Televízne tipy Pravdy: Peklo Dana Browna aj vizuálne podmanivý Príbeh lesa

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 16. do 22. júna. Televízne tipy pre vás vybrala Katarína Sedláková, redaktorka Magazínu Pravdy.

16.06.2017 12:00
Inferno Foto:
Tom Hanks a Felicity Jonesová v snímke Inferno.
debata

Piatok 16. 6.

Pozícia dieťaťa, Dvojka, 21.45
Táto rumunská dráma získala v roku 2013 Zlatého medveďa za najlepší film. Rozpráva o matke, ktorá sa všetkými prostriedkami snaží zachrániť svojho syna pred potrestaním. Ten bezohľadnou jazdou zavinil smrť dieťaťa. Ide o psychologickú štúdiu rodinných vzťahov v kríze, ktorá stojí na dominantnej postave matky. Ako napísal jeden z českých divákov na filmovom portáli csfd: „Rumunom sa musí nechať, že dokážu presne pomenovať nešváry doby a zobraziť reálny stav spoločnosti. To v českých filmoch asi nehrozí.“ Znie to ako pochvala, takže tento film vyskúšam.

Sobota 17. 6.

Kráľovská noc, JOJ, 20.35
Nepredstavujte si nič vulgárne – ide o anglickú romantickú komédiu, ktorej dej sa odohráva 8. mája 1945. V deň, keď celý svet oslavuje koniec druhej svetovej vojny. Londýn sa hemží šťastnými a slobodnými ľuďmi. Dve mladé sestry majú príležitosť po prvýkrát si vyraziť von a pridať sa k veľkolepým oslavám. Prežijú nezabudnuteľnú noc plnú dobrodružstiev – takmer ako na prvom rande. Domov sa však vrátia príliš neskoro. Akurát že to nie sú obyčajné dievčatá. Ich domovom je Buckinghamský palác a dve tínedžerky sú princezná Margaret a princezná Elizabeth, teda budúca britská kráľovná Alžbeta II. Milý film inšpirovaný skutočnými udalosťami.

Nedeľa 18. 6.

Satisfakcia 1720, Cinemax, 20.00
A páči sa mi námet tejto vlaňajšej severskej komédie. Roku 1720 sa po dlhých 20 rokoch skončila Veľká severná vojna. Dôvod na jasanie? Ako pre koho. Viceadmirál Peter Wessel Tordenskjold, ani nie 30-ročný hrdina víťaznej dánsko-nórskej flotily, prechádza existenciálnou krízou. Zmysel života zhýralému krásavcovi dávajú len dievčatá, alkohol a vernosť sluhu Kolda. A práve Kold presvedčí Tordenskjolda, že nastal čas usadiť sa. Ich putovanie za vyvolenou po Dánsku a severnom Nemecku sa však mení na rozlúčkové turné v štýle rockovej hviezdy… Dánsko-nórsko-česko-švédsky koprodukčný film nakrúcali v roku 2014 na viacerých miestach v Česku – v Prahe, Kroměříži, Jaroměři a inde, a tak vo vedľajších úlohách možno zahliadneme aj pár povedomých tvárí. Česi stoja aj za vydarenou výpravou a kostýmami.

Pondelok 19. 6.

Inferno, HBO, 17.20
Máte radi Dana Browna? Keď som pred nedávnom robila rozhovor so spisovateľom Patrickom Nessom, so smiechom povedal, že nikto nepotrebuje čítať viac Dana Browna… Ak s týmto názorom nesúhlasíte alebo jednoducho nemáte radi, ak vám niekto niečo zakazuje, pokojne si pozrite filmovú adaptáciu najnovšieho dielu úspešnej Brownovej knižnej série (sfilmované boli aj jeho romány Šifra majstra Leonarda a Anjeli a démoni.) Tento diel režíruje oscarový Ron Howard. Harvardský expert na symboly Robert Langdon (opäť ho hrá Tom Hanks) sa tentoraz púšťa do pátrania po stopách, ktoré súvisia so samotným Dantem Alighierim…

Štvrtok 22.6.

Príbeh lesa, HBO, 21.30
A kto má rád prírodu, nemal by zmeškať tento krásny dokument, akúsi poetickú kroniku Európy minulých 15 000 rokov. Bude sa tu putovať proti prúdu času až na koniec poslednej ľadovej doby. Po zime trvajúcej 80 000 rokov sa v krátkom časovom úseku rozbujneli nekonečné lesné porasty, ktoré pokryli takmer celý kontinent. Postupne sa ustálil cyklus ročných období, krajina sa premenila, vyvinula sa flóra i fauna. Zdanlivo nekonečná ľadová doba ustúpila sviežim zeleným lesom, z ktorých Homo sapiens vytvoril podmanivú vidiecku krajinu. Dokument zachytáva búrlivú históriu, ktorá neoddeliteľne spája ľudstvo so zvieracou ríšou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dan Brown #televízne tipy #Príbeh lesa #Inferno #Kráľovská noc