Mať tak o koliesko viac. Dva mesiace plné vynálezov na Dvojke

Dvojka vysiela unikátny 52-dielny animovaný seriál o vynálezoch 20. storočia pod názvom Mať tak o koliesko viac. Ešte ste ho nevideli?

28.05.2017 12:00
debata

Jeho autormi sú otec a syn Ivan a Dávid Popovičovci. Prvý známy karikaturista, spisovateľ a spoluzakladateľ animovaného filmu na Slovensku, druhý grafický dizajnér, fotograf a spolutvorca celého seriálu. Každý deň bude v rovnakom čase odvysielaný jeden diel, 52-krát za sebou, čiže odvysielanie celej série potrvá takmer dva mesiace. Jeden diel tohto „večerníčka“ trvá 6,5 minúty.

Seriál Mať tak o koliesko viac sa vysiela v... Foto: Dávid Popovič
Mat tak o koliesko viac-uvod 1 Seriál Mať tak o koliesko viac sa vysiela v detskom bloku vždy po Večerníčku o 18.45 na Dvojke.

Animovaný seriál v koprodukcii s RTVS (predtým STV) určený pre deti aj dospelých, ktorý počtom dielov nemá na Slovensku obdobu, postupne s prestávkami, v závislosti od prílevu financií, vznikal od roku 2002. Seriál získal viacero ocenení (Prix Jeunesse International Mníchov 2004 a 2016, prémie Igric 2005 a 2012, Envirofilm 2011).

Kedy a najmä prečo sa to celé začalo? Pred 16 rokmi Ivan Popovič vydal vo vlastnom náklade knižku o vynálezoch Mať tak o koliesko viac. Čo kapitola, to vynález – padák, guľôčkové pero, automobil, platobná karta, kardiostimulátor, písací stroj… Na motívy tejto knižky nakrútil so synom Dávidom v roku 2002 pilotný diel rovnomenného animovaného televízneho seriálu. „,Nebola to ľahká cesta, pretože práca na seriáli sa niekoľkokrát prerušila pre výmeny vo vedení televízie,“ hovorí Dávid Popovič. „Vynálezy sú všeplatná, nadčasová téma, aj keď doba ide rýchlo vpred a taký písací stroj je už pre dnešnú mladú počítačovú generáciu stará, nepotrebná haraburda, na ktorej počas svojho života možno ani nikoho nevideli písať,“ dodáva Ivan Popovič. „Zato guľôčkové pero používame stále. Táto téma však spája svet dospelých aj svet detí, pretože fakty o vynálezoch a vynálezcoch sú v seriáli podané humorným a zrozumiteľným jazykom. Chceli sme seriál urobiť tak, aby ho mohli sledovať deti spoločne s dospelými a aby sa po jeho skončení zas spoločne rozprávali. Je určený pre všetkých, čo majú v hlave o koliesko viac. Nie o koliesko menej.“

Zároveň vo vydavateľstve Ikar vychádza reedícia pôvodnej knižky Mať tak o koliesko viac, neobyčajne bohato ilustrovaná obrazovým materiálom, ktorý vznikol počas viacerých rokov pri tvorbe televízneho seriálu. V polovici júla 2017 sa v Bibiane – Medzinárodnom dome umenia pre deti – uskutoční aj výstava obsahujúca výtvarné materiály a artefakty použité v televíznom seriáli a knižke.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Mať tak o koliesko viac!