Twin Peaks: Krásne ženy opäť krvácajú

Filmový máj je v znamení dvoch kultových návratov. Po sklamaní zo snímky Votrelec: Covenant, ktorou Ridley Scott neslávne nadviazal na svoje sci-fi Votrelec z konca 80. rokov, mali v pondelok na HBO oficiálnu premiéru dva diely očakávanej tretej série ikonického seriálu Twin Peaks.

25.05.2017 12:00
TWIN PEAKS Foto:
Twin Peaks Davida Lyncha a Marka Frosta bude zaručene nevídaným zážitkom aj pre seriálových hltačov zbehlých v aktuálnych trendoch.
debata

Predplatitelia internetovej domény HBO GO už mohli vidieť o dve časti viac. Režisérovi Davidovi Lynchovi a spoluautorovi scenára Markovi Frostovi to zatiaľ vychádza na výbornú. Ich postmoderná „montáž atrakcií“ totiž spochybňuje mýtus, že filmár dnes už vycvičeného cinefila ničím neprekvapí. Twin Peaks sa vrátil s osemnástimi dielmi a zdá sa, že bude ešte temnejší, brutálnejší, zvrátenejší a zábavnejší ako pred 25 rokmi.

Deje sa to opäť

V úcte k fanúšikom sa pokúsim zaobísť bez spoilerov, hoci zahraničné médiá a sociálne siete už stihli mnohé prezradiť. Ostatne prvú a druhú sériu videla generácia takmer tridsiatnikov v čase, keď bol Twin Peaks dávno kultom a Lynch renomovaným filmárom a bez ohľadu na to ich pohltil. Aj divák oboznámený s Lynchovým rukopisom či predošlou tvorbou bude pravdepodobne v mnohých momentoch nad touto hravou žánrovou skladačkou nechápavo otvárať ústa. Lynchovým ťahom na bránku je totiž provokovať, zneistiť, poprieť akékoľvek logické východiská a predvídanie ďalších krokov rozdrviť na prach.

„Zlynčované“ postavičky v bizarných situáciách narážajú jedna na druhú, podliehajúc snovej logike. Lynch a Frost bez zaváhania vykopli dvere do svojho zvrhlého podvedomia a diváka (aj hlavného hrdinu agenta Coopera, po ktorom sa v seriáli všetci zháňajú) nechávajú blúdiť rovnako zmäteného a fascinovaného ako v 90. rokoch. Agent Dale Cooper vtedy prišiel do mestečka učupeného v ihličnatých lesoch, kde pokojný život miestnej komunity narušila brutálna vražda mladučkej krásky Laury Palmerovej. Tretiu sériu tiež otvorí vražda, no jej vyšetrovateľom (zatiaľ) nie je Cooper.

Ten sedí uväznený v červenej izbe, konfrontovaný návštevníkmi z minulosti i budúcnosti. Deje sa to totiž opäť. No čo vlastne? Márne sa snaží pochopiť indície živých i mŕtvych, v bludisku červených závesov, vzdialený od skazeného sveta.

Lynchovi fanúšikovia vzrušene očakávajú neočakávané a presne to od surreálnej mystery detektívky dostanú. Bizarné napätie zmätku je prítomné vo „vzduchoprázdne“, v každej replike aj jazde kamery. David Lynch je majster dialógov, ktoré paradoxne, vo väčšine prípadov, nikam neústia. Situačná komika vychádza z banality, zosmiešňuje gaunerov aj mužov v uniformách, no s jeho skarikovanými hrdinami sa predsa dokážeme akýmsi perverzným spôsobom zblížiť a stotožniť.

Napätie vnáša každá postavička, ktorú tvorcovia pozvú do príbehu, aj keď sa mihne len na okamih. Defilé tvárí, ktoré Lynch s potešením komponuje do mnohovrstevnatého príbehu a s rovnakým pôžitkom ich odstraňuje, vysvetľuje, prečo v seriáli účinkuje viac ako dvesto hercov. Okrem Kyle MacLachlana, s rovnakým účesom ako pred 27 rokmi, ktorý sa prevteľuje do viacerých postáv, z čoho sa zamotá hlava nielen divákovi, ale aj agentovi Cooperovi osobne, sa po rokoch stretávame aj s Laurou Palmerovou (Sheryl Lee), Kimmy Robertsonovou (Lucy) a ďalšími. Úlohu slabo počujúceho agenta FBI Billa Gordona si navyše strihol sám režisér.

Lynch do seriálu prepašoval len to, čo má osobne rád, vrátane hudby, ktorú považuje za mimoriadne dôležitú súčasť filmu. Sám ju pod vlastným menom produkuje, dokonca spieva a organizuje festival, kde pozýva vystupovať svojich obľúbencov. Na jednom zo soundtrackov zazneli okrem iného aj prerábky ikonických hudobných motívov Angela Badalamentiho kapelami ako Xiu Xiu či The Wedding Present. Dva soundtracky k novej sérii Twin Peaks (Music From the Limited Event Series) a Twin Peaks (Limited Event Series Original Soundtrack) budú dostupné 8. septembra. A hudba je aj dominantnou súčasťou seriálového deja – práve v prostredí Bang Bang Baru druhý a tretí diel vrcholí. Okrem kapely Chromatics, ktorá koncertom zatvára druhý diel, by sa mala v ďalších častiach objaviť v jednej z vedľajších úloh napríklad speváčka Sky Ferreira.

Smiať sa či plakať?

V jednom momente sme zhnusení brutalitou, v ďalšom sledujeme rozkošných zaľúbencov či desaťminútové surreálne blúdenie agenta Coopera, ktorého logickú kotvu s príbehom (zatiaľ) nedokážeme odčítať a aj keď často netušíme, na čo sa to vlastne pozeráme, predsa je Lynchovo experimentovanie strhujúce.

Twin Peaks nadväzuje na pôvodnú estetiku, modernosť ide ruka v ruke s nostalgiou starej školy, aj keď dej je po novom situovaný do viacerých kútov Ameriky. Čudné pátranie po „niečom“, zatiaľ neidentifikovanom, prebieha v úrade šerifa Twin Peaks s neodmysliteľnou sekretárkou Lucy, strážnikom Andym a šerifom Trumanom, v mestečku, kde bezpečnostné kamery zachytia len „veveričky, losy a mývaly“. Zaujímavé veci sa dejú aj v New Yorku, kde je prísne strážená záhadná sklenená skriňa či v meste Buckhorn v Kentucky. Prapodivným spojovníkom všetkých príbehov a lokácií je zmätkom červenej izby odrovnaný a nateraz stratený agent Cooper. Jeho čas vrátiť sa späť na zem do hry sa však blíži…

Bola by trúfalosť odhadovať, kam sa zdanlivo nesúrodé motívy počas osemnástich dielov uberú. Twin Peaks je „vizuálna žranica“ plná náhodných, symbolických obrazov a gagov a pri jeho analyzovaní som zápasila s nutkaním bizarné výjavy fotiť namiesto zapisovania poznámok. V tomto prípade sú totiž slová celkom bezradné, Twin Peaks je očarujúco nečitateľný a aby nás nasýtil, musíme ho zhltnúť aj s „navijakom“. Pokojne, Lynchov a Frostov koncept je dokonalý, od zámerne amatérsky pôsobiacich efektov až po logiku snívania.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #HBO #Twin Peaks