Filmová dovolenka je v plnom prúde

Filmový festival Art Film Fest, ktorý sa aktuálne koná v Košiciach, je práve v polovici.

21.06.2017 08:50
out Foto:
O 19. h bude mať v stredu slovenskú premiéru film Out Gyorgyho Kristófa. Nedávno sa uchádzal o cenu v Cannes
debata

Po Jiřím Bartoškovi, ktorý dostal Cenu prezidenta festivalu Milana Lasicu, si včera prevzal cenu Hercova misia český herec Ondřej Vetchý. "Všetky ocenenia, ktoré som kedy dostal, boli za konkrétne filmy, za konkrétnu prácu,“ povedal na tlačovej konferencii. Hercova misia sa udeľuje hercom za dlhodobý umelecký prínos, preto ju Ondřej Vetchý považuje za symbolické potvrdenie česko-slovenskej vzájomnosti. V sobotu o 16. h príde k Dolnej bráne na Hlavnej ulici aj druhá laureátka tohto ocenenia Magda Vášáryová.

Okrem skvelých filmov, ktorých je v programe stále dostatok, stíhate nahliadnuť do filmárskej kuchyne režisérov Juraja Jakubiska, Jana Hřebejka a Dušana Trančíka na ich masterclassoch a v stredu o 19. h bude mať slovenskú premiéru film Out Gyorgyho Kristófa. Nedávno sa uchádzal o cenu v Cannes a na Art Filme bojuje v hlavnej súťaži.

Malickove návraty ku koreňom

Program ponúka 16 sekcií, okrem iného aj dve očakávané novinky amerického režiséra Terrencea Malicka. Dokumentárnu esej, na ktorej pracoval niekoľko desiatok rokov, Cesta času a filmovú poému o láske a márnomyseľnosti na pozadí austinskej hudobnej scény Song to Song. O príbehu druhého spomínaného filmu sa pred jeho americkou premiérou prísne mlčalo. Režisér v ňom nadviazal na poetiku i témy svojho najúspešnejšieho filmu Strom života a obsadil, ako obyčajne, špičkových hercov – Michaela Fassbendera, Rooney Mara, Ryana Goslinga a Natalie Portmanovú dopĺňa Cate Blanchettová a mihne sa tu aj charizmatická rocková kráľovná Patti Smithová, speváčka Lykke Li, Iggy Pop a ďalšie hudobné hviezdy. Rotujúca kamera, roztrieštený, epicko-úvahový naratívny štýl, ktorým Malick odkrýva obyčajnú svetskú krásu, tvoria svojím spôsobom okázalú manieru, ktorá sa v Song to Song stáva v mnohých momentoch dvojsečnou, samoúčelnou zbraňou.

Malick je sentimentálny humanista a jeho osobitá poetika v snímke Strom života podporená vynaliezavo uvoľnenou kamerou Emmanuela Lubezkiho okúzlila aj porotu v Cannes – v roku 2011 si odtiaľ odniesol Zlatú palmu. Na dokumente Cesta času pracoval niekoľko desiatok rokov. Vo vizuálne podmanivej meditácii volá po pokore, návrate ku koreňom, no výsledok je podobne ako Song to Song bez výraznejšej chuti, nerezonuje intelektuálne ani emocionálne.

Na rozdiel od toho novinka Juhokórejčana Kim Ki-duka Sieť je skvelým a nadčasovým filmovým "prepleskom“. Na príbehu rybára, ktorý nedopatrením prekročí hranicu a dostane sa z komunistickej Severnej Kórey do prozápadnej Južnej Kórey, kde ho automaticky zatknú ako špióna, presne a vecne pomenúva vplyvy dvoch radikálne odlišných politických systémov na osud obyčajného občana. Kim Ki-duk na mikroploche vystihol fatálne paradoxy modernej spoločnosti tradične svojským spôsobom.

Kino ako zážitok

Art Film Fest vlani po 23 rokoch zmenil miesto konania, z Trenčianskych Teplíc sa presťahoval do Košíc. Na východe sa slušne aklimatizoval a do šiestich premietacích sál tento rok prichádza o čosi viac divákov.

Košice majú na rozdiel od lenivej kúpeľnej atmosféry Teplíc dravší, urbánny charakter. Kiná sú v bývalých kasárňach Kulturpark, v galérii Kunsthalle, ktorá kedysi slúžila ako plaváreň a na plátno sa pozerá z "bazéna“, či v Slovane so starými vyklápacími stoličkami, historickými vitrážami a klenbami. Sú roztrúsené po širšom centre mesta – prechádzkam sa preto nevyhnete, architektonicky zaujímavé priestory však dávajú sledovaniu filmu osobitý rozmer. Ak sa teda ocitnete na zlom filme v Kunsthalle či v kine Slovan, pravdepodobne to bude bolieť o čosi menej. Magazínom Variety odporúčanej britskej komédii Hroch však nepomohol ani exkluzívny premietací priestor. Príbeh vyhoreného divadelného kritika, ktorý prichádza na honosné anglické sídlo, aby odkryl tajomstvá rodiny bývalej priateľky, je vágny, tvorcovia hrajú na rozladených nástrojoch.

Snaha o bizarný humor v tomto prípade režisérovi Johnovi Jencksovi nevyšla, aj keď siahol po overenom románe Stephena Frya.

Festival pokračuje do soboty a bola by škoda dať si ujsť filmovú novinku fínskeho guru Akiho Kaurismäkiho Druhá strana nádeje, ktorý to s humorom a melanchóliou ovláda dokonale, film O tele a duši maďarskej režisérky Ildikó Enyedi či Safari Ulricha Seidla.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #art film fest