Lynchov Twin Peaks je späť. Ako dopadne návrat kultu?

Keď prišli režisér David Lynch a scenárista a producent Mark Frost v roku 1990 s neonoirovým príbehom Twin Peaks odohrávajúcim sa v malebnom severoamerickom mestečku obklopenom ihličnatými lesmi a ružovou hmlou, ktorého obyvateľov zasiahne záhadná vražda obľúbenej miestnej študentky, úplne vyvrátili tvrdenie, že seriál je instantnou zábavou pre masy.

22.05.2017 08:00
Twin Peaks Foto:
V seriáli sa ako agent Dale Cooper opäť predstaví herec Kyle MacLachlan.
debata

Divákom i kritikom ukázali, že tento formát predstavuje pre autorského filmára novú dimenziu a dokáže byť plnohodnotnou kinematografiou. Lynch tu témou, žánrovým ladením aj atmosférou nadviazal na svoj predchádzajúci film Modrý zamat.

Twin Peaks už stihol overiť čas, surreálna kriminálka vo dvoch sériách je dnes kultom, počnúc ikonickou úvodnou melódiou Angela Badalamentiho cez podivné postavičky, neodmysliteľného detektíva Dala Coopera s nevinnou tvárou herca Kylea Maclachlana, končiac lokáciami ako Red House bar (Seattle) či vodopádmi v Snoquallmie, do ktorých fanúšikovia cestujú v snahe zažiť atmosféru Lynchovho seriálového sveta na vlastnej koži.

Artová soap opera s chytľavou detektívnou zápletkou je dnes objektívne považovaná za umelecké dielo, no Twin Peaks, rovnako ako väčšinu filmov Davida Lyncha, nemožno jednoznačne interpretovať. Kuriozitou je, že v 90. rokoch, počas vysielania druhej série, kde nadobúda príbeh abstraktnejší tvar, to dobovým divákom začalo výrazne prekážať a sledovanosť seriálu rapídne klesla.

Twin Peaks je plný bizarných symbolov, nepredvídateľných zvratov a hlavolamov bez „návodu na použitie“, napokon v tom je kúzlo zvrátenej poetiky tohto strhujúceho rozprávača. Zvedavým divákom by však mala mnohé ozrejmiť kniha Tajná história Twin Peaks Marka Frosta. Jeho mysteriózny triler vychádza v češtine tento týždeň.

Twin Peaks bol bez debaty priekopnícky, Lynch a Frost boli na začiatku cesty k súčasnému fenoménu quality TV, ku ktorému dnes nemalou mierou prispievajú spoločnosti HBO a Netflix, produkciou a vysielaním pôvodných projektov. Dnes je už seriál superžánrom, točí ich svetová filmárska špička ako Paolo Sorrentino, Martin Scorsese, David Fincher či najnovšie Wes Anderson. Lynch bol však v komerčnom priestore ako autorský filmár experimentátor svojho času raritou.

Okrem Maclachlana kývli Lynchovi opäť na spoluprácu aj Mädchen Amicková, známa ako Shelly Johnson, manželka miestneho šerifa s obsesívnou záľubou zveľaďovať dom a pirátskou páskou cez oko, či predstaviteľka zavraždenej Laury Palmerovej Sheryl Lee. Herečka neskôr ožila v postave Laurinej sesternice Maddy. V novej sérii sa objaví aj Laurin seriálový otec, herec Ray Wise a početné pôvodné obsadenie doplnia nové herecké hviezdy Tim Roth, Naomi Watts či Ashley Judd. V novej sérii účinkuje dokopy viac ako 200 hercov, jednu z úloh Lynch napísal na telo aj speváčke Sky Ferreira. Tvorcovia však pred premiérou o postavách nechcú nič prezrádzať a prísne informačné embargo sa týka aj zápletky.

V prvých dvoch sériách sa udalosti v mestečku točili okolo tajomnej vraždy mladého dievčaťa, podľa Frosta to bude tentoraz „celkom iné“. Lynchovou indíciou predznamenávajúcou, čo nás v pondelok čaká, je film Twin Peaks – Fire Walk With Me (1992), odohrávajúci sa týždeň pred zavraždením študentky Laury Palmerovej.

Twin Peaks sa vracia po 27 rokoch a svet je, pochopiteľne, v obrovskom očakávaní, ako návrat kultu dopadne. Lynch a Frost sa totiž v roku 1992 stretli s neúspechom, ich druhý seriál On the Air, kde účinkovali aj herci z Twin Peaksu, bol prepadákom, jeho vysielanie dokonca po troch dieloch zrušili a ďalšie časti sa na obrazovky ani nedostali, čo ostatne svojho času hrozilo aj druhej sérii Twin Peaksu. Lynch navyše nedávno prekvapil, keď sa vyjadril, že s nakrúcaním filmov definitívne skončil. Možno tým chcel naznačiť, že Twin Peaks, ktorý považuje za srdcovú záležitosť, bude jeho labuťou piesňou… Osemnásťdielna séria mala premiéru na HBO v noci z nedele na pondelok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #seriál #HBO #Twin Peaks #David Lynch #Mark Frost