeho životnej rutine nastáva s príchodom jeho nových susedov, mladej pakistanskej rodiny, ktorých životný štýl sa mu najskôr prieči. Keď omylom nabúrajú autom do Oveho poštovej schránky, spustia tým reťaz nečakaných udalostí. Film je nakrútený podľa knižného bestselleru Fredrika Backmanna, z ktorého sa len vo Švédsku predalo viac ako 700-tisíc výtlačkov.

Lady Macbeth

Anglický vidiek, rok 1865. Katherine (Florence Pughová) je donútená vydať sa za postaršieho veľkostatkára, ktorého nemiluje. Lásku v nej však dokáže prebudiť mladík, ktorý na statku pracuje. Silný cit v nej vzbudí obrovskú silu a Katherine sa rozhodne vziať osud do svojich rúk. Nič ju nedokáže zastaviť. Film je adaptáciou drámy Lady Macbeth Mcenského okresu ruského spisovateľa a dramatika Nikolaja Leskova. Je tiež celovečerným debutom talentovaného britského režiséra Williama Oldroyda.

Po búrke

Rjota (Hiroši Abe) je márnotratný syn, zlý otec a skrachovaný spisovateľ. Úspech má dávno za sebou, a tak si privyrába drobnými špinavými kšeftami ako súkromný detektív. Je rozvedený a k svojmu jedenásťročnému synovi Šingovi (Taijo Jošizawa) nachádza cestu len horko ťažko. Exmanželka Kjoko už začala nový život a na Rjotu sa pozerá skôr ako na vzdialenú spomienku. Odcudzenú trojicu jedného večera však dá dokopy blížiaci sa tajfún.

Pád

V škole plnej zvláštnych spolužiakov stretáva Luce záhadného a odťažitého Daniela, ktorí s ňou ale nechce mať nič spoločného a až podozrivo sa jej vyhýba. Snaží sa však zistiť jeho tajomstvo stoj čo stoj. Nielenže, že ju Daniel silne priťahuje, ale má pri ňom pocit niečoho veľmi povedomého. Ako by ho poznala už tisíc rokov…

debata chyba
Viac na túto tému: #filmové premiéry #Muž menom Ove #Kráľ Artuš: Legenda o meči #Lady Macbeth