Televízne tipy Pravdy: Oscarový Pianista aj tajomstvá kráľovských spální

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 11. do 18. mája. Televízne tipy pre vás vybrala Jana Kollárová, redaktorka Magazínu Pravdy.

11.05.2017 14:00
Pianista Foto:
Adrien Brody v oscarovej snímke Romana Polanského Pianista.
debata

Piatok: 12. 5.

Mária Terézia, Jej Veličenstvo a matka, ČT2, 20.00
Bola rakúskou šľachtičnou, reformátorkou a bravúrnou diplomatkou. Skutočne ju však takmer nikto nepoznal. Historická dokudráma nakrútená v spolupráci verejnoprávnych televíznych staníc ORF, ARTE, ZDF a Českej televízie odhaľuje súkromnú tvár osvietenej panovníčky, ktorá si už počas života vyslúžila prezývku „matka Európy“. Premiéra dokumentu je zároveň pripomienkou trojstého výročia narodenia dôležitej postavy európskych dejín.

Bobule, Nova Cinema, 21.45
Letná komédia, ktorá nás zavedie na moravské vinice, je príbehom kamarátov Honzu a Jirku. Honza je typický mestský frajer. Jirka je podvodníček, ktorému to síce zapaľuje pomalšie, ale má skvelú vlastnosť – vie geniálne „oblbnúť“ ženy. Práve tento Jirkov talent obaja využívajú pri svojich podvodoch. Kšeftujú s bytmi, autami a všetkým, čo im príde pod ruku. Jedného dňa sa Honza dozvie, že jeho moravský dedo, ktorého nevidel už niekoľko rokov, vážne ochorel. Táto správa ho vytrhne zo zabehnutých koľají a rozhodne sa splniť starému otcovi jeho životný sen. Dovolenkou snov splní sen nielen dedovi, ale aj sebe. Nájde to, čo dlho hľadal a po čom dlho túžil.

Nedeľa: 14. 5.

Čierna pančucha, ČT1, 22.10
Tvorcovia filmu sa inšpirovali skutočnými prípadmi, ktoré sa udiali v severnom Česku a v Prahe v osemdesiatych rokoch minulého storočia. Smutným hrdinom je asi päťdesiatročný dámsky krajčír, ktorý navonok pôsobí slušne a bezúhonne. Darí sa mu v práci, žije v usporiadanom manželstve, chová andulky a po večeroch sa venuje kondičnému behu. Nikto by v ňom nehľadal nezvládnuteľné emócie a sexuálnu úchylku vedúcu k vraždám.

Niekto ako ja, Filmbox, 23.20
Karim a Annemarie sa zoznámia na záhradnej slávnosti. Láska na prvý pohľad sa však komplikuje. Obaja sú z celkom odlišných spoločenských vrstiev. Otec má pre svoju Annmarie navyše vo výhľade iného, bohatšieho a elegantnejšieho muža. Dráma o láske mladého páru počas tridsiatych rokov rozpráva príbeh o chlapcovi, ktorý sa narodil s rázštepom hornej pery. Vrodená chyba ho diskriminovala v detstve aj v dospievaní, statočne však s nepriazňou osudu zabojoval.

Pondelok: 15. 5.

Pianista, STV1, 20.25
Píše sa rok 1939 a Wladyslaw Szpilman má 28 rokov. Poľsko napadli nemecké vojská, ktoré vtrhli aj do Varšavy a takmer okamžite nastolili tvrdé reštrikcie voči tamojšej židovskej komunite. Szpilman, jeho rodičia, brat a dve sestry žili až dosiaľ spokojným životom, teraz sú však donútení podriadiť sa ponižujúcim pravidlám. Okrem toho, že im dochádzajú peniaze a jedlo, musia pod hrozbou prísneho trestu nosiť na ruke Davidovu hviezdu. Nátlak sa postupne zvyšuje a rodina je na tom stále horšie. Musia predať obrazy, striebro, nábytok a nakoniec aj Szpilmanovo drahocenné piano. Najväčšou ranou je však rozhodnutie, podľa ktorého majú byť všetci Židia umiestnení do uzavretého areálu obohnaného vysokými múrmi – do Varšavského geta. Dráma nakrútená podľa skutočného príbehu získala tri oscarové sošky.

Utorok: 16. 5.

Poviedky z kráľovských spální, Viasat History, 22.05
Posadnutosť Angličanov, pokiaľ ide o vzrušené očakávanie každého nového dieťaťa na kráľovskom dvore, nie je žiadnou novinkou. Tvorcovia dokumentu nahliadajú do anglických kráľovských spální, rezidencií a iných historických budov po celom Spojenom kráľovstve a vydávajú sa po stopách najpikantnejších historiek.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pianista #Adrien Brody #Mária Terézia #Roman Polanski #televízne tipy