Film Piata loď vypláva za festivalmi v Európe aj Ázii

Slovensko-český film Piata loď (2017) Ivety Grófovej uvedú na viacerých festivaloch v Európe a Ázii. Rodinná dráma aktuálne figuruje v programoch dvadsiatich filmových podujatí.

19.05.2017 07:00
Piata loď Foto:
Vanessa Szamuhelová a Matúš Bačišin ako Jarka a Kristián v snímke Piata loď.
debata

Snímku uvedú napríklad na Medzinárodnom festivale filmov pre deti a mládež v Zlíne, kde je v medzinárodnej súťaži jediným zástupcom slovenskej a českej kinematografie a kde súťaží aj o European Children’s Film Association Award. Záujemcovia a záujemkyne si ju budú môcť pozrieť aj vo Varšave, kde súťaží na filmovom festivale Cinema in Sneakers, na filmovom trhu v Cannes, na Flying Broom International Women's Film Festival v Ankare, na ktorom je zaradená do súťaže FIPRESCI.

Piatu loď budú premietať aj na festivaloch v Karlových Varoch, Rumunsku, Chorvátsku, Dánsku, Taliansku, Litve, Ukrajine a Japonsku. V poslednej menovanej krajine je film zaradený do hlavnej súťaže SKIP City International D-Cinema Festivalu a jeho projekcie sa uskutočnia 16. a 19. júla za osobnej účasti producentky Kataríny Krnáčovej. „Je úžasné sledovať prebiehajúcu celosvetovú púť filmu po festivaloch, kde ho uvidia tisícky divákov, ku ktorým by sa film inak nedostal. Vrelé prijatia filmu aj vo vzdialených krajinách sú dôkazom toho, ako veľmi je potrebné hovoriť o rodine, o deťoch, láske a vzťahoch," vyjadrila sa producentka. Snímku uvedú aj v Južnej Amerike, a to konkrétne v Peru.

Piatu loď od jej svetovej premiéry na tohtoročnom Berlinale už premietli na festivaloch ako je Febiofest v Prahe, Kino na hranici v Českom Těšíne, Cinemagic v Dubline alebo Little Big Films v Norimbergu. Predstaviteľka hlavnej hrdinky Jarky Vanessa Szamuhelová si na nemeckom festivale Neisse prevzala cenu za najlepší herecký výkon a spolu so spomínanou režisérkou film uviedli aj na Jeonju International Film Festivale v Južnej Kórei.

„Na filmovom festivale Jeonju premietli Piatu loď celkom dvakrát a kinosála bola vždy úplne plná. Samozrejme, je to obrovské zadosťučinenie vidieť také množstvo divákov na našom filme. Rovnako úžasné boli ohlasy publika, počas projekcií živo reagovali, myslím si, že film prijali naozaj veľmi srdečne a páčil sa im. Mám z toho veľkú radosť a rovnako som pyšná na Vanessku Szamuhelovú, ktorá film v Kórei výborne reprezentovala,“ povedala Iveta Grófová, ktorá sa okrem réžie postarala spolu s Marekom Leščákom aj o scenár.

Adaptáciu rovnomenného románu Moniky Kompaníkovej si môžu záujemcovia a záujemkyne pozrieť ešte vo vybraných slovenských kinách. Okrem toho ju vo svojom programe ponúknu aj Park Film Fest Trenčianske Teplice a Art Film Fest v Košiciach.

debata chyba
Viac na túto tému: #filmový festival #Iveta Grófová #Monika Kompaníková #Piata loď #Ankara