Zomrel herec Batalov známy z filmov Žeriavy tiahnu či Moskva slzám neverí

Ruský herec a režisér Alexej Batalov, ktorého vo svete preslávili filmy ako Žeriavy tiahnu či Moskva slzám neverí, zomrel vo veku 88 rokov.

15.06.2017 12:08
Alexej Batalov vo filme Moskva slzám neverí. Foto:
Alexej Batalov vo filme Moskva slzám neverí.
debata

Batalov absolvoval štúdium herectva v roku 1950. Kariéru začínal v divadle MCHAT, neskôr sa však začal sústrediť na film. V komornom príbehu z druhej svetovej vojny Žeriavy tiahnu (1957) stvárnil Batalov Borisa, ktorý musí náhle narukovať. Jeho priateľka Veronika po čase podľahne zvádzaniu Borisovho bratranca Marka, za ktorého sa vydá. Neskôr zistí, že to bol veľký omyl… Žeriavy tiahnu režiséra Michaila Kalatazova mali úspech aj vo svete – na festivale v Cannes získala snímka Zlatú palmu, prvú pre Sovietsky zväz a dočkala sa aj dvoch nominácií na cenu BAFTA.

Úspech Batalovovi priniesla aj úloha fyzika Guseva vo filme Deväť dní do jedného roka (1961) režiséra Michaila Romma. Príbeh dvoch jadrových fyzikov, ktorí sú sokmi v láske a jedného z nich počas experimentu zasiahne rádioaktívne žiarenie, získal Krištáľový glóbus na festivale v Karlových Varoch.

V jednom z komerčne najúspešnejších sovietskych filmov prelomu 70. a 80. rokov rokov Moskva slzám neverí (1979), stvárnil Batalov zámočníka Gošu, vďaka ktorému jedna z trojice protagoniestiek filmu nájde po rokoch konečne pravú lásku.

Batalov pôsobil aj ako režisér. Debutoval filmom Plášť (1959) podľa Gogoľovej predlohy. V koprodukcii s Československom nakrútil v roku 1972 adaptáciu Dostojevského Hráča, do ktorej obsadil aj viacero českých hercov. Podpísaný je aj pod rozprávkou O princovi so železným srdcom (1966) podľa predlohy Jurija Olešu Traja brucháči.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Žeriavy tiahnu #Alexej Batalov #Moskva slzám neverí