Čo bude po Hre o tróny? Na stole je päť projektov

Autor Hry o tróny George R. R. Martin ešte stále nedokončil šiestu knihu svojej najpopulárnejšej série, hoci tvrdí, že je to jeho priorita. Rozptyľujú ho však iné projekty. Na svojom blogu v nedeľu zverejnil, že spolupracuje hneď na piatich potenciálnych nástupcoch seriálu Hra o tróny. Siedma séria Hier o tróny bude mať premiéru 16. júla a bude predposledná. V HBO preto už teraz usilovne pracujú na projektoch, ktoré ich najúspešnejší seriál nahradia.

17.05.2017 12:00
George R. R. Martin Foto: ,
George R. R. Martin pózuje s cenou Emmy. Seriál Hra o tróny ich má na konte rekordných 38.
debata (2)

„Áno, som do toho zapojený už mesiace. Prvé stretnutie s HBO o možnosti nástupníckeho seriálu som mal vlani v auguste, keď som im predhodil dve z možných sérií (jedna je medzi konceptmi, na ktorých sa pracuje, druhá nie). V mesiacoch, ktoré nasledovali, boli prizvaní ďalší autori a predložili ďalšie nápady. HBO sa nakoniec rozhodlo pokračovať vo vývoji štyroch rôznych projektov,“ napísal Martin na svojom blogu s tým, že na každom projekte pracuje iný scenárista.

Prvým je Max Borenstein podpísaný pod filmami ako Godzilla (2014) či Kong: Ostrov lebiek (2017). Svoj projekt má aj Jane Goldmanová (Hviezdny prach, Kick-Ass, Žena v čiernom, Kingsman: tajná služba) takisto Brian Helgeland (L. A. – Utajené skutočnosti, Príbeh o rytierovi, Tajomná rieka, Legendy zločinu) a v neposlednom rade Carley Wrayová. Tá je podpísaná pod epizódami seriálov Mad Men či Pozostalí a momentálne pracuje aj na druhej sérii HBO hitu Westworld.

Nič nie je isté

Martin spolupracuje so všetkými autormi, postupne ho navštívili v Santa Fe, kde s nimi trávil dni diskusiami o ich nápadoch a histórii sveta, ktorý stvoril. „Všetci sú veľmi talentovaní a nesmierne ma teší, že môžem s nimi pracovať. Medzi ich návštevami sme v kontakte cez telefón, správy a e-maily,“ napísal a dodal, že keď pred dvoma týždňami prišiel do Los Angeles, pracovalo sa na štyroch scenároch, ale keď odchádzal, už ich bolo päť. Meno piateho scenáristu však neprezradil.

Podľa Martina však to, že sa pracuje na toľkých projektoch, neznamená, že všetky sa dočkajú aj úspešného konca. „Desaťročia skúseností s televíziou a filmom ma naučili, že nikdy nie je nič isté. Myslím si, že je veľmi nepravdepodobné, že dostaneme štyri (alebo päť) seriálov. Minimálne nie hneď. To, čo máme teraz na stole, je objednávka na štyri – teraz päť pilotných scenárov. Koľko pilotov sa aj nakrúti a koľko seriálov z toho môže vzniknúť, sa uvidí.“ Podľa Martina je hlavným cieľom to, aby nástupnícke seriály boli rovnako dobré ako Hra o tróny. O čom sú pripravované projekty, Martin prezradiť nechce.

Milióny príbehov

Podľa jeho slov nepôjde o takzvané spin-offy, teda „odvodeniny“ – diela, ktoré vychádzajú z pôvodného seriálu, prípadne majú spoločné niektoré postavy. „To, o čom sa rozprávame, sú nové príbehy zasadené v ,druhotnom svete' (aby som si požičal Tolkienov termín) Westeros a svete za ním, svete, ktorý som vytvoril pre Pieseň ľadu a ohňa (knižná sága, ktorá je predlohou Hry o tróny – pozn. red). Je to svet, a pekne veľký,“ napísal Martin s tým, že tento svet so svojou niekoľkotisícročnou históriou skrýva milióny príbehov. Žiaden z nových pripravovaných seriálov nebude podľa neho spin-off Hry o tróny v tradičnom zmysle. Ako príklady takých seriálov uviedol napríklad MAS*H – Čo bolo potom, Joeyho, ktorý je „pokračovaním“ postavy z Priateľov, či Frasiera. Ten vznikol ako spin-off seriálu Na zdravie. Pripravované seriály podľa Martina nebudú tým prípadom, keď niektoré postavy prestúpia z jedného seriálu do ďalšieho. Každý z pripravovaných projektov bude skôr než pokračovaním Hry o tróny jej predchodcom a o projektoch spisovateľ hovorí ako o „nástupníckych seriáloch“.

Na záver svojho blogu Martin fanúšikov ubezpečil, že stále pracuje na šiestej knihe svojej série Pieseň ľadu a ohňa, na ktorú fanúšikovia čakajú už roky. „Priznám sa, že si želám, aby som sa mohol naklonovať alebo nájsť spôsob, ako do dňa vtesnať ešte niekoľko hodín navyše alebo nájsť spôsob, ako nespať. Ale je to tak, ako to je, a musím žonglovať,“ dodal v narážke na množstvo rozpracovaných projektov.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #seriál #pokračovanie #Hra o tróny #HBO #George R. R. Martin #spinoff