V Cannes môže tentoraz vyhrať každý a nikto

Vedenie najväčšieho filmového sviatku urobilo pre 70. ročník festivalu v Cannes maximum. Niečo sa však celkom nevydarilo, a to súťaž celovečerných hraných filmov.

27.05.2017 12:00
Elle Fanning, Nicole Kidman a Kirsten Dunst Foto: ,
Elle Fanningová, Nicole Kidmanová a Kirsten Dunstová prichádzajú na premiéru filmu Oklamaný do festivalového paláca v Cannes.
debata

Niekto najväčšiu trofej dostať musí, ale kto to bude, vedia len nebesá. Niežeby neboli dobré filmy, ale kritériá na Zlatú palmu nespĺňa ani jeden.

Uvidíme ešte dva súťažné filmy – nemeckú snímku Fatiha Akina Z ničoho (Aus den nichts) a anglický film režisérky Lynne Ramsayovej Nikdy ste tu skutočne neboli (Your Never Really Here), ktoré môžu ešte všetko zamiešať a rozhodnúť o víťazovi. Už sa to neraz stalo.

Americký režisérsky tandem Benny a Josh Safdieovci sa uviedol kriminálnym príbehom Dobrý čas (Good Time). Dvaja bratia vykradnú banku. Zamestnankyňa  peniaze pokojne vydá, lebo vie, že pred prepadmi sú chránení. Vrece peňazí v taxíku vybuchne, zlodeji sú červení a polícia ich má na dosah. Trochu retardovaného mladšieho brata zavrú, ale rafinovanejší uniká. Súrodenca chce oslobodiť, a preto rozkrúti kolotoč neuveriteľných situácii a naháňačiek. Všetkými masťami mazaného Connieho vynikajúco stvárnil Robert Pattinson.

„Nechceli sme ukázať životný príbeh hrdinov. Prečo sa o nich stará len stará mama, prečo sa dostali na scestie… Naším cieľom bolo zachytiť ich takých, akí sú v danej chvíli. A nechceli sme sa zaoberať metafyzickými problémami, ale existenčnými,“ povedal na tlačovej besede Josh Safdie. Režiséri pracujú aj s humorom, iróniou,  nadsádzkou a ich prístup k téme je zaujímavý.

Sofia Coppolová o ženách a sexualite

Oklamaný (The Beguiled) v réžii Sofie Coppolovej je remakom slávneho filmu Dona Siegela, v ktorom hlavnú úlohu hral Clint Eastwood. V novej verzii prevzal jeho rolu Colin Farrell. Na najživšej tohtoročnej tlačovej besede odpovedali pekné herečky Nicol Kidmanová, Kirsten Dunstová, Elle Fanningová, Angourie Riceová, Addison  Rieckeová na čele so Sofiou Coppolovou a Farrellom na všetečné otázky. Najväčší kompliment si vyslúžila Nicol Kidmanová, vraj tentoraz je to jej festival. Hrá v štyroch filmoch – dvoch súťažných a dvoch nesúťažných.

Sofia Coppolová sa rozhodla román Thomasa Cullinana realizovať ako svoju verziu z čisto ženského pohľadu. Obsadila herečky rôznych vekových kategórii a bola to pre ňu veľmi zaujímavá skúsenosť. Príbeh sa odohráva  počas vojny Juhu proti Severu v južanskej internátnej škole. Jedna z chovankýň pri zbieraní hríbov zbadá raneného vojaka konfederácie, ženy ho ošetria a postavia na nohy. Všetky sa do neho zamilujú,  no on dáva prednosť len jednej, ale neodolá ani ostatným. Pravdupovediac je to len veľmi slušný komerčný film, kultivovane napísaný, zahratý a snímaný pôsobivou kamerou.

Loznitsov zlý sen Ozonov Zdvojený milenec

Krotká (Krotkaja) je voľnou adaptáciou  Dostojevského románu, lebo Sergej Loznitsa sa ním skutočne len inšpiroval. Mladá žena v dedinke na Ukrajine, kde si aj líšky dávajú dobrú noc, dostane balík od manžela, ktorý je vo väzení. Nakúpi potraviny a vydá sa ho hľadať. Nechce sa mi ani opisovať, čo všetko s byrokraciou, neľudským zaobchádzaním, šikanovaním, žena zažije. A vtedy sa zrazu dozviete, že dosť veľká časť bola len jej zlý sen. Všetko sa vráti takmer na začiatok, ale, samozrejme, muža nenájde. Je to miestami až odpudzujúci film, v ktorom sa nie pije, ale slope, dejú sa nechutnosti, až vám príde zle. No tvorcovi po stránke réžie, výstavby príbehu a gradovania napätia niet čo vyčítať.

Súťažný film Zdvojený milenec (L'amant double) François Ozona bol divokým sexom na dobrú noc. Prečo je ten milenec zdvojený? Lebo sú to dvojičky, ale možno existujú len vo fantázii hlavnej hrdinky. Chloe vysvetlí lekár, že jej problémy sú psychického rázu a má navštíviť psychoterapeuta. Aj tak urobí. Zamilujú sa do seba, nasťahujú do jedného bytu a zdá sa, že je všetko v poriadku. Kým nezistí, že jej milý je z dvojičiek a ten druhý je tiež psychoterapeut. Mladá žena pátra a všeličo sa dozvie. Najmä nadobúda čoraz divokejšie sexuálne skúsenosti, ktoré sú často už na hranici porna. Aj v tomto filme napokon vysvitne, že polovica príbehu sa odohráva len vo fantázii hrdinky a treba dlho pátrať, čo bola realita a čo fikcia. Najpozoruhodnejšie sú obrazové kompozície, do ktorých je táto bizarná  sex story zasadená. Je však možné, že predsedovi poroty Pedrovi Almodóvarovi sa zapáči.

  • AUTORKA JE FILMOVÁ PUBLICISTKA

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Cannes 2017