Kim Dickens: Zombie apokalypsu by som prežila!

Bola som nervózna, ale verila som, že uspejeme aj s druhým zombie seriálom. Chvíľami som mala pocit, že dostanem infarkt - povedala v exkluzívnom rozhovore len pre Pravdu Kim Dickensová, hlavná hviezda jedného z najsledovanejších seriálov na svete Fear the Walking Dead (Živí mŕtvi: Začiatok konca). Televízia AMC aktuálne vysiela tretiu sériu postapokalyptického seriálu a slovenskí diváci si môžu pozrieť nové epizódy vždy v pondelok o 22. hodine.

25.06.2017 09:00
Kim Dickens, fear the walking dead, Foto: ,
Postava Madison zo seriálu Živí mŕtvi: Začiatok konca sa stala líderkou skupiny preživších a nesie ťažobu za svoje rozhodnutia.
debata

Značka The Walking Dead (Živí mŕtvi) je celosvetový fenomén. Prijali ste ponuku na účinkovanie v seriáli Živí mŕtvi: Začiatok konca okamžite alebo ste nad ňou rozmýšľali s obavami, že zostanete do budúcna zaškatuľkovaná len ako Madison Clarková?

Keď ma oslovili s ponukou, vedela som, že značka The Walking Dead má silnú fanúšikovskú základňu. Tiež som vedela, že táto práca bude veľkou výzvou a nechcela som sklamať divákov. Mám veľmi rada Madison ako postavu. Mám rada túto prácu, veľmi sa mi páči atmosféra okolo zombie sveta a rada som úlohu prijala.

Divákom ste známa z mnohých filmov a seriálov (napríklad Dom z kariet, Zákon gangu, Deadwood). Tušili ste, že Živí mŕtvi: Začiatok konca budú mať až taký veľký úspech? Hovorí sa, že práve spin-off seriály nemávajú takú kvalitu ako pôvodný seriál, čo sa však v tomto prípade nepotvrdilo.

Netušila som, že to bude mať až taký úspech. Keď televízia AMC prišla s ponukou nakrútiť Fear the Walking Dead (Živí mŕtvi: Začiatok konca), nechcela vytvoriť pocit tlaku voči hercom a štábu. Mali sme vybudovať svoj vlastný seriál s vlastnou fanúšikovskou základňou.

Vedeli sme, že bude na nás upriamená pozornosť fanúšikov z pôvodného The Walking Dead a zato sme veľmi vďační, pretože sme tým dostali príležitosť presvedčiť ich, aby sledovali aj náš nový spin-off seriál. (Pozn. red.: Spin-off seriál vychádza z pôvodného seriálu. Nadväzuje na dej pôvodného seriálu alebo v ňom vystupuje postava z pôvodného seriálu. V našom prípade sa nadväzuje na dej, teda rozšírene hovorí o zombie apokalypse.)

Nakoniec prirodzene vznikla nervozita a tlak, aby sme vytvorili skvelý seriál. Sama som bola veľmi nervózna z výsledných reakcií, keď sa seriál dostal do vysielania. Verila som, že uspejeme. Chvíľami som mala pocit, že dostanem infarkt (smiech). Napokon prevážila radosť z vytvorenia niečoho nového.

V najnovšej sérii sa Madison bude pokúšať... Foto: AMC
Fear the walking dead, madison, alicia, V najnovšej sérii sa Madison bude pokúšať urovnať svoje komplikované vzťahy s deťmi. Na snímke s Aliciou.

Živí mŕtvi: Začiatok konca na rozdiel od pôvodného seriálu zachytáva podrobne pád sveta a civilizácie. Ako sa vám hralo, že sa vám pred očami odohráva nočná mora? Keď známi, susedia, priatelia, kolegovia zomierajú a menia sa na živých mŕtvych, pričom vy s tým nič nemôžete urobiť? Môžete len bojovať o svoj život a životy svojich najbližších.

Táto úloha je pre mňa veľmi výnimočná a veľmi si ju užívam. Nakrúcanie týchto hororových sekvencií si vyžadovalo veľa sústredenia a príprav, pretože stvárnenie bolo veľmi špecifické. Užívala som si každú scénu, každý dialóg. Bol pre mňa jedinečný zážitok byť súčasťou týchto ťažkých scén, v ktorých sa stále uteká, skáče, bojuje o život, zabíjajú sa zombíci.

Postava Madison prešla obrovským vývojom od prvej série, je to veľmi komplikovaný charakter. Hovorí sa, že ste ako hlavná postava Živých mŕtvych Rick Grimes. Teda stali ste sa lídrom skupiny, aj keď ste sa o to neprosili. Vedenie skupiny vyplynulo prirodzene z vypätých situácií. Ako sa hrá taký ťažký údel?

Tvorcovia chceli priniesť do príbehu podobný charakter, ako je Rick Grimes. Predstaviť komplikovanú ženu s komplikovanou minulosťou, ktorá je zároveň plná vášne a emócií. Bojovníčku, ktorá sa stane zodpovednou líderkou. A tou je práve Madison.

Túto úlohu si užívam, pretože ide o komplexnú postavu. Madison akoby spočiatku bola oddelená od svojej ľudskosti a potom sa stala líderkou a musela dať celú rodinu dokopy a začať žiť odznova v úplne inom svete. Mám rada tento komplikovaný hrdinský aspekt. Baví ma hľadať spôsob, ako sa s ním vyrovnať.

Pre Madison je rodina zmyslom jej života, alfou a omegou jej vlastného bytia. Predsa len však k svojim deťom pristupuje inak. V čom spočíva jej rôznorodá láska k deťom?

Madison sa predovšetkým snažila chrániť svojho syna Nicka (Frank Dillane) vzhľadom na jeho drogovú minulosť a divoký spôsob života. A mala pocit, že je v najväčšom ohrození. Alicia (Alicia Debnam-Carey) je stelesnením dieťaťa, ktoré žilo v zlatej klietke a nemuselo robiť vlastné rozhodnutia, čo jej nakoniec mohlo byť na príťaž. Nikto by o nej nepredpokladal, že sa z nej stane statočná bojovníčka.

Ale práve zlatá klietka, v ktorej žila, bola pre ňu drastická. Nakoniec si v druhej sérii Madison uvedomila dôvody svojho konania. Jednoducho ich chcela udržať v bezpečí a nažive všetkými možným spôsobmi. Aj to pomohlo Madison v jej ďalšom posune vo finále predchádzajúcej série. V tretej sérii bude oveľa otvorenejšia a prístupnejšia prejavom lásky voči deťom. Zároveň druhý rok vysielania jasne ukázal obrovský potenciál mladšej generácie.

Rozdielne názory medzi Madison a jej synom... Foto: AMC
fear the walking dead, madison, nick, Rozdielne názory medzi Madison a jej synom Nickom mali za následok naštrbenie ich vzťahu.

Kim Dickensová

Narodila sa 18. júna 1965 v americkom mestečku Huntsville v štáte Alabama. Vysokoškolské štúdium dokončila v New Yorku, kde rozbehla aj svoju hereckú kariéru a napokon zakotvila v Los Angeles. Hrala po boku Bruca Willisa, Bena Stillera, Aleca Baldwina, Kevina Bacona vo filmoch ako Merkúr, Red, Muž bez tieňa, Ďakujeme, že fajčíte, Domov pre neobyčajné deti slečny Peregrinovej. Známa je aj seriálovým fanúšikom. Predstavila sa v hitoch ako Lost (Nezvestní), Dom z kariet, Deadwood. Aktuálne ju naplno zamestnáva nakrúcanie seriálu Fear the Walking Dead (Živí mŕtvi: Začiatok konca) a čoskoro padne prvá klapka 4.série.

Záver druhej série priniesol srdcervúce zvraty. Smrť Chrisa (Lorenzo James Henrie) odštartovala nezvratnú premenu Travisa (Cliff Curtis). Prejavila sa akási temnota a postupne prichádza o rozum. Môže Madison naplno veriť svojmu manželovi? Ako sa bude vyvíjať vzťah Madison a Travisa v novej sérii? Bude Travis pre Madison oporou alebo sa bude musieť spoľahnúť na vlastný úsudok, čo len posilní jej pozíciu lídra?

Myslím si, že Madison a Travis sú silné a múdre postavy, ktoré vedia, čo všetko spolu prežili. Boli súčasťou pádu civilizácie a zažili neopísateľné hrôzy, čo pochopiteľne ľudí zmení. Nikto od nich nemôže očakávať, že budú rovnakí ako predtým. Ale myslím si, že si môžu opäť vybudovať silné puto medzi sebou, ako partneri aj napriek činom, ktoré majú za sebou.

Victor Strand (Colman Domingo) bol pre Madison nielen dobrý priateľ, ale aj opora, keď sa jej rodina rozpadla pod rukami. Čo ich čaká v nových epizódach?

Záver druhej série divákom ukázal rozdelenie ich príbehu. A Strand sa vydal na svoju vlastnú cestu, ktorá je preňho veľmi dôležitá, aby sa vyrovnal s ranami, ktoré mu život uštedril. Naozaj veľmi dúfam, že sa znova stretneme, pretože v druhej sérii spolu vytvorili skvelý tím. A spolupráca s Colmanom bola nielen zábavná, ale pre mňa aj prínosná.

Urovná Madison jej vzťah s Nickom, ktorých dlhodobo rozdielne názory vygradovali jeho odchodom? Dokážu ešte spolu fungovať ako matka so synom, po tom všetkom, čo prežili?

Nová séria prinesie veľké stretnutie celej rodiny na hraniciach USA a Mexika, kde sa rozohrá zaujímavý príbeh. Od ich posledného stretnutia sme sa všetci zmenili. Môj syn medzičasom osobnostne dospel, stratil ilúzie o svojej nezraniteľnosti a nesmrteľnosti.

Takisto Madison sa zmenila a chcela by všetko urovnať. Do novej série vstupuje skúsenejšia a temnejšia. Obaja sú silné charaktery a spolu budú ešte silnejší. Mohli by byť veľkou hybnou silou príbehu.

Kto bude väčšou hrozbou a nepriateľom tých, čo prežili? Zombie alebo nové komunity ľudí?

Jednoznačne nové komunity ľudí. Zombíci sú aspekt, ktorý bude vždy hrozbou, ale omnoho väčšou a rastúcou hrozbou budú živí ľudia.

V čom bude nová séria iná v porovnaní s predchádzajúcimi dvoma sériami?

Nová séria bude viac o spoznávaní apokalypsy, uvedomením si, že je celosvetovou skazou a bude veľkou výzvou prijať túto zmenu, akceptovať brutalitu preživších, že nastal koniec sveta. A zároveň tam budú snahy o znovuvybudovanie fungujúcich komunít a spoločenstiev.

Dej v seriáli sleduje osudy rodiny Clarkovcov:... Foto: AMC
Fear the walking dead, Dej v seriáli sleduje osudy rodiny Clarkovcov: zľava Madison (Kim Dickens), Travis (Cliff Curtis), Alicia (Alicia Debnam-Carey), Nick (Frank Dillane).

Čo ešte môžete prezradiť zvedavým fanúšikom o najnovšej sérii?

Nerada by som prezradila priveľa o nových príbehoch, ale nová séria je neporovnateľne krutejšia, násilnejšia, krvavejšia a má rýchlejšie tempo v porovnaní s predchádzajúcimi dvoma sezónami. A samotnú Madison čaká veľmi zaujímavý, temnejší vývoj.

Myslíte si, že raz sa oba seriály o živých mŕtvych dočkajú prepojenia? Alebo by si každý seriál mal ísť vlastnou cestou ako teraz?

Myslím, že tvorcovia sa vždy snažia prísť s niečím prekvapujúcim a šokujúcim. Nateraz nemám tušenie, či sa niečo podobné chystá, ale predpokladám, že nie. Osobne by sa mi to páčilo a rada by som to spravila a bola súčasťou prepojenia oboch zombie seriálov. Viem, že mnohých fanúšikov by to potešilo.

Myslíte si, že vy – Kim Dickens by ste dokázali prežiť zombie apokalypsu? Ako by ste zachovali, keby vypukla? Čo by ste spravili inak ako Madison?

(smiech) Neviem, či som taká schopná ako Madison, ale o tom, ako prežiť, som sa od nej veľa naučila. Možno že by bol môj prístup trošku iný ako jej, aj keď v mnohom by sme postupovali podobne.

Aký koniec by ste si predstavovali pre Madison, keď sa seriál jedného dňa bude končiť?

V tomto smere som romantička. Bola by som rada, keby Madison aj s celou rodinou prežila a mali svoju verziu šťastného konca. Chcela by som, aby civilizácia povstala z popola, keď si zažila koniec sveta.

O seriáli Živí mŕtvi: Začiatok konca

Tvorcovia pôvodného seriálu Robert Kirkman a David Ericskon v roku 2015 zrealizovali svoju ideu rozšíriť pohľad na zombie apokalypsu prostredníctvom samostatného spin-off seriálu. Nechceli priniesť navlas rovnaký príbeh, a tak si pre divákov pripravili príbeh o úplnom začiatku zombie apokalypsy, postupnom páde civilizácie a premeny ľudstva na živých mŕtvych.

Diváci tak dostali príležitosť vidieť udalosti, ktoré pôvodný seriál obišiel. Úvodná epizóda prepísala rebríčky sledovanosti televízie AMC. Pozrelo si ju viac ako 10 miliónov divákov a stala sa najsledovanejšou premiérou v histórii tejto televízie.

Aktuálne sa vysiela 3.séria a je potvrdené nakrúcanie aj 4.série. Slovenskí diváci majú exkluzívnu možnosť sledovať nové epizódy vždy v pondelok o 22.00 na AMC s českým dabingom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Fear the Walking Dead #blog o seriáloch #Kim Dickens