David Lynch dokáže odhaliť temnotu v každom z nás

David Lynch na seba strhol pozornosť už surreálnym študentským krátkym filmom Six Figures Getting Sick (1966), neskôr debutoval multižánrovým experimentom Mazacia hlava (1977), po ktorom sa radikálne zvrtol a režíroval komerčne úspešnú melancholickú drámu Sloní muž s Anthonym Hopkinsom v hlavnej úlohe. Snímka mu vyniesla nomináciu na Oscara za réžiu. Pri experimentovaní však viackrát narazil aj na neúspech, v polovici 80. rokov sa tak potkol so svojím prvým farebným filmom - sci-fi Duna, ktorá bola diváckym prepadákom.

22.05.2017 12:00
Twin Peaks Foto:
David Lynch pri natáčaní seriálu Twin Peaks.
debata

Míľnikom na ceste k provokatívnemu „lynchovskému“ štýlu, ktorý definuje aj atmosféru seriálu Twin Peaks, bol dnes jeho najznámejší film Modrý zamat (1986). RTVS ho v pondelok o 20.30 h odvisiela na Dvojke. Lynch ním odmýtizoval idylický americký sen a hlavné úlohy zveril Kyleovi MacLachlanovi, Laure Dernovej a Isabelle Rosseliniovej. Usporiadanú idylu malomestského sveta tu líči ako pretvárku a nevinnej kráse dňa nastavil temné zrkadlo zvrátenej noci.

Krimizápletku s neonoirovou atmosférou prepletá s bizarnými symbolmi a so surreálnymi prvkami. Prostredníctvom ostrých kontrastov medzi dobrom a zlom, ktoré sa bijú aj v samotných kladných hrdinoch, vyvracia existenciu jednoznačného dobra. Mladík Jeffrey sa po nájdení odrezaného ucha zapletá s podsvetím a okúzlený jeho nehanebnou atmosférou stráca hlavu. Režisér priznal, že pri postave Jeffreyho vyšiel zo seba a možno ju interpretovať ako jeho alter ego.

„Zo samotných snov získavam nápady len veľmi ťažko. Milujem však logiku snívania. Ten pocit. Nápady ku mne prichádzajú, keď sedím v aute alebo sa prechádzam ulicami. Nikdy neviete, kedy vás prepadnú.“ Lynch nám zo zásady zostáva dlžný vysvetlenia, jeho filmové svety pretekajú za hranice reality. Práve spomínaná logika snívania je pre jeho podvedomú „poetiku zmätku“ kľúčová.

Svoju povesť nonkonformného, provokujúceho tvorcu so záľubou v parodovaní a experimentovaní so žánrami (od melodrámy až po horor) ďalej upevňoval filmami Divokosť v srdci, Inland Empire, Lost Highway či Mullholland Drive. V roadmovie Príbeh Alvina Straighta, kde sa staručký Alvin vyberie za chorým bratom do susedného štátu na malom záhradnom traktore, naopak, vsadil na priamočiarosť a emócie, ktoré sú v jeho podaní často zámerne neúnosne preexponované.

Tvorivú silu a osobnosť majstra Lyncha – maliara a filmára – približuje najnovšie dokument David Lynch: The Art Life (2016), ktorý je vraj viac o maľovaní ako o filmovaní. Inšpiračné zdroje svojich filmov odhalil David Lynch v útlej knižke Veľká ryba, ktorú sám ilustroval.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #HBO #Twin Peaks #David Lynch #Mestečko Twin Peaks #Modrý zamat