Terry Gilliam dokončil nakrúcanie projektu The Man Who Killed Don Quixote

V snímke, ktorá je adaptáciou románu Dômyselný rytier Don Quijote de la Mancha (1605) španielskeho spisovateľa Miguela de Cervantesa y Saavedru, sa v hlavných úlohách predstavia Michael Palin a Adam Driver.

06.06.2017 05:00
Terry Gilliam Benátky The Zero Theorem Foto:
Režisér Terry Gilliam.
debata

Gilliam to oznámil prostredníctvom svojho oficiálneho účtu na sociálnej sieti Facebook, kde zverejnil fotografiu nákladiaku s nápisom Quixote Vive!. „Ospravedlňujem sa za dlhú odmlku. Bol som zaneprázdnený nakladaním vecí do nákladiaka a teraz som na ceste domov. Po 17 rokoch sme dokončili The Man Who Killed Don Quixote,“ napísal k snímke a poďakoval sa realizačnému tímu a fanúšikom.

Gilliam začal plánovať adaptáciu románu Dômyselný rytier Don Quijote de la Mancha (1605) španielskeho spisovateľa Miguela de Cervantesa y Saavedru ešte v roku 1989, pričom s nakrúcaním začal v roku 2000. Pre komplikácie s mimoriadne zlým počasím a pre zdravotné problémy predstaviteľa hlavného hrdinu, Jeana Rocheforta, musel jej produkciu ukončiť. Okrem spomínaného herca sa mal v snímke predstaviť aj Johnny Depp. Neskôr sa s projektom spájali aj Robert Duvall a Ewan McGregor alebo John Hurt a Jack O'Connell.

„Don Quixote je rojko, idealista a romantik, ktorý neprijíma obmedzenia reality a kráča ďalej aj napriek nezdarom, tak ako sme to urobili my. Tak dlho na tom pracujeme, že myšlienka o dokončení tohto pokútneho filmu je celkom neskutočná. Každý človek pri zmysloch by sa toho vzdal už pred rokmi, ale tvrdohlaví rojkovia niekedy na konci vyhrajú, takže vďaka všetkým neadekvátne plateným fantastom a veriacim, ktorí sa spojili, aby tento dlhoročný sen premenili na realitu,“ vyjadril sa neskôr k projektu Gilliam.

V hlavnej úlohe sa v novinke predstaví anglický herec Michael Palin a jeho americký kolega Adam Driver stvárni obchodného riaditeľa Tobyho, o ktorom si Quixote myslí, že je Sancho Panza. Spolu sa vydajú na bizarnú cestu, počas ktorej sa prelína 21. a 17. storočie. Tobyho tento Quixoteov falošný svet nakoniec pohltí až nebude vedieť rozlíšiť realitu od sna. Okrem spomínaných hercov sa vo filme ukážu aj Stellan Skarsgard, Olga Kurylenko, Joana Ribeiro, Óscar Jaenada, Jordi Molla, Sergi Lopez a Rossy de Palma. Gilliam, ktorý spolu s Tonym Grisonim napísal aj scenár, snímku nakrúcal v Španielsku a Portugalsku. O produkciu sa postarali Gerardo Herrero, Mariela Besuievsky, Amy Gilliam a spoločnosti Tornasol Films, Kinology, Recorded Picture Company, Entre Chien et Loup, Ukbar Filmes a Alacran Pictures.

Terry Gilliam je členom skupiny Monty Python, ktorú preslávil britský televízny seriál Lietajúci cirkus Montyho Pythona (1969 – 1974). Venuje sa i réžii celovečerných filmov. Nakrútil napríklad snímky Brazil (1985), Kráľ rybár (1991), Dvanásť opíc (1995), Strach a hnus v Las Vegas (1998), Krajina prílivu (2005), Kliatba bratov Grimmovcov (2005), Imaginarium Dr. Parnassa (2009) či The Zero Theorem (2013). Na konte má jednu nomináciu na Oscara za scenár Brazil a jednu na Zlatý glóbus za réžiu Kráľa rybára. Britská akadémia filmových a televíznych umení mu v roku 2009 udelila prestížne BAFTA Fellowship za výnimočný prínos filmovému umeniu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Michael Palin #Adam Driver #The Man Who Killed Don Quixote