Železné srdce Heydricha rozbúcha srdcia divákov

V kinách je film Heydrich: Muž so železným srdcom, ktorý sa týka našej histórie, hoci je to zahraničný film. Dozvieme sa viac o súkromí a osobnom živote ríšskeho kancelára a vidíme, ako atentát naňho dnes, po 75 rokoch, vníma svet. Je to dobrý námet na akčný film, ale je to zároveň analýza skutočného hrdinstva a odvahy a ich zmyslu.

02.07.2017 16:21
Heydrich Muž so železným srdcom Foto:
Herec Jason Clarke ako Reinhard Heydrich v snímke Heydrich: Muž so železným srdcom.
debata

Film je veľmi emotívny: zverstvá nemeckého fašizmu sú v ňom vyjadrené tak autenticky a surovo, ako to bývalo v čerstvých povojnových filmoch. Zároveň je však naznačený aj súkromný život človeka, ktorý mal na starosti – a vzorne to plnil – konečné riešenie, teda mal očistiť nemeckú rasu a vyničiť Židov. Táto absurdná úloha mu pripadala tiež ako hrdinské poslanie! A bol za to v ríši vážený potentátmi a milovaný svojou krásnou manželkou Linou. Film ide do podrobností, lebo vznikol podľa literárnej predlohy. Nakrútil ho Cédric Jimenez podľa knihy HHhH od Laurenta Bineta. Zvláštny názov knihy znamená: Himmlers Hirn heisst Heydrich, čiže – Himmlerov mozog sa volá Heydrich. Himmler sa Heydricha ujal, boli rodinní priatelia a navzájom sa podporovali. Bol aj pri jeho smrteľnom lôžku.

Literárny pôdorys scenára umožnil ukázať Heydricha v intímnych situáciách, prezrádza jeho motivácie a povahu. Najprv to bol horlivý vojak v námorníctve. Horlivosť bola jeho hlavná a aj zničujúca vlastnosť, ako v každom fanatizme. Mal však aj normálne vlastnosti – páčil sa mu sex a ženy, začal sa však spúšťať s „nečistými“, so ženami nedôstojného pôvodu, čo nacisti neodpúšťali. A tak ho z armády vyhodili. Zúril, lebo chcel Nemecku pomáhať a zrazu nemal priestor. Všimla si ho však krásna a vplyvná Lina, ktorá obdivovala Hitlera a nadchla pre vodcu aj Heydricha, svojho budúceho manžela. Tak sa nacistický horlivec znova vyšvihol a získal moc – už ako Hitlerov a Himmlerov dôverný spolupracovník. Mal na starosti donášanie a zbieranie informácií, prenasledovanie antifašistov a komunistov. Bol neľútostný a nekompromisný, vedel byť surový a cynický, kádroval, zabíjal, mučil, pohŕdal. Vyslúžil si za to dôležitý post – stal sa protektorom Čiech a Moravy. Doma si pestoval rodinku a vodcovia ríše s ním boli spokojní.

Keď sa dozvedel, že Angličania naňho s českým odbojom pripravili atentát a že do Čiech prišli za tým účelom československí parašutisti, pripravil sa. Myslel si, že jemu sa nič nemôže stať. No dvaja mladíci Jozef Gabčík a Jan Kubiš zaútočili na auto, v ktorom sa Heydrich viezol, bol ranený a o pár dní v nemocnici zomrel. Začala sa vlna represálií, zavládol strach a hrôza. Zomrelo množstvo nevinných, fašisti besneli, na výstrahu boli zničené Lidice, nasledovali ďalšie obce, pokračovalo zatýkanie a vraždy. Jeden zo skupiny atentátnikov prezradil gestapu, že sa útočníci na Heydricha skrývajú v kostole. Záverečné scény filmu stvárňujú dramatické chvíle – do krypty púšťajú heydrichovci vodu, chcú atentátnikov utopiť, Gabčík a Kubiš si však vpália guľku do hlavy, zahynú teda čestnou smrťou.

Film nie je celkom „našský“ – slovenská a česká hymna sa spieva s cudzím prízvukom – ale to je práve milé: cudzinci sa zaoberajú našou históriou, vidia ju z iného uhla pohľadu, podávajú ju s obdivom. Film prinesie nové informácie, ale vyvolá znova aj otázky, či tento skutok stál za toľko obetí. Film svedčí o tom, že hrdinstvo je veľká hodnota a postaviť sa proti zlu je očistné. Tak to divák pocíti aj vo chvíli, keď sa Heydrich prekvapene díva, že v pokorenej Prahe niekto naňho zaútočil. Podobný smelý čin sa už počas vojny nezopakoval, nikto si netrúfol na najvyšších potentátov. Veď Reinhard Heydrich bol jediný významný nacista, na ktorého bol v priebehu vojny úspešne spáchaný atentát (27. mája 1942). Bol šéf Hlavného úradu ríšskej bezpečnosti, prezident Interpolu, druhý muž SS a zastupujúci ríšsky protektor Protektorátu Čechy a Morava. A bol veľmi zlý! Nenadarmo mu Hitler hovoril Muž so železným srdcom.

Hlavné úlohy vo filme s efektnou kamerou a strihom (v závere je už priveľmi „akčný“ a priveľmi „rachotí“) stvárnili známi hollywoodski herci: Heydricha hrá Jason Clarke, jeho ženu krásna Rosamund Pike, Jana Kubiša hrá Jack O'Connell a Jozefa Gabčíka vychádzajúca hviezda Jack Reynor. Odbojárku Annu Novákovú stvárnila Mia Wasikowska, ktorá parašutistom pomáhala a aj sa do jedného zaľúbila.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Reinhard Heydrich #Anthropoid #Muž so železným srdcom