Film, po ktorom siahal Hollywood, nakrúcali aj u nás

Má len šesť rokov a aby ho uchránili pred hrôzami vojny, posielajú ho na vidiek kdesi v stredovýchodnej Európe. Ďaleko od civilizácie sa však nevinný chlapec postupne stretáva s nepochopiteľnou zaostalosťou, poverčivosťou, zlobou, najobludnejšími formami násilia a prejavmi sexuálnych úchyliek. Kniha poľského spisovateľa Jerzyho Kosińského Pomaľované vtáča vyšla v roku 1965 a odvtedy sa stala svetovým bestsellerom. Knižnej predlohy sa pred pár rokmi ujal český režisér Václav Marhoul, ktorý s filmovým štábom nedávno dorazil aj do Bratislavy.

13.06.2017 16:00
Pomaľované vtáča Foto:
Nakrúcania v Bratislave sa zúčastnil aj známy herec Udo Kier.
debata

Snímka Pomaľované vtáča vzniká v česko-ukrajinsko-slovensko-poľskej koprodukcii s celkovým rozpočtom 5,8 milióna eur a so 105 filmovacími dňami. Nielen v rámci stredoeurópskej produkcie by sa preto dalo hovoriť o veľkofilme, režisér, scenárista a producent Václav Marhoul (Tobruk, Mazaný Filip) by však skôr zvolil spojenie vnútorná dráma. Už od začiatku vedel, že sa na sláve literárnej predlohy nechce len účelovo zviezť. Aj vďaka tomu sa mu nakoniec po dlhých vyjednávaniach v roku 2010 podarilo získať na knihu filmové práva. Nebol však jediný, kto mal o silný príbeh záujem.

„Údajne chcelo práva odkúpiť osem hollywoodskych producentov. V chicagskom vydavateľstve, ktoré práva vlastní, však žiadnemu z nich nevyhoveli. Neverili, že by to mohol byť dobrý film. Keď som tam priletel na osobné stretnutie, vypočúvali ma viac ako hodinu. Všetky otázky smerovali k tomu, aby sa ubezpečili, že nejde o žiaden kalkul a špekulantstvo. Že film nechcem nakrútiť len preto, že ide o bestseller, ale preto, lebo mu skutočne rozumiem. Úlohu tiež zrejme zohral aj fakt, že pochádzam z východnej Európy, kde sa dej aj odohráva,“ spomína si Marhoul, ktorý sa o práva usiloval už od roku 2008.

Silné herecké obsadenie

Do Bratislavy sa filmový štáb presunul z ukrajinskej dedinky Svalovyči, kde začal nakrúcať v marci. Prelomová časť nakrúcania sa však začala práve príchodom do najväčšieho štúdia RTVS v Mlynskej doline. Pokým na Ukrajine išlo výlučne o prácu s nehercami, do hlavného mesta pricestovala aj jedna z hviezd filmu – herec známy z prostredia európskeho nezávislého filmu, ale aj Hollywoodu – Udo Kier.

Režisér, scenárista a producent filmu... Foto: Anton Faraonov
Pomaľované vtáča Václav Marhoul Režisér, scenárista a producent filmu Pomaľované vtáča Václav Marhoul.

„Vždy som rád spolupracoval s novými a zaujímavými režisérmi ako napríklad Rainer Werner Fassbinder, Gus Van Sant či jedným z mojich najlepších priateľov Larsom von Trierom. Knihu Jerzyho Kosińského som poznal už predtým. Keď som sa dopočul, že sa podľa nej nakrúca film a chceli by ma do neho obsadiť, prirodzene ma zaujímalo, o akú postavu ide. Bol to Mlynár, ktorému v knihe patrí jedna z najsilnejších scén,“ priznal Kier, podľa ktorého však rozhodovalo viacero faktorov. „Okrem literárnej predlohy je to aj spracovanie filmu. Pôjde o čiernobielu snímku, čo odráža aj vtedajší povojnový stav. Prirodzene som si predtým zistil aj to, kto bude režisérom. To je pre mňa vždy veľmi dôležité. Scenár sa mi veľmi páčil, aj keď od som Václava Marhoula zatiaľ žiaden film nevidel. To čoskoro plánujem zmeniť. Marhoul veľmi dobre vie, čo chce a ako to dosiahne,“ dodal herec.

Ďalším z presvedčivých argumentov bolo tiež obsadenie švédskeho herca Stellana Skarsgårda, s ktorým sa Kier pozná z filmov Larsa von Triera. Skarsgård je momentálne žiadaným hollywoodskym hercom. Václava Marhoula s ním však spája intenzívny zážitok z čias, keď o ňom Hollywood ešte ani nechyroval. Na žiadosť svojho priateľa zo Švédska mu mal kedysi ukázať Prahu. „Stellan bol vtedy ešte celkom neznámy herec. Bolo to rok predtým, než s Trierom nakrútil film Prelomiť vlny. Keď prišiel do Prahy, len tak sme ,pařili‛, keď nás v jednej kaviarni napadli. Nakoniec sme vyhrali, je to celkom veľký chlap. Potom odišiel, nakrútil svoj prvý slávny film a ja som si ani netrúfol ho kontaktovať. No jeho zážitok so mnou bol zjavne taký hlboký a silný, že keď som mu po 20 rokoch napísal mail: Ahoj, to som ja Václav. Mohli by sme spolu hovoriť?, okamžite mi odpísal,“ hovorí režisér.

Zľava: Václav Marhoul (réžia), Michaela...
Herec Udo Kier ako Mlynár
+8Udo Kier ako Mlynár a Michaela Doležalová ako...

Ďalším známym hercom, ktorý úlohu predbežne potvrdil, je aj Američan Harvey Keitel. Ako títo herci prijali fakt, že hlavným hrdinom je malý chlapec a oni sa vo filme objavia len na krátky čas? Podľa Marhoula pochopili, že nejde o tzv. cameo: „Film bude mať povedzme desať epizód a v každej z nich pôjde o kľúčových protihráčov alebo, naopak, spoluhráčov toho chlapca. Napriek menšiemu počtu filmovacích dní sú to zásadné postavy. Na druhej strane ich presvedčil aj scenár.“

Hlavnú postavu príbehu, chlapca Josku, stvárňuje ani nie desaťročný herec Petr Kotlár. Ide o jeho prvú skúsenosť pred kamerou a zároveň prvú prácu Václava Marhoula s detským hercom. Aj pre nedostatok životných skúseností ho musí viesť celkom odlišne ako dospelého herca. Používa na to aj trik s jeho psom Dodíkom. „Hovorím mu napríklad: Predstav si, že sa ti stratil Dodík; Predstav si, že je Dodík hladný… To všetko funguje. Rozumie tomu, pretože má Dodíka rád. Len čo by som začal priveľmi psychologizovať, stratil by sa a nezahral by to,“ tvrdí režisér. Vďaka rozdeleniu do epizód si mladý herec ťažšie skladá dokopy aj celkový príbeh, ktorý by inak len ťažko strávil. „Vôbec na to nemyslí. Na záber sa stopercentne koncentruje, no keď skončí, zabudne na to, čo práve robil,“ dodal režisér.

Hlavný hrdina snímky Joska (Petr Kotlár). Foto: Anton Faraonov
Pomaľované vtáča Petr Kotlár Hlavný hrdina snímky Joska (Petr Kotlár).

Mladého hereckého kolegu chváli aj Udo Kier, podľa ktorého ide o nesmierne talentovaného chlapca: „Ovláda aj nemčinu, takže spolu môžeme hovoriť mojím materinským jazykom. Je to šťastné dieťa, no nemá problém s koncentráciou. Myslím, že pre túto úlohu nemohli nájsť nikoho lepšieho. Dokonca sa aj trochu podobá na chlapca z pôvodnej obálky knihy.“

Príbeh o inakosti

Zo štúdia sa v sobotu nakrúcanie presunulo aj do exteriérov v okolí Bratislavy. V ďalších fázach štáb zavíta aj do Českej republiky (kde sa pripojí aj Stellan Skarsgård) či poľského mesta Świebodzice. Svetová premiéra je naplánovaná na máj 2019, do slovenských kín sa Pomaľované vtáča dostane v septembri 2019. Ako podľa Marhoula ľudia zvládnu tento náročný divácky film? „Pomaľované vtáča je svetovým bestsellerom a odhadom má asi 100 miliónov výtlačkov. Otázka znie: Prečo? Prečo mal úspech takýto ťažký a krutý príbeh? Jednoducho hovorí o rôznorodosti a inakosti človeka. Aj v bežnom živote stačí, ak sa niekto len trochu odlišuje od väčšiny a okamžite má problém. To je základný princíp knihy. Keď sa ľudia na to začnú pozerať takto, možno pochopia, že to násilie tam nie je až také dôležité a že je len logickým vyústením príbehu toho malého chlapca,“ myslí si režisér.

Podľa Uda Kiera sú už dnes diváci na násilie dostatočne zvyknutí z médií. „Ak chcete pozitívne správy, stále si môžete pozrieť rozprávky od Walta Disneyho. V knihe Pomaľované vtáča však je mnoho pravdy, pred ktorou sa nedá len tak zatvoriť oči a ako Alica jednoducho prejsť do Krajiny zázrakov,“ dodal herec.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Stellan Skarsgård #Václav Marhoul #Pomaľované vtáča #Udo Kier