Tvorcovia Márie Terézie nazreli aj do jej denníkov

Vo Valticiach na Morave prebieha nakrúcanie dvojdielneho historického filmu Mária Terézia.

11.06.2017 16:00
debata

Valtický zámok poslúžil filmárom ako kulisa sídla Hofburg, kde panovníčka kedysi žila. Tento týždeň tu mohli novinári nahliadnuť do zákulisia nakrúcania a prvé ukážky z filmu naznačujú, že výpravný historický príbeh bude plný dramatických zvratov a emócií.

Marie-Louise Stockingerová ako Mária Terézia. Foto: RTVS
Marie-Louise Stockingerová Marie-Louise Stockingerová ako Mária Terézia.

Jedným z koproducentov je RTVS a ide o zatiaľ najväčší koprodukčný projekt v histórii televízie. Príbeh napísaný českou scenáristkou Mirkou Zlatníkovou nadchol až štyri televízie, okrem RTVS sa na ňom podieľa Česká televízia, rakúska ORF a maďarská MTVA.

Mária Terézia je príbeh o silnej žene – vládkyni, reformátorke, matke aj manželke, ktorá po smrti otca Karola VI. v roku 1740 ako 23-ročná zasadla na uhorský trón a vzniká pri príležitosti 300. výročia narodenia jednej z najvýznamnejších európskych panovníčok.

Nakrútili už tretinu

Projektu velí režisér rumunského pôvodu Robert Dornhelm, ktorý má v Európe a USA renomé zručného tvorcu historických ság. Na kastingu ho presvedčila mladá rakúska divadelná herečka Marie-Louise Stockingerová, ktorej rola Márie Terézie padla ako uliata. „Nechcel som len veľkolepé kostýmy a dokonalé parochne, chcel som, aby to bolo jedinečné. Je to dôležitý projekt spätý s našimi dejinami a usiloval som sa nájsť autentickú protagonistku porovnateľnú s historickou postavou,“ približuje režisér.

Nakrúcanie je v tretine, na valtickom zámku sa v utorok realizovala aj dramatická scéna panovníčkinho pôrodu a štáb i herci boli pod vedením skúseného režiséra absolútne zohratí. Nakrúcanie by malo vyvrcholiť honosnou korunováciou o dva týždne v bratislavskom Dóme svätého Martina.

„Mária Terézia bola možno menej populárna a obľúbená ako cisárovná Sisi, no pre mňa má špecifickú príchuť,“ hovorí Stockingerová. Scenár čerpá okrem iného aj z osobných denníkov Márie Terézie a herečka sa pri príprave na rolu tiež ponorila do štúdia archívnych materiálov a historických spisov, ktoré Mária Terézia počas svojho života prísne kontrolovala.

„Sústredila som sa na to, aby som stvárnila mladú ženu, panovníčku, silnú osobnosť, ktorá bola vo veľmi ťažkej situácii. Samotná Mária Terézia bola aj výborná herečka, účinkovala v divadle v Hofburgu, čo je jeden z elementov, ktorý ma osobne zaujal,“ priznala herečka.

Na obrazovky príde na Vianoce

Márii Terézii vybral ženícha podľa dobových obyčajov otec, poslušne sa zaňho vydala, ľúbila ho a porodila mu 16 detí. Manžela Márie Terézie Františka Štefana Lotrinského hrá Vojtech Kotek. Na postave ho zaujalo najmä to, že sa vymykal z jej honosného sveta.

„Moja postava miluje život a chce ho tráviť inak ako ceremoniálmi na šľachtickom dvore. Je to veľmi zaujímavá historická postava, je opomínaný aj napriek tomu, že bol pre celú habsburskú dynastiu veľmi dôležitý. Bol to geniálny podnikateľ. V priebehu dvoch rokov dokázal v Lotrinsku nakopnúť ekonomiku a to isté sa mu podarilo v Toskánsku, zakladal manufaktúry, odevné, keramické dielne, zarábal neuveriteľné množstvo peňazí a v tom čase o tom málokto vedel,“ približuje Kotek a dodáva, že Mária Terézia ocení manželove úspechy a talent v závere filmového príbehu. „Urobí z neho ministra financií. Po jeho smrti vznikol fond, z ktorého Habsburgovci žili viac-menej do roku 1918.“

Okrem Valtíc, kde sa filmári rozložili na hlavnom zámockom prehliadkovom okruhu, sa nakrúcalo v Ledniciach, Prahe či v Bratislave. Filmárska rodina je multikultúrna a aj vo filme prehovárajú svojím jazykom, čo sa zjednotí až v postprodukčnej fáze. Útroby valtického zámku tak pripomínajú akýsi malý Babylon. Okrem toho, že vo filme účinkuje množstvo slovenských hercov – Táňa Pauhofová, Rebeka Polákova, Petra Polnišová, Zuzana Mauréry, Alexander Bárta či Milan Ondrík – sa o kameru postaral Tomáš Juríček (Kandidát) a o honosné kostýmy Ján Kocman. Kasting dopĺňajú rakúsko-maďarsko-českí hereckí kolegovia, otca Márie Terézie si zahral Rakúšan Fritz Karl a jednu z kľúčových postáv – rodinného lekára stvárnil Jan Budař. Prvý diel by mala odvysielať RTVS počas Vianoc.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #nakrúcanie #Mária Terézia #Valtice