Myslím si: Johnny Depp ako hollywoodska značka

Disneyovka Piráti z Karibiku: Prekliatie Čiernej Perly zo začiatku milénia znamenala aj malý zlom v kariére herca Johnnyho Deppa, predstaviteľa hlavného hrdinu piráta Jacka Sparrowa. Aj z jeho žiariacej hviezdy séria stále úspešne ťaží.

29.05.2017 16:00
Johnny Depp Foto:
Johnny Depp ako neprehliadnuteľný kapitán Jack Sparrow.
debata (2)

S postavou večne opitého bonvivána bez chrbtovej kosti, na ktorého nemotornom antihrdinstve tvorcovia založili komiku a dobrodružný náboj celého filmu, sa Depp, obdivovaný spočiatku najmä ženským publikom (film Čokoláda), prešmykol k rolám expresívnych kreatúr, na čom by nebolo nič zlé, keby…

Kostýmy a maskovanie si odjakživa užíval, už ako melancholický netvor v Nožnicovorukom Edwardovi Tima Burtona. Ako štvanec v Mŕtvom mužovi Jima Jarmuscha či v Kusturicovom Arizonskom sne už ako charizmatický mladík dokázal dodať postavám tajomné fluidum a príbehu atmosféru. Z talentovaného herca však vychoval priemyselný Hollywood zručného marketéra. Uprednostňuje ploché, dobre zaplatené žánrovky, kde je dôležitá akcia, a vo väčšine prípadov sa uspokojuje s postavami prázdnych pozérov à la Charlie Mortdecai (2015).

Po Pirátoch z Karibiku sa z Deppovej záľuby v maskovaní a kostýmoch stala dominantná obsesia. Do roku 2003 inklinoval k temnejším, dospeláckejším žánrom (Z pekla, Ospalá diera, Strach a hnus v Las Vegas), po Pirátoch sa zvrtol k rozprávkovým fantáziám ako Alica v krajine zázrakov, Sweeney Todd: Čertovský holič z Fleet Street či Charlie a továreň na čokoládu a ako jeden z najlepšie platených hercov Hollywoodu, s gigantickou fanúšikovskou základňou po celom svete, je tutovkou pre producentské štúdiá, ktoré sú za Deppovo meno ochotné platiť.

Takmer všetky hollywoodske filmy, v ktorých účinkoval, boli ziskové a inak to nebude ani s piatym dielom Pirátov z Karibiku. Séria bude s najväčšou pravdepodobnosťou pokračovať dovtedy, kým z nej tvorcovia nevyťažia finančné maximum, čo tam po tom, že pirátsku látku aj povestný humor Jacka Sparrowa dávno vyčerpali.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Johnny Depp #Tim Burton #Piráti z Karibiku #Jack Sparrow