Igor Vološin: Pivnica je najmä slovenským filmom

Nakrúcanie slovensko-rusko-českej koprodukčnej snímky Pivnica sa začalo v pondelok a jej tvorcovia, s ruským režisérom Igorom Vološinom na čele, veria, že vznikne silný film, ktorý sa odlíši od tuzemskej produkcie.

12.05.2017 14:00
Jean-Marc Barr Foto: ,
Jean-Marc Barr (na snímke vpravo spoločne s režisérom filmu Igorom Vološinom) prirovnal scenár Richarda Pupalu Pivnica k trileru bratov Coenovcov Zbytočná krutosť.
debata

Pivnica vzniká podľa pôvodného scenára spisovateľa a scenáristu Richarda Pupalu, hlavné postavy – manželský pár – stvárni francúzsky herec známy najmä z filmov Larsa von Trier či neobarokovej snímky Magická hlbočina Jean-Marc Barr a ruská herečka Oľga Simonova, známa z Vološinových predošlých filmov. Kameramanom filmu je Martin Žiaran.

Na krajine záleží

Na filme zasadenom do reálií malého slovenského mesta sa bude podieľať medzinárodný štáb. „Vďaka Lucovi Bessonovi a filmu Magická hlbočina som sa stal francúzskym hrdinom. Hoci som vyrastal v Amerike, účinkoval som prevažne vo filmoch európskych tvorcov. Pri všetkých tých projektoch som si uvedomoval, že každé prostredie je veľmi špecifické. Pri spolupráci s Larsom von Trier som si všímal, že všade je istá kultúrna a národná charakteristika, či to boli Francúzi, Íri, Švédi, Dáni, krajina bola novou dimenziou. Jedna z mála dobrých vecí, ktoré Američania do Európy priniesli, je angličtina, ktorá odbúrala hranice,“ hovorí herec Jean-Marc Barr.

V Amerike je film produktom a v Európe podľa neho vzniká svojbytná a pestrá kinematografia. „Práve vďaka festivalu Karlove Vary a ľuďom, ktorých som tam stretol, som si uvedomil, že by som mal byť súčasťou európskeho filmu. Posledných niekoľko rokov prichádzajú najzaujímavejšie filmy z východnej Európy, Grécka či Turecka. Keď ma Igor Vološin oslovil so scenárom Pivnice, považoval som ho za mimoriadne zaujímavý, tvorivý a ľudský, vôbec som neváhal.“

Zmiznutie dcéry ako katalyzátor

Pivnica je podľa Barra do istej miery trilerom a prirovnal by ju k filmu Zbytočná krutosť bratov Coenovcov. „Moja postava – Milan je človek zo slovenského vidieka, ktorý bol v mladosti na určitý čas rockovou hviezdou, a keď sláva odznela, postupne sa dostával na okraj spoločnosti. Milan je ženatý, má 16-ročnú dcéru, no jeho vzťah s manželkou ochabuje, stráca pôvodnú silu.

Klame sa, žije v ilúzii o sebe. Stále hrá s kapelou, má milenku, a aj keď je ,lúzer', je relatívne spokojný,“ približuje svojho hrdinu herec. Až zmiznutie dcéry Milana vykoľají a donúti ho pozrieť sa, kým v skutočnosti je.

Príbeh je podľa Barra, ktorý okrem herectva aj režíruje, produkuje a píše scenáre svojich filmov, komplexným vykreslením beznádeje rodičov pátrajúcich po stratenom dieťati. „Milan sa rozhodne dcéru sám hľadať, v čom sa odráža univerzálny problém – mnohí z nás nie sú schopní konať, sú pasívni.“ Milan napokon svoju dcéru nájde a celá tragédia preverí práve jeho vzťah s manželkou.

Zaujal ho nápad

Igora Vološina objavila producentka Lívia Filusová na festivale v Karlových Varoch, kde bol jeho film Beduin v roku 2011 v hlavnej súťaži a na Pivnici začali spolupracovať pred dvomi rokmi. „Do scenára som si reflektoval miniatúrny model toho, čo sa odohráva vo svete. Príbeh je totiž prototypom univerzálnej túžby po šťastí. Scenár bol veľmi dobrý, ocenil som skvelý nápad, ktorý sme ešte dopracovali, aby sme mohli vytvoriť naozaj exkluzívne dielo. Ako ruský režisér cítim obrovskú zodpovednosť, pretože točím predovšetkým slovenský film,“ vysvetľuje režisér.

Veľkú dôležitosť má pre Vološina aj filmová hudba. Robil si poctivú rešerš slovenských kapiel a spevákov a osobne ho zaujala tvorba rapera Dalyba, ktorého do filmu obsadil. „Páči sa mi nielen jeho hudba, ale aj prejav, správanie, to, ako číta svoje texty, chcel som im rozumieť a poprosil som ho, aby mi niektoré preložil.“ Na hereckej skúške ho vraj poriadne potrápil a Dalyb zhodnotil, že vo filme bude sám sebou. V Pivnici uvidíme aj hercov Jána Mistríka, Janu Oľhovú, Csongora Kassaia, Noela Czuczora, Romana Skamene či Zuzanu Vejvodovú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pivnica #Martin Žiaran #Jean-Marc Barr #Magická hlbočina #Igor Vološin