Nie všetko sa dá ľahko zmyť. Do kín mieri nový film Špina

Vo štvrtok 22. júna uvedú v distribučnej premiére v slovenských kinách film Špina režisérky Terezy Nvotovej. Snímka rozpovedá príbeh sedemnásťročnej Leny, ktorá ako každá tínedžerka vzdoruje rodičom, zažíva prvú lásku, tajné dobrodružstvá s kamarátmi či magické rána pri Dunaji.

14.06.2017 12:00
Dominika Morávková-Zeleníková Špina Foto:
V hlavnej úlohe sa v dráme Špina predstaví mladá Dominika Morávková-Zeleníková.
debata

Jej svet však naruší znásilnenie, a tak Lena musí prejsť cestu, ktorá už nie je obyčajným dospievaním, ale vnútorným bojom. Okolie ju nechápe a už nikdy celkom nepochopí. Všetko je len v jej rukách, ona sama musí dospieť a pochopiť, že nemôže zostať obeťou.

Režisérku filmu Terezu Nvotovú k spracovaniu témy znásilnenia poháňala jasná motivácia. „Väčšina znásilnení sa nedeje v tmavých uličkách, ale za zatvorenými dverami našich domovov. Väčšina obetí týchto činov o tom mlčí, pretože tu neexistuje dostatočné mentálne a systémové prostredie na to, aby mohli prehovoriť a vyrovnať sa s tým. Náš film je akýmsi výkrikom, pokusom prelomiť toto mlčanie,“ prehovorila o téme filmu Nvotová. Scenár spolu s ňou tvorila Barbora Námerová, o hudbu k snímke sa postaral Pjoni.

V hlavnej úlohe sa v dráme Špina predstaví mladá Dominika Morávková-Zeleníková. Jej najlepšiu priateľku stvárnila Anna Rakovská, brata Patrik Holubář. Ústrednú mužskú postavu si zahral Róbert Jakab. Nvotová do filmu obsadila aj svoju mamu, herečku Annu Šiškovú a v jednej z vedľajších úloh sa objavila i Juliana Oľhová. Okrem nich sa pred kameru postavili aj neherci a neherečky, deti z detských domovov a diagnostických ústavov. „Hľadala som autentické deti, ktoré sa nehanbia stáť pred kamerou a byť sami sebou. Samotné nakrúcanie s nimi bol obojstranne silný zážitok,“ povedala režisérka.

Snímka zažila svoju premiéru v januári na festivale v Rotterdame. Následne ju premietli na filmových festivaloch v Bruseli či v Nice, kde bola dokonca ohodnotená ako najlepší hraný film a čoskoro ju uvedú aj na Art Film Feste a MFF Karlove Vary. „Napriek tomu, že ide o náročnú tému, stále si myslíme, že hovoríme súčasnou rečou, či už vizuálne alebo prostredníctvom hereckých výkonov, ktoré si myslíme, že sú veľmi dobré. Dúfame preto, že si tento film získa aj slovenských divákov,“ povedal jeden z producentov filmu Peter Badaš.

Film Špina vznikol v koprodukcii s FAMU a RTVS a finančne ho podporil Audiovizuálny fond, český Státní fond kinematografie, Ministerstvo kultúry SR a Bratislavský samosprávny kraj.

debata chyba
Viac na túto tému: #špina #Róbert Jakab #Tereza Nvotová #Dominika Morávková