Art Film Fest ocení Vášáryovú, Bartošku, Trančíka aj Vetchého

Filmový festival Art Film Fest tentoraz namiesto zahraničných hviezd ocení filmové osobnosti slovenskej a českej kinematografie.

07.06.2017 16:30
Jiří Bartoška, Magda Vášáryová a Milan Lasica Foto:
Jiří Bartoška, Magda Vášáryová a Milan Lasica na festivale v Karlových Varoch v roku 2011.
debata (1)

Novú Cenu prezidenta festivalu Milana Lasicu dostane český herec Jiří Bartoška, ktorý už v roku 2001 pripevnil tabuľku so svojím menom na Most slávy v Trenčianskych Tepliciach, odkiaľ sa vlani festival presťahoval do Košíc. Bartoška má Českého leva za film Všetci moji blízki, druhý sa mu ušiel vlani za mimoriadny prínos českej kinematografii. Vo filme Južná pošta bola hereckou partnerkou Jiřího Bartošku Magda Vášáryová. A práve jej udelia cenu Hercova misia. Pri Dolnej bráne na košickom Hlavnom námestí sa s fanúšikmi stretne aj druhý laureát Hercovej misie, český herec Ondřej Vetchý. Festival sa začne už na budúci týždeň v piatok 16. júna.

Zlatú kameru si prevezmú režiséri Dušan Trančík a Jan Hřebejk. Okrem toho Art Film premietne Trančíkovu najnovšiu snímku, dokument Svetlé miesto, o osobnostiach politického, kultúrneho a spoločenského života na moravsko-slovenskom pohraničí – mieste, ktoré začiatkom 20. storočia historicky zblížilo Čechov a Slovákov.

V hlavnej súťaži najvýznamnejších festivalov Berlinale, Benátky a Cannes sa slovenské filmy nezvyknú objavovať. O to väčší dôvod na radosť mal slovenský režisér György Kristóf, keď pred pár dňami premiéroval svoj debut Out v druhej najdôležitejšej sekcii festivalu Cannes Iný pohľad. Na Art Filme mu bude v hlavnej súťaži konkurovať ďalších 11 snímok, okrem iného aj intímna dráma Špina debutujúcej režisérky Terezy Nvotovej. Premiéru mala na festivale v Rotterdame.

Art Film Fest premietne 176 filmov, okrem iného aj francúzsku drámu Ismaelove prízraky režiséra Arnauda Desplechina s Marion Cotillardovou a Charlotte Gainsbourgovou v hlavných úlohách, ktorá je tiež po čerstvej premiére v Cannes. Filipínsky film Tá, ktorá odišla zvíťazil vlani na festivale v Benátkach a festival v rámci sekcie Be2Can Starters prinesie aj tohtoročného víťaza Berlinale – maďarskú drámu O tele a duši filmárky Ildikó Enyediovej či snímku Emira Kusturicu Na mliečnej ceste. Režisér si tu zahral po boku Monicy Bellucci. V programe je aj poetická esej o vesmíre Cesta časom uznávaného amerického režiséra Terrencea Malicka. Festival v Košiciach potrvá do 24. júna.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #art film fest #Jiří Bartoška