Daniel Day-Lewis – život v mene filmových úloh

Jeden z najväčších žijúcich hercov tejto generácie. Aj takto verejnosť tituluje na prvý pohľad nenápadného Daniela Day-Lewisa, ktorému sa vo vitrínke lesknú spoločne s mnohými inými filmovými cenami aj tri oscarové sošky.

25.06.2017 16:00
Herec Daniel Day-Lewis na archívnom zábere. Foto: ,
Herec Daniel Day-Lewis na archívnom zábere.
debata

Šesťdesiatročný Brit však nedávno svojich fanúšikov jemne šokoval vyhlásením, že sa chystá do hereckého dôchodku.

"Daniel Day-Lewis už ďalej nebude pokračovať v hereckej kariére. Je mimoriadne vďačný za všetky spolupráce a priazeň publika. Je to jeho súkromné rozhodnutie a ani on, ani jeho zástupcovia sa k tejto téme nebudú ďalej vyjadrovať,“ uviedla v utorok jeho hovorkyňa Leslee Dartová. Nečakaná správa vyvolala na internete mnohé diskusie, v rámci ktorých si niektorí neodpustili ani vtipné komentáre. Tie sa zhodujú v tom, že Day-Lewis odchádza do dôchodku v rámci štvorročnej prípravy na úlohu, kde si zahrá, ako inak, herca na dôchodku. Táto humorná interpretácia by v prípade iných hercov možno nebola namieste, no tentoraz sedí dokonale. Day-Lewis si totiž medzinárodné uznanie vyslúžil najmä vďaka precíznej, v niektorých prípadoch až extrémnej, príprave na jednotlivé úlohy.

Daniel Day-Lewis je výrazným predstaviteľom takzvaného metodického hrania. Systém, ktorý vynašiel Lee Strasberg ovplyvnený ruským hercom a režisérom Konstantinom Stanislavským zahŕňa vcítenie sa do postavy na úkor vlastnej osobnosti. Podobnú metódu praktizoval aj ďalší britský herec Alec Guinness, Day-Lewis ju však dotiahol na celkom novú úroveň. Ako ďaleko vie zájsť, aby sa svojej úlohe plne odovzdal, predviedol aj v životopisnej snímke Moja ľavá noha (1989), kde si zahral írskeho spisovateľa Christyho Browna. Ten bol pre mozgovú obrnu už od detstva pripútaný na invalidný vozík a so svetom komunikoval len prostredníctvom ľavej nohy. Na nakrúcanie si neskôr spomínala aj dcéra režiséra snímky Jima Sheridana Kirsten, ktorú nedávno citoval denník Independent: "Každého oslovoval jeho filmovým menom a chcel, aby ho tiež volali Christy. Bolo to šialenstvo. Museli ho stále kŕmiť a tlačiť na invalidnom vozíku. Za celý čas som ho videla kráčať po vlastných iba raz.“ Hercovi sa však snaha vyplatila a za rolu získal svojho prvého Oscara. Ďalšie dve sošky získal za snímky Čierna krv (Paul Thomas Anderson, 2007) a Lincoln (Steven Spielberg, 2012).

Herec Daniel Day-Lewis dostal sošku za výkon v... Foto: SITA, Jordan Strauss
Daniel Day-Lewis Herec Daniel Day-Lewis dostal sošku za výkon v Lincolnovi.

Na zaujímavosti však nie sú skúpe ani ďalšie filmy v jeho pomerne útlom, no starostlivo vyberanom repertoári. Počas nakrúcania filmu Neznesiteľná ľahkosť bytia (1988) podľa románu českého spisovateľa Milana Kunderu napríklad odcestoval do Prahy a učil sa česky, aj keď sa to od jeho postavy nevyžadovalo. Pri Poslednom Mohykánovi (1992), ktorý ho preslávil u širšieho publika, sa zase okrem iného učil vyrábať kanoe. Pre Day-Lewisa to vždy bola prirodzená súčasť hereckého remesla. "Ľudia, podľa všetkého v mojom mene, vždy hovoria o mučivom období príprav, no celkom sa mýlia. Pre mňa je to zakaždým číre potešenie,“ priznal herec pre magazín Rolling Stone v roku 2003. Bolo to len rok po filme Martina Scorseseho Gangy New Yorku, kde si zahral postavu "Mäsiara“ Billa. Počas nakrúcania však odmietol nosiť teplé páperové bundy, ktoré v 19. storočí predsa neexistovali, a prekonal tak ťažký zápal pľúc. Stotožnenie sa s postavami prenášal aj na divadelné dosky. Po tom, čo sa mu počas Shakespearovej hry Hamlet zazdalo, že vidí svojho mŕtveho otca, však s divadlom skončil.

V súčasnosti Day-Lewis nakrúca s režisérom Paulom Thomasom Andersonom svoj posledný film Phantom Thread. Potom, zdá sa, bude mať priestor na to, aby mohol byť konečne sám sebou.

Kľúčové úlohy

Za úlohu umelca postihnutého obrnou vo filme... Foto: MIRAMAX FILMS
daniel day-lewis Za úlohu umelca postihnutého obrnou vo filme Moja ľavá noha získal svojho prvého Oscara.

Moja ľavá noha (Jim Sheridan, 1989)
Day-Lewis sa v rámci úlohy naučil aj písať ľavou nohou. Niekoľko mesiacov tiež býval v zariadení pre zdravotne postihnutých. Okrem Oscara si za úlohu odniesol aj cenu BAFTA.

Posledný Mohykán (Michael Mann, 1992)
Napriek tomu, že podľa knižnej predlohy bol posledným Mohykánom niekto iný, Day-Lewisa mnoho divákov inak nenazve. Strávil aj niekoľko dní v divočine, kde sa učil loviť a sťahovať zvieratá z kože.

Gangy New Yorku (Martin Scorsese, 2002)
Aby sa mohol stať zlovestným "Mäsiarom“ Billom, najal si cirkusových umelcov, ktorí ho naučili hádzať dýky a trénovali ho ako skutočného mäsiara. Počas nakrúcania vraj tiež často počúval hudbu Eminema.

Čierna krv (Paul Thomas Anderson, 2007)
Herec tu stvárňuje osamelého otca, ktorý sa vypracuje na bohatého ropného magnáta. Šialenstvo, ktoré od miernej polohy prechádza až do výbuchov zlosti, vraj stvárnil až desivo hodnoverne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Daniel Day-Lewis