Filmové premiéry: Vtipné osvieženie z Fínska aj krvavá dovolenka turistov na Safari

Od štvrtka 29. júna si diváci v slovenských kinách môžu pozrieť prehliadku filmov Akiho Kaurismäkiho, akčnú snímku Na plný plyn, drámu Glory či dokument Safari.

29.06.2017 16:00
Bohémsky život Foto:
Zľava Matti Pellonpää, André Wilms a Kari Väänänen v snímke Bohémsky život (1992) od Akiho Kaurismäkiho.
debata

Fínske filmové leto s Akim Kaurismäkim

O severské osvieženie sa od 29. júna postará prehliadka Fínske filmové leto s Akim Kaurismäkim. Vietor do spotených dní vnesú bizarné postavičky so „zabijackými“ dialógmi a esenciálny humanizmus šmrncnutý Kaurismäkiho nezameniteľným humorom. ASFK uvedie jeho snímky Bohémsky život, Tiene v raji, Zmluva s vrahom, Dievča zo zápalkárne, Leningradskí kovboji dobývajú Ameriku a Zločin a trest.

Na plný plyn

Film rozpráva príbeh dvoch bratov (Scott Eastwood a Freddie Thorp), ktorí na objednávku kradnú najdrahšie luxusné autá. Kvôli novej objednávke – miliónovému Bugatti z roku 1937 – musia vycestovať až do Francúzska. Ich plán však nevyjde a oni sa dostanú do rúk majiteľa auta, miestneho zločineckého bossa. Aby si zachránili život, musia pre neho ukradnúť najobľúbenejšie auto jeho úhlavného nepriateľa – Ferrari 250 GTO z roku 1962.

Zabijaci z malomesta

Ib a Edward, dvaja podnikatelia z malého dánskeho mesta, sú unavení z dlhoročného manželstva a snívajú o tom, ako si užiť svoje peniaze zarobené za svoj doterajší život na čierno. Po potýčke s vlastnými manželkami sa opijú a cez internet nájdu nájomného vraha z Ruska, aby im „vyriešil problém“. No čoskoro zistia, ako veľmi podcenili svoje manželky, čo naštartuje absurdný sled udalostí a ukáže sa, že sami dvaja sa ocitli na prvých priečkach v poradovníku, koho vlastne treba zabiť.

Glory

Keď zamestnanec železníc Canko Petrov nájde na koľajniciach obrovské množstvo peňazí, rozhodne sa celú sumu odovzdať polícii. No netuší, ako dá jeho bohumilý čin do pohybu fatálny sled udalostí. Vďačný štát ho odmení novými náramkovými hodinkami. Pragmatická karieristka Julia na čele PR oddelenia Ministerstva dopravy mu však medzitým omylom stratí jeho vlastné hodinky, ktoré majú pre neho veľkú emocionálnu hodnotu. A práve tu začína zúfalá Cankova snaha získať späť nielen svoje staré „Slavy“, ale aj svoju dôstojnosť.

Safari

Afrika. Divočina. Divoké zvieratá. Nemeckí a rakúski turisti na ne poľujú. Film o dovolenke, zabíjaní a ľudskej náture… Pozorovateľ ľudskej prirodzenosti Ulrich Seidl sa po prieskume rakúskych pivníc zameriava na témy, ktoré z iného uhla skúmal v prvej časti trilógie Raj. Jeho štylizovaný dokument nás tento krát zavedie do raja lovcov trofejí, medzi zebry, antilopy, impaly a ďalšie tvory, ktoré sa tešia pozornosti nemeckých a rakúskych turistov so zbraňami. Bizarný svet, kde sa stretávajú iniciačné rituály, nerovnosti, kolonializmus i ľudská hlúposť, umožňuje autorovi použiť typickú irónii a vystihnúť detaily ľudskej nátury.

Ja Zloduch 3

Bývalý zloduch Gru má problém. Medzi prstami si nechal utiecť aktuálne najhľadanejšieho zlosyna na svete, a tak ho vyhodili z práce v Antizloduchovskej lige. Jeho Mimoni sú navyše čím ďalej nespokojnejší, lebo ich pán už nie je zlý. Najmladšia dcéra Agnes túži po živom jednorožcovi, ktorý bude neuveriteľne hebučký. A do toho všetkého sa Gru dozvie, že má dvojča, ktoré je mu na nerozoznanie podobné. Až na tie vlasy. To že má Gru kopu nepríjemností je ale výbornou správou pre filmových divákov, pretože sa dočkali ďalšieho pokračovania dobrodružstva s Mimonmi.

Brloh

Keď Scott a Kate Johansenovci (Will Ferrell a Amy Poehler) zistia, že stratili finančný fond na vysnívané štúdia svojej dcéry, rozhodnú sa s pomocou akčného suseda (Jasona Mantzoukasa) zriadiť si v jeho dome nelegálne súkromné kasíno. Navzdory pochybností sa kasínu a podnikavej trojici začne veľmi dariť, príjmy rýchlo stúpajú, čo nezostane bez povšimnutia zákerného starostu mesta i podsvetia. Množstvo vtipných i akčných príhod, privedie nakoniec dcéru Alex k bránam vytúženej univerzity…

debata chyba
Viac na túto tému: #safari #filmové premiéry #ASFK #Ulrich Seidl #Ja zloduch #Zabijaci z malomesta #Na plný plyn #Aki Kaurismäki