Michaela Nyqvista preslávila Larssonova trilógia Milénium

Švédsky herec Michael Nyqvist, ktorého vo svete preslávila švédska filmová adaptácia trilógie Stiega Larssona Milénium, zomrel vo veku 56 rokov. Podľahol rakovine pľúc. „Pre tých, čo ho poznali, boli Michaelova radosť a vášeň nákazlivé. Mal nepopierateľný šarm a charizmu a jeho lásku k umeniu pocítili všetci, ktorí mali to potešenie pracovať s ním,“ uviedol hercov zástupca.

28.06.2017 08:48 , aktualizované: 18:32
Michael Nyqvis Foto:
Herec Michael Nyqvis na archívnej snímke.
debata

V trilógii Milénium – Muži, ktorí nenávidia ženy, Dievča, ktoré sa hralo s ohňom a Vzdušný zámok, ktorý vybuchol (2009) – stvárnil Nyqvist Mikaela Blomkvista, investigatívneho novinára, ktorého si mocný magnát najme, aby objasnil zmiznutie jeho netere. Pomôcť mu s tým má drsná hackerka Lisbeth Salanderová (Noomi Rapace). Námetu sa neskôr chytil Hollywood a nakrútil svoje verzie populárnej škandinávskej kriminálky v hlavných úlohách s Danielom Craigom a Rooney Mara.

Hoci trilógia Milénium priniesla jej autorovi Stiegovi Larssonovi celosvetovú slávu, nedožil sa jej – zomrel iba niekoľko dní po dopísaní tretej časti na infarkt a knihy vyšli až po jeho smrti. Keďže sa z nich stal obrovský celosvetový hit, vydavateľstvo sa neskôr rozhodlo v ságe Milénium pokračovať a štvrtú knihu napísal David Lagercrantz. Piata, takisto od neho, vyjde onedlho.

Michael Nyqvist a Noomi Rapace prepožičali... Foto: Nordisk Film
Michael Nyqvist Michael Nyqvist a Noomi Rapace prepožičali tváre hrdinom trilógie Stiega Larssona Milénium.

Michael Nyqvist na seba upozornil už koncom 90. rokov v krimipríbehoch, ktoré riešil policajný detektív Martin Beck. Stvárnil v nich policajta Johna Bancka. Svetovú pozornosť získal vďaka hlavnej úlohe vo filme Lukasa Moodysona, ktorý sa na Slovensku premietal pod názvom Je láska láska? (2000). V dráme podľa skutočných udalostí Prevrat (2007) hral švédskeho veľvyslanca v Čile, ktorý v čase vojenského prevratu v roku 1973 zachraňoval nevinných ľudí.

Aj vďaka úspechu série Milénium sa dostal k úlohám v hollywoodskych filmoch. V Mission Impossible 4 (2011) stvárnil antagonistu, ktorý chce rozpútať nukleárnu vojnu, hlavu ruskej mafie v New Yorku si zahral v akčnom filme John Wick (2014) po boku Keanu Reevesa. Po boku Emmy Watson či Daniela Brühla sa objavil zase v koprodukčnej európskej dráme Kolónia (2015).

Po Nyqvistovej smrti by mali prísť do kín ešte tri jeho filmy. Radegund Terrencea Malicka z obdobia druhej svetovej vojny, triler Hunter Killer a dráma Thomasa Vinterberga Kursk, sledujúca tragédiu ruskej ponorky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #milénium #Stieg Larsson #Michael Nyqvist