Martin Huba má dlaždicu na Chodníku slávy

"Šťastena rozhodla, ako rozhodla, a ja som sa stal súčasťou tejto dlažobnej promenády," usmieval sa Martin Huba, keď v stredu popoludní odhalil na Filmovom chodníku slávy pred Mestským divadlom P. O. Hviezdoslava v Bratislave dlaždicu so svojím menom.

22.06.2017 09:08
debata

„Človeku v takejto chvíli zíde na um, či si to zaslúži. Iste nie je málo tých, čo by mali možno aj väčšie právo,“ pokračoval vynikajúci filmový a divadelný herec, ale aj režisér a vysokoškolský pedagóg.

Martin Huba na Filmovom chodníku slávy. Foto: Pravda, ROBERT HÜTTNER
Martin Huba Martin Huba na Filmovom chodníku slávy.

Vynikajúce herecké výkony vysokého štíhleho muža a spolupráca na kvalitných projektoch mu vyniesla prezývku aristokrat divadla. Pred filmovou kamerou debutoval v roku 1968 v snímke Dialóg 20–40–60. Po množstve hrdinov v televíznych filmoch prišli aj veľké filmové príležitosti, spoluprácu mu ponúkali najmä českí režiséri. Spomeňme napríklad Fanny, Musíme si pomáhat, Šílení, Štěstí… Za postavu čašníka v Menzelovej adaptácii Hrabalovho románu Obsluhoval jsem anglického krále získal Českého leva. „Pri nakrúcaní tohto filmu nastal šťastný osudový moment, keď si režisér a herec sadnú. A to sa nestáva často,“ spomenul Martin Huba.

Zbierku významných divadelných ocenení ako DOSKY, Cena Thálie či Cena Alfréda Radoka rozšírila v roku 2013 cena Hercova misia, ktorou ho vyznamenal trenčianskoteplický Art Film Fest. „Nikdy nedúfam v nijaké ocenenia. Dostať nejaké je, samozrejme, pocta, ale za tú najväčšiu považujem uznanie ľudí, na ktorých mi záleží a ktorých si vážim,“ povedal.

Drámu Kawasakiho růže uviedol v novembri Medzinárodný filmový festival Bratislava ako poctu Martinovi Hubovi, keď padlo rozhodnutie, že laureátom symbolickej dlaždice bude práve on. Jeho meno včera pribudlo k tým, čo Filmový chodník už zdobia. Ladislav Chudík, Mária Kráľovičová, Jozef Adamovič, Štefan Kvietik, Eva Krížiková, Ivan Palúch a Emília Vášáryová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Huba #Filmový chodník slávy