Televízne tipy Pravdy: Triler v podaní Alfreda Hitchcocka aj zvrhlé Buchty a klobásy

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 1. do 8. júna. Televízne tipy pre vás vybrala Katarína Sedláková, redaktorka Magazínu Pravdy.

01.06.2017 14:00
na sever severozapad
Cary Grant v snímke Alfreda Hitchcocka Na sever severozápadnou dráhou (1959).
debata

Štvrtok 1. 6.

Šašek a královna, CS Film, 16.00
Hradný kastelán sa vo svojich divokých snoch premieňa na ponižovaného šaša, ktorého deptá panovačná kráľovná. Filmové podobenstvo Věry Chytilovej z roku 1987 mi v telke zatiaľ vždy uniklo. Ešte viac ma navnadila poznámka kohosi, kto to videl: „Věra urobila z priamočiareho divadelného vystúpenia Bolka Polívku rafinovanú hru, ktorá ma baví vždy, keď ju znova a znova sledujem.“ A iný zdesene napísal: „Hrôza hrôzuca. Taká skvelá divadelná hra a taký príšerný film, nezáživný a v mnohých ohľadoch neúmyselne hlúpy…“ Aj tak sa na dvojicu Bolka Polívku a Chantal Poullain pozriem.

Slová, Film+, 18.45
Aj tento film je pre jedného príjemným potešením, kým druhý ho vysmeje ako „film z rodiny naivity pre pokročilých, ako bolo Pokánie“. A o čom tá americká dráma z roku 2012 má byť? Rory Jansen je spisovateľ, ktorý sa snaží presadiť vo veľmi súťaživom odvetví, pričom má tie najvyššie ambície. Chce byť slávnym a rešpektovaným literárnym tvorcom. Raz sa mu pošťastí objaviť stratený rukopis v starom ošúchanom kufríku. Ihneď si uvedomí, že ide o mimoriadnu prácu, ktorú vždy chcel vytvoriť. Námet znie dobre, dám mu šancu.

Divoké včely, ČT2, 22.40
Pre niektorých to najlepšie od režiséra Bohdana Slámu (nakrútil aj úspešnú Babu z ľadu). Toto je jeho debut z roku 2001, kde mu hrali hviezdy ako Táňa Vilhelmová, Pavel Liška, Marek Daniel, Vanda Hybnerová, Jaroslav Dušek či naša Zuzana Kronerová. Vidiecki hrdinovia v autentickom vidieckom prostredí.

Piatok 2. 6.

Portrét Juraja Jakubiska, TA3, 20.30
Veľký režisér mnohých skvelých filmov si svoj portrét zaslúži. Čo nové sa dozvieme?

Vládkyňa zla, JOJ, 20.35
Angelina Jolie ako zlá a krutá kráľovná Zloba, ktorá zakliala Šípkovú Ruženku. Americko-britská verzia z roku 2014 sa klasike veľmi nepodobá.

Na sever Severozápadnou linkou, ČT2, 22.20
Perfektný dobrodružný film. Najlepší film všetkých čias. Vraj dokonalosť sama. Čo iné by ste od Alfreda Hitchcocka aj čakali? Navyše keď je v hlavnej roli Cary Grant. Snímka z roku 1959 o americkej kontrašpionáži, ktorá si vymyslí neexistujúceho agenta. Tajné služby si tohto agenta stotožnia s reklamným odborníkom Thornhillom (Cary Grant), ktorý sa tak ako volavka dostane do nepreniknuteľnej hry agentov. Takže neprávom obvinený muž na úteku, hrdina fixovaný na svoju matku, zvodná blondína (Eva Marie Saint), množstvo dvojzmyslov a narážok, vyšperkované dialógy i vizuálne žartíky.

Sobota 3. 6.

Čarodej z krajiny lží, HBO, 21.40
HBO o tomto filme uvádza: Robert De Niro a Michelle Pfeifferová excelujú v príbehu podľa skutočných udalostí, ktorý ovládol titulky médií. Snímka o podvodoch, klamstvách a zradách Bernieho Madoffa, muža, ktorý zosnoval najohavnejší finančný podvod našej generácie. Madoffa v roku 2009 odsúdili na maximálny možný trest 150 rokov väzenia.

Nedeľa 4. 6.

Buchty a klobásy, Cinemax, 20.00
Toto znie zábavne. Vraj prvý mládeži neprístupný animovaný film o skupine potravín, ktoré sa pod vedením odvážnej údeniny rozhodnú odhaliť pravdu o svojej existencii a o tom, čo sa naozaj stane, keď sú vyvolení a opustia supermarket.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #juraj jakubisko #Bohdan Sláma #televízne tipy #Buchty a klobásy